Ziarul de Duminică

Tânără în comă/ de Douglas Coupland

Tânără în comă/ de Douglas Coupland

Autor: Douglas Coupland

27.01.2011, 23:30 62

Nimeni nu ştie dacă alcoolul şi calmantele înghiţite în timpulunui chef-monstru din iarna lui 1979 sunt sau nu cauza comei încare intră tânăra Karen. Însă acest eveniment tragic îşi va puneamprenta asupra următorilor douăzeci de ani din viaţa prietenilorei, produse tipice ale suburbiei nord-americane. Richard, iubitullui Karen, trebuie să lupte cu fluctuaţiile bursei şi ale pieţeiimobiliare şi să învingă alcoolismul, având în acelaşi timp grijăde fiica lui, pe care o Karen inconştientă a adus-o pe lume înprimul an de comă. Pam, supermodelul dependent de droguri, ajungemake-up artist în industria cinematografică, în vreme ce prietenulei fabrică monştri pentru filmele de groază pe care Hollywoodul leturnează în Canada. Wendy e medic, dar n-a cunoscut niciodatăiubirea, întrucât cel de care era îndrăgostită, Jared, a murit deleucemie în ultimul an de liceu. Toţi îşi trăiesc viaţa abulic, cape un vis anost şi interminabil. Însă lucrurile iau o întorsăturăneaşteptată când, după 17 ani, Karen deschide ochii şi constată căviziunile ei cele mai sumbre sunt pe punctul de a se adeveri...

Un roman provocator, de un realism acut, din care se desprindeportretul ironic şi amar al unei lumii contemporane golite deconţinut şi văduvite de idealuri, îndreptându-se spre o apocalipsăfără grandoare.

Douglas Coupland s-a născut în 1961, din părinţi canadieni,într-o bază NATO din Germania de Vest. Cariera şi studiile îi vorfi la fel de cosmopolite. Urmează cursurile Emily Carr Institute ofArt and Design, Hokkaido College of Art and Design, IstitutoEuropeo di Design şi Japan American Institute of ManagementScience. Debutează ca jurnalist de afaceri, dar abandonează aceastăocupaţie în favoarea literaturii, artelor plastice (mai ales asculpturii) şi a designului. Debutează fulminant în 1991, cuGeneration X: Tales for an Accelerated Culture, carte-cult datorităcăreia Coupland va fi comparat cu Kerouac şi Salinger. DupăGeneration X, Coupland publică o serie de romane - printre careShampoo Planet (1992), Life After God (1993), Microserfs (1995),Tânără în comă (Girlfriend in a Coma, 1997), Miss Wyoming (1999),Hey Nostradamus (2003), jPod (2006), The Gum Thief (2007),Generation A (2009), Player One (2010) - care se bucură de succesde critică şi de public.

Cronică acidă a sărăciei spirituale din viaţa lumii contemporaneprospere, Tânără în comă surprinde portretul unei generaţii înderivă, departe de a-şi asuma un rol prin care să salveze lumea decolapsul inevitabil. Romanul va apărea la editura HumanitasFiction, în colecţia "Raftul Denisei", traducerea fiind semnată deIulia Gorzo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels