Ziarul de Duminică

Tradiţional şi artificial prin Dobrogea/ de Ziarul de duminică

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica

04.04.2013, 23:45 132

Bruno Andreşoiu, Andrei Şerbescu, Steluţa Pârâu, Paul Drogeanu, Augustin Ioan

Olane. Case tradiţionale din Dobrogea

Igloo patrimoniu

Ediţie bilingvă română engleză. Traducere în limba engleză – Smaranda Nicolau, Andrei Nastac. Prefaţă de Bruno Andreşoiu. Fotografii de Şerban Bonciocat şi Bruno Andreşoiu. Un album excepţional, precedat de mai multe texte care lămuresc istoria olanelor la noi, influenţa meriteraneeană ş.a.m.d.

Construit ca un volum ce încearcă să surprindă ceea ce a mai rămas din arhitectura tradiţională a zonei, noul album igloopatrimoniu îşi propune, în mod explicit să (re)trezească interesul pentru casa tradiţională din Dobrogea şi să constituie o bază de imagini pentru viitoare politici de conservare. Fie că este vorba despre gospodării înstărite sau despre locuinţe în plină ruină, toate imaginile din album cartografiază specificul acestui spaţiu confruntat în ultimii ani cu invazia materialelor contemporane artificiale şi a formelor care au migrat din arhitectura oricum îndoielnică a oraşelor. Autorii îşi propun să ofere o perspectivă bine documentată asupra arhitecturii tradiţionale a Dobrogei, promovând specificul locului, precum şi responsabilitatea şi nevoia de implicare în actul de arhitectură.

Autorii vor să încurajeze conservarea bogatului patrimoniu al locului şi bunele practici în privinţa arhitecturii noi din zonă, pentru ca aceasta să beneficieze în continuare de un mediu construit coerent.

Dobrogea este o regiune aparte a ţării nu doar din punct de vedere arhitectural, ci mai ales din punct de vedere geografic, istoric, etnografic şi cultural. Multiculturalismul care a caracterizat zona încă din epoca stăpânirii greceşti, numeroasele etnii care s-au aşezat aici de-a lungul timpului - români, turci, tătari, greci, lipoveni, ucrainieni, italieni, evrei etc. -, au determinat apariţia unor forme de viaţă socio-culturale unice în tot cuprinsul ţării. Prin urmare, apariţia acestui album nu numai că aduce publicului o zonă de patrimoniu destul de puţin cunoscută, dar redeschide şi o discuţie mai amplă în jurul Dobrogei, care trece dincolo de componenta arhitecturală, ajungând şi la probleme de urbanism, sociologie şi antropologie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO