Ziarul de Duminică

Tom Cruise este Prizonier în timp/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

06.06.2014, 00:01 53

Ziua Românilor din Portugalia

Ambasada României la Lisabona a organizat în colaborare cu Primăria din Lisabona, Asociaţia „Fronteira Encantada” a românilor din Portugalia şi Institutul Cultural Român din Lisabona, a treia ediţie a Zilei Românilor din Portugalia (foto 1).

Evenimentul a avut loc în data de 1 iunie 2014 între orele. şi s-a desfăşurat, ca şi anul trecut, în generoasa grădină a Museu de Cidade din Campo Grande (Lisabona), fiind finanţat integral de Direcţia Românilor de Pretutindeni din Ministerul Afacerilor Externe Român prin Ambasada României din Portugalia.

Ziua Românilor din Portugalia este o sărbătoare populară a comunităţilor şi asociaţiilor româneşti de pe teritoriul Portugaliei şi se adresează românilor de pe ambele maluri ale Prutului. Cei circa 3.000 de participanţi sosiţi din toată Portugalia au asistat la un concert al soliştilor Dinu Iancu Sălăjanu şi al Zinaidei Bolboceanu din Republica Moldova, împreună cu instrumentiştii lor.

Sărbătoarea, deja tradiţională, are pe lângă semnificaţia simbolică şi menirea de a facilita reunirea familiilor şi prietenilor, strângerea legăturilor dintre românii răspândiţi pe tot teritoriul ţării de adopţie. Nu mai puţin, o astfel de sărbătoare, însoţită şi de manifestări culinare, facilitează cunoaşterea reciprocă dintre românii din Portugalia şi primitoarele lor gazde.

 

Edge of Tomorrow: Prizonier in Timp

Carismaticul actor nominalizat la Oscar Tom Cruise şi frumoasa Emily Blunt joacă în Edge of Tomorrow: Prizonier în Timp (foto 2, 3), noul thriller science-fiction produs de Warner Bros. Pictures şi Village Roadshow Pictures, în regia lui Doug Liman, care ajunge în cinematografele din ţară pe 6 iunie.

Acţiunea spectaculoasă a filmului se desfăşoară într-un viitor apropiat, în care o rasă extraterestră a invadat planeta şi, printr-un atac nemilos, ameninţă cu distrugerea sa completă. În ciuda eforturilor, nicio unitate militară din lume nu a reuşit să oprească asaltul.

Maiorul William Cage (Cruise), un ofiţer care n-a petrecut nicio zi pe câmpul de luptă, este aruncat în mijlocul haosului într-o misiune din care n-are nicio şansă să scape cu viaţă. După ce este ucis încă din primele minute de luptă, Cage e prins într-o buclă a timpului şi este supus să retrăiască brutala bătălie şi de a se lupta şi a muri... la nesfârşit.

Dar cu fiecare bătălie, Cage dobândeşte aptitudini care îl ajută să-şi doboare adversarii, alături de luptătoarea Forţelor Speciale Rita Vrataski (Blunt). Cage şi Rita se luptă cu extratereştri şi fiecare confruntare îi aduce cu un pas mai aproape de a-şi înfrânge duşmanul.

Din distribuţia internaţională mai fac parte Bill Paxton (Aliens - Misiune de pedeapsă, Dragoste mare), Brendan Gleeson (Harry Potter şi Talismanele Morţii: Partea I), Noah Taylor (Lawless), Dragomir Mrsic (Snabba Cash II), Jonas Armstrong (Robin Hood, serialul BBC TV), Tony Way (Fata cu un dragon tatuat), Kick Gurry (serialul australian Tangle), Franz Drameh (Atacul), Dragomir Mrsic (Snaba Cash II), Masayoshi Haneda (Emperor) şi Charlotte Riley (World Without End).

Liman a regizat Edge of Tomorrow: Prizonier în Timp după scenariul scris de Christopher McQuarrie şi Jez Butterworth & John-Henry Butterworth, bazat pe romanul „All You Need Is Kill” al autorului Hiroshi Sakurazaka.

 

Zilele Culturii Române la Copenhaga

Institutul Cultural Român de la Stockholm organizează, în parteneriat cu Ambasada României în Regatul Danemarcei, Zilele Culturii Române la Copenhaga. Programul va consta într-un concert extraordinar susţinut de Remus Azoiţei (vioară) şi Eduard Stan (pian) la Biblioteca Regală din Copenhaga, Black Diamond, în 18 iunie, şi proiectarea lungmetrajului românesc Love building, regia Iulia Rugină, la Cinemateca din Copenhaga, în 19 iunie.

Repertoriul concertului va include Sonata pentru pian şi vioară nr. 3, în La minor, în caracter popular românesc, op. 25, de George Enescu şi Sonata pentru vioară şi pian no. 1 în La Major, op.13, de Gabriel Fauré. Cei doi muzicieni concertează în premieră în această formulă la Copenhaga. Remus Azoiţei este absolvent al Conservatorului din Bucureşti, obţinând apoi o bursă de studii la renumita Juilliard School din New York, unde a studiat cu Dorothy Delay şi Itzhak Perlman. Remus Azoiţei a concertat în săli prestigioase precum Carnegie Hall din New York, Concertgebouw Amsterdam, Salle Cortot Paris, Konzerthaus Berlin, St-Martin-in-the-Fields şi Wigmore Hall din Londra, Teatro La Fenice Veneţia, Auditorio Nacional Madrid sau Konzerthaus Viena. Este profesor de vioară al Academiei Regale de Muzică din Londra, fiind, în momentul numirii, cel mai tânăr profesor din istoria acestei instituţii. Remus Azoiţei cântă la o vioară Niccolo Gagliano din anul 1753, aparţinând colecţiei Academiei Regale de Muzică din Londra. Eduard Stan a studiat la Academia de Muzică din Hanovra sub îndrumarea lui Arie Vardi. Cariera concertistică l-a purtat pe cele mai importante scene din Europa (Berlin Philharmonie, Concertgebouw Amsterdam, Wiener Konzerthaus, Salle Cortot Paris, Teatro La Fenice Veneţia) şi Statelor Unite (Carnegie Hall New York, Kennedy Center Washington DC). A cântat ca solist cu orchestre din Germania, Austria, Italia şi România, implicându-se însă cu predilecţie în proiectele camerale. În ultimul deceniu s-a cristalizat un parteneriat de succes între pianistul Eduard Stan şi violonistul Remus Azoiţei, cei doi înregistrând în premieră mondială integrala lucrărilor pentru vioară şi pian de George Enescu (Hänssler Classic, 2007/08).
Lungmetrajul Love building, prezentat în secţiunea Divina Comedie la Festivalul Internaţional de Film de la Göteborg în februarie, castigator al Premiul publicului la Festivalul Internaţional de Film Transilvania în 2013, va fi prezentat în premieră în Danemarca. Filmul marchează debutul în lungmetraj al regizoarei Iulia Rugină şi reuneşte în distribuţia sa pe unii dintre cei mai cunoscuţi actori români din filmele „noului val”.

 

Târg de Rusalii

Piaţa Ţărănească organizează de vineri, 6 iunie, până duminică, în curtea interioară a Muzeului Naţional al Ţăranului Român, din şos. Kiseleff nr. 3 cu ocazia Moşilor de vară Târgul de Rusalii (foto 4).  Programul este de la 10, 00 pana la 18, 00 iar intrarea este liberă.

Vor fi prezenţi gospodari şi meşteri populari, artizani şi colecţionari cu bunătăţi fel de fel, ii, icoane, pristolnice, ceramică, podoabe, măşti, brâie şi ilice, lăzi de zestre, roţi şi furci, patefoane şi porţelanuri costume populare mai vechi şi mai noi.

De-ale gurii: afumături tradiţionale bucovinene, brânzeturi argeşene, ţuică, vinuri alese, plăcinte întinse de Turnu, poale-n brâu şi cozonaci, prăjituri tradiţionale din Maramureş, turtă dulce şi covrigi, halviţă, nugat şi ciocolată de casă, miere şi produse apicole, dulceţuri, zacuşti şi siropuri dâmboviţene, kürtős kalács.

De prin alte părţi: caşcavaluri fine olandeze, baclavale, rahat şi cafea turcească.

La faţa locului: grătare şi lipie, ciolan şi mâncăruri la ceaun, pentru gurmanzi.

Demonstraţii meşteşuguri: sâmbătă între orele 11.00 – 13.00 şi 16.00 – 18.00 : cusut, împletit, olărit, confecţionare măşti, pictură pe sticlă, cioplit, încondeiat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO