Ziarul de Duminică

TRADUCERI/ Ultima trilogie a lui Galsworthy

TRADUCERI/ Ultima trilogie a lui Galsworthy
03.02.2010, 15:36 165
John Galsworthy nu mai trebuie recomandat, e unul dintre ceimai populari romanciceri britanici de acum un veac, laureat alPremiului Nobel pentru literatura in anul 1932, tradus masiv si inromaneste si cunoscut, poate, in egala masura multumita adaptariiromanelor sale in seriale de televiziune. Iata ca Editura Allfa ilreaduce in atentie prin publicarea trilogiei "Sfarsit de capitol"*,in traducerea neobositei Antoaneta Ralian.
"Sfarsit de capitol" e ultima carte a prolificului romancierbritanic, al treilea volum al trilogiei fiind incheiat cu sase luniinaintea mortii scriitorului (in urma unei tumori pe creier). E osaga a anilor 30 din secolul XX, care prezinta istoria decaderiiunei familii aristocrate, Cherrell, veri prin casatorie cu mult maicelebrii membri ai familiei - Forsyte. De fapt, seria aceasta deromane face parte din "Cronicile Forsyte", una dintre cele maipopulare opere literare ale secolului trecut, care contin treitrilogii - "Forsyte Saga", "Comedia moderna" si "Sfarsit decapitol".
Cherrell e o familie numeroasa, dar in decadere, in care sepetrec framantari, intocmai ca in lumea din jur: acuze de crime,cereri in casatorie, mici comploturi, casatorii pripite, iubirideocheate, personaje cu inclinatii sadice, experiente limita. Intrealtele: in primul volum, fratele lui Dinny Cherrell, acuzat penedrept de crima, e in pericol sa fie extradat in America de Sud;in al doilea volum, Dinny il intalneste pe Wilfried Desert, carepoarta in suflet traumele primului razboi mondial, si cu toate cafamilia nu priveste cu ochi buni aceasta legatura, se indragostestede el; in al treilea volum, romancierul se preocupa indeosebi devietile diferite ale lui Dinny si surorii sale, Clare. Nu vominsista asupra actiunii, cu mult mai complicata, spre a nu rapiplacerea eventualilor cititori, mai cu seama a celor entuziasmatide "Forsyte Saga", ci mai degraba asupra artei admirabile ascriitorului. Galsworthy reuseste aproape ca nimeni altul sasurpinda societatea in mijlocul careia traia. E un remarcabilportretist, iar eroina principala a acestei trilogii, DinnyCherrell, este personajul feminin cel mai bine realizat in operasa. Un personaj deloc strain cititorului roman: in anul 1992,Editura Miron a publicat primele doua volume ale trilogiei luiGalsworthy sub titlul "Iubirile lui Dinny Cherrell".

*) John Galsworthy - "Sfarsit de capitol". Vol I, "Inasteptare"; vol II, "Pustietate in floare"; vol. III, "Dincolo derau". Traducere de Antoaneta Ralian. Editura Allfa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO