Ziarul de Duminică

Thriller pornind de la un conflict rasial/ de Stelian Ţurlea

Thriller pornind de la un conflict rasial/ de Stelian...

Autor: Stelian Turlea

03.07.2014, 23:56 50

La recentul Târg de carte Bookfest, pe primul loc al vânzărilor Editurii RAO s-a aflat cel mai recent roman al americanului John Grisham, „Şirul de platani”*). Curiozitatea – şi nu numai – m-a îndemnat să citesc acest roman printre primele din teancul primit la Bookfest şi mă grăbesc să recomand această carte şi să scriu că nu va fi cititor care să fie dezamăgit.

E o urmare a primului roman publicat de Grisham în 1989, „Şi e vreme să ucizi”, socotit unul dintre cele mai de succes romane contemporane. La douăzeci şi cinci de ani distanţă, în „Şirul de Platani”, John Grisham se întoarce în celebrul tribunal din Clanton, pentru a urmări iţele încurcate ale unui nou proces controversat în care este implicat avocatul Jake Brigance – un proces ce va aduce la suprafaţă vechi tensiuni rasiale, silindu-i pe locuitorii comitatului Ford să îşi confrunte istoria tulbure. 

Un om de afaceri este răpus de cancer pulmonar după ce a fumat toată viaţa fără limite, dar, înainte să se spânzure de un platan, îşi reface testamentul, nu lasă o leţcaie copiilor, pe care oricum nu-i mai văzuse de ani buni, ci aproape toată averea menejerei care avusese grijă de el în ultimii trei ani. Fireşte, întrebările curg şuvoi, suspiciunea se răspândeşte, la fel bârfa şi conflictele, între urmaşi şi moştenitorul desemnat, dar şi cele rasiale. Sinucigaşul e suspectat că a fost influenţat de menajeră, că medicamentele i-au luat minţile, că n-a mai avut capacitate de judecată. Jake Brigance, celebru pentru că ieşise victorios într-un proces rasial, e desemnat de sinucigaş, printr-o ultimă scrisoare, să aibă grijă ca averea lui să ajungă unde trebuie.

Urmează şase sute de pagini pline de tensiune, cu zeci de personaje bine conturate, cu conflicte şi răsturnări de situaţii, cu tensiune shakespeariană, unul dintre cele mai bune romane ale lui Grisham, considerat un adevărat eveniment literar. În plus, romanul dovedeşte, dacă mai era nevoie, că John Grisham este un maestru al thrillerului juridic, acesta fiind al douăzeci şi unulea roman a cărui acţiune are legătură cu probleme juridice sau, şi mai mult, se petrece aproape în totalitatea într-o sală de tribunal. Rari sunt autorii din care un cititor să înţeleagă mai bine cum acţionează sistemul juridic american. Iar finalul este unul de maestru, oricâte suspiciuni vor fi fost trezite pe parcurs, cititorul va adera fără rezerve la rezolvarea inteligentă a conflictului.

Oricine se poate convinge.

*) John Grisham - Şirul de platani, Editura RAO. Traducere din limba engleză de Bogdan Olteanu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO