Ziarul de Duminică

Survolând istoria colectivă la bordul istoriei personale/ de Ziarul de duminică

Survolând istoria colectivă la bordul istoriei...

Autor: Ziarul de Duminica

29.04.2015, 23:56 40

Philippe Forest

Secolul norilor

Editura Nemira

Colecţia Babel. Traducere din limba franceză de Georgeta Cristian.

Romanul este povestea unui bărbat născut în 1921, crescut cu privirea mereu ridicată spre cer şi ajuns încetul cu încetul un tânăr bântuit de dorinţa de a zbura. Războiul îi dă această şansă în 1943, când devine pilot de linie, apoi soţ şi tată a cinci copii. Destinul lui recompus şi reinventat de fiul ajuns scriitor curge în fraze lungi şi ramificate de reflecţiile naratorului: ce înseamnă, de fapt, să scrii un roman care e despre tine, dar în acelaşi timp despre noi toţi?
Philippe Forest reuşeşte să echilibreze istoria familială, caldă, intimă cu istoria colectivă, brutală. Epoca reconstituită şi povestea vieţii enigmatice a tatălui sunt văzute prin prisma aviaţiei –  invenţie luminoasă a secolului al XX-lea – care delimitează subiectul cărţii. Aviaţia, una dintre  cele mai mari pasiuni şi nebunii ale secolului trecut împlineşte utopiile de emancipare ale oamenilor, dar devine şi vehicul pentru tragedii şi atrocităţi, odată cu războiul. Dimensiunea istoriei colective nu ştirbeşte cu nimic latura subiectivă a romanului familial, ambele se dezvoltă armonios una din cealaltă.


Fragment din Prolog: „Eu sunt cel care îşi aminteşte, Arma virumque cano. Altcineva decât el pune cuvinte în această istorie şi o scoate din vidul în adâncul căruia nu cerea decât să dispară uşor, alăturându-se tuturor celorlalte în sânul nedesluşitului murmur, unde se amestecă în cele din urmă. Eu sunt cel care caută neîndemânatic cu ce să înceapă, «Coborau din înălţimi azurii», crezând că astfel calculez emfaza corectă pentru propoziţii, «vâjâitul celor patru motoare», pentru a-i da alura de epopee, «Istoria spune», la ceea ce n-a fost până la urmă decât un roman  ca toate romanele, acela al unui bărbat foarte tânăr, îndrăgostit de cer, şi a cărui traversare a norilor a avut ca singură particularitate faptul că s-a petrecut în timp ce izbucneau cam peste tot în lume aceleaşi furtuni de oţel. Eu sunt cel din a cărui manie nesocotită acest roman este lipsit, puţin şi inutil, de uitarea la care aspiră şi de odihna în care, cu toate acestea, se va cufunda în final.

Philippe Forest s-a născut în 1962 la Paris şi este unul dintre cei mai importanţi romancieri şi eseişti francezi. A predat în mai multe universităţi din Anglia şi Scoţia. De asemenea, este critic de artă şi profesor conferenţiar de Literatură comparată la Universitatea din Nantes. Philippe Forest a publicat mai multe eseuri şi texte critice în revistele L'Infini şi Art Press. În 1997 apare primul său roman, L'Enfant eternel, care obţine Prix Femina pentru debut. Urmează romanul Toute la nuit (1999), apoi biografia Raymond Hans uns romans (2004) şi Sarinagara, care a primit Prix Decembre 2004 pentru cel mai bun roman. În 2007 a publicat eseul Tous les enfants sauf un şi romanul Iubirea din nou.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO