Ziarul de Duminică

Vedeta Gore

Vedeta Gore
20.05.2010, 16:22 45
Aşa cum avem o cântăreaţă Andra, avem un poet Gore. In stilulinterpreţilor de muzică pentru publicul larg, Gore foloseşteprenumele in loc nume, considerând că este - sau că va deveni - ovedetă.
Din nefericire, nu este şi nici nu are mari şanse să devină.Cartea sa de versuri, intitulată tenebros "Contemporani cuApocalipsa", plină de imagini terifiante ale sfârşituluilumii şi ale Judecăţii de Apoi, te face mai degrabă să râzi decâtsă te ingrozeşti.
"Sorbit de stârvuri/ lacrimi şi cuvinte,/ mi-e sufletul ocloacă/ ticsită de morminte// mi-s ochii verzi/ de smocuri moi demuşchi,/ crescuţi pe marginea de pleoapă;/ oglinda apei dinbăltoacă".
De un comic involuntar sunt in mod special momentele in careGore se incruntă, ca un trimis al lui Dumnezeu pe pământ, şi iiadmonestează pe oameni:
"Dumnezeu se apleacă/ chiar şi asupra unui vierme,/de-altminteri asupra ta, boule".
Versurile alunecă frecvent in trivialitate. Autorul işiimaginează, de exemplu, că trupul său este locuit de zei şi că zeuldin unghii ii scarpină pe zeii din celelalte zone alecorpului:
"In mine zeii s-au delimitat clar:/ fiecare cu rostul lui//deşi este un zeu marginal,/ cel care sălăşluieşte in unghii/ estecel mai aproape/ de toţi ceilalţi, şi/ impreună cu zeităţiledegetelor/ palmelor, braţelor,/ mi-i zgândere adesea pe ăilalţizei/ cu câte-un... scărpinat".
Să fii vedetă a poeziei româneşti, vedeta Gore, şi să scriidespre cum te scarpini cu ajutorul zeilor - iată o dovadă in pluscă suntem contemporani cu Apocalipsa.
Anunţ
Alex. Ştefănescu nu mai lucrează la "România literară".Noua sa adresă poştală este: Bucureşti, O.P. 22, c.p. 22. Ceaelectronică rămâne alex2108145@yahoo.com

ALEX. STEFANESCU. Critic si istoric literar,prozator, dramaturg, publicist, realizator de emisiuni TV. Nascutla 6 noiembrie 1947. Autor a 15 carti, dintre care a avut un mareecou "Istoria literaturii romane contemporane. 1941-2000", aparutain 2005 (s-au scris despre ea 270 de articole pro si contra, a fostrasplatita cu Premiul Uniunii Scriitorilor si Premiul Academiei).Emisiunea "Un metru cub de cultura" difuzata de Realitatea TV i-aadus Premiul APTR pentru talk-show-uri pe 2004, iar alta emisiune,"Istoria literaturii romane contemporane povestita de Alex.Stefanescu" - Premiul APTR pentru emisiuni culturale pe 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO