Ziarul de Duminică

TRADUCERI/ Asociatul sau jungla firmelor de avocatura

TRADUCERI/ Asociatul sau jungla firmelor de avocatura
02.12.2009, 14:47 14
John Grisham este romancierul american cu cele mai bunevanzari - 255 de milioane de exemplare in peste 30 de limbi. S-anascut in 1955, a absolvit dreptul, a fost, pana in 1990, ales inCamera Reprezentantilor din statul Mississippi, din parteademocratilor, dupa care s-a dedicat exclusiv scrisului, reusind sapublice cel putin un roman pe an. "New York Times Book Review" ilnumeste "cel mai bun povestitor in viata din Statele Unite".Hollywoodul n-a ratat ocazia de a ecraniza, cu succes, multe dintreromanele sale - "Firma", "Cazul Pelican", "Clientul", "Juriul" sialtele - toate avand in distributie nume sonore. Sunt in curs deecranizare "Testamentul", precum si cel mai nou roman al sau, al21-lea, aparut in iarna acestui an, Asociatul.*)
John Grisham revine in romanul de fata la domeniul pe care ilstie cel mai bine, lumea avocatilor, si reuseste sa scrie unremarcabil "thriller legal". Un tanar absolvent de drept alUniversitatii Yale este santajat sa se alature uneia dintre celemai mari firme de avocatura din lume, unde ar urma sa minta, safure si sa ia parte la un plan care l-ar putea trimite lainchisoare, spre folosul unei firme de avocati concurente."Un hot platit regeste", care, in plus, este urmarit pas cupas de cei care il santajeaza pentru un pacat din primii ani destudentie (a fost de fata, fara sa participe, la un viol in grup,de la care exista o inregistrare video): ii sunt urmaritedeplasarile, ii este ascultat telefonul, apartamentul ii esteintesat cu microfoane, i se citesc mesajele e-mail etc. Ca sa sesalveze, eroul invatasagandeasca si saactioneze la fel ca adversarii sai. Ii marturiseste,in cele dinurma, tatalui, si el un avocat de provincie, care pune la punct unplan de salvare si angajeaza un alt avocat sa-l apere. Pana laurma, santajistii dispar, probabil ascunsi chiar de forte aleguvernului, dar eroul isi pierde locul la marea firma de avocatura,pe care oricum nu-l dorea.
Romanul este o descriere uimitoare a junglei feroce amarilor firme de avocatura, care se lupta pentru o clientela ceplateste miliarde de dolari pe an si pe care o taxeaza pe masura.Firme cu mii de angajati, cu ierarhii drastice, cu masuri desecuritate interna extreme, cu biblioteci-buncher in are suntstocate dosarele si in care noii angajati, proaspeti absolventi alefacultatilor de drept de prestigiu, sunt inregimentati siexploatati la sange, cate 16 sau 20 de ore pe zi, pana la epuizare.Un portret devastator al lumii legale. O munca plictisitoare siadeseori inutila, pusa insa in slujba marilor clienti - fiecareminut este pontat, chiar si pranzurile. E savuros pasajul in careeste amintita reactia unei firme ce isi bugetase doua miliardedolari pentru reprezentarea legala si care, taxata mai putin, setemea ca drepturile nu i-au fost judicios promovate.
John Grisham pare sa demonstreze si cu aceasta cartedarul sau de povestitor: romanul curge firesc, personajele suntbine conturate, rasturnari neasteptate de situatie, nici o clipa nuse intrevede finalul.
Filmul la care se lucreaza, pornind de la acest roman,ii va spori in mod sigur succesul.

*) John Grisham, "Asociatul", Editura RAO. Traducere din limbaengleza de Gabriel Stoian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO