Ziarul de Duminică

SUNETUL MUZICII / Hainele cele noi ale Profesionistului

SUNETUL MUZICII / Hainele cele noi ale Profesionistului
12.07.2010, 15:49 26

În domeniul delicat şi fascinant al artelor spectacolului,România a pierdut - din motive iniţial obiective, ce ţineau deizolarea impusă de regimul politic de dinainte de 1989 - legăturacu plutonul lumii culturale occidentale, mai întâi prin dimensiuneatehnică, apoi prin cea a competenţei şi în final (inevitabil) princea a mentalităţii.

Constatăm însă în 2010 că graţie derulării a unor programeeuropene de anvergură, cei care îşi exercită meseria în cadrulprofesiunilor scenei, de exemplu, au şansa revenirii la statutul deProfesionist în accepţiunea contemporană a termenului. O astfel deiniţiativă poartă titlul StudiOpera şi este un proiect de formareprofesională în domeniul instituţiilor de spectacol, proiectul cucea mai mare finanţare europeană obţinută de un teatru de operă,peste 4,3 milioane de euro şi cea mai mare finanţare nerambursabilăobţinută de un teatru din România din partea unui organismeuropean.

În final, proiectulva conduce la crearea unei structurispecializate în cadrul Operei Naţionale Bucureşti, un Studio(studiOpera) similar Academiei Teatrului La Scala, ce vaputea oferi instruire în domeniile specifice artelor spectacolului:artistic, tehnic şi management cultural, beneficiari aiacestei noi structuri urmând a fi într-o primă etapă, alături deangajaţi ai Operei Naţionale Bucureşti, Universitatea Naţională deMuzică Bucureşti şi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şiCinematografică "I.L. Caragiale". În plus, StudiOpera va avea oanvergură internaţională şi datorită platformei de comunicarecreate de Opera Europa, prestigioasă organizaţie care reuneştepeste 100 de instituţii lirice şi numără printre membrii săi atâtOpera Naţională Bucureşti, cât şi Academia Teatrului La Scala.

Proiectul studiOpera are în centru ideea de instruireprofesională a artiştilor, a lucrătorilor şi a managerilorcompletând un segment neacoperit de învăţământul tradiţional. Estevorba de cursuri orientate către noţiuni teoretice pentruînţelegerea specificului activităţii dintr-un teatru de operă, darşi de cursuri practice, care să le permită angajaţilor folosireanoilor tehnologii în activitatea de zi cu zi. O primă etapă aproiectului a constat în cercetarea la nivel naţional a sistemuluiprofesionist în domeniul artelor instituţiilor de spectacol şi asistemului de formare în universităţile de profil. Partea a doua sereferă la elaborarea propriu zisă a programului de instruire cuajutorul specialiştilor Academiei Teatrului La Scala şi ai firmeiSVASTA Consult, care va cuprinde cursuri-pilot în domeniul artelorspectacolului, atât cursuri de măiestrie artistică susţinute demari personalităţi ale Teatrului La Scala din Milano şi profesoriîn cadrul Academiei (canto, dirijat, regie, dans clasic şicontemporan, acompaniament), cât şi participări ale angajaţilorOperei Naţionale Bucureşti din domeniul scenografiei şi meseriilorde scenă la spectacole de la Teatrul La Scala.

Proiectul studiOpera a fost deja prezentat la nivel european laconferinţa anuală a asociaţiei internaţionale Opera Europa de laRotterdam din acest an, "OPERA fără frontiere" (la care au luatparte 188 de reprezentanţi ai teatrelor de operă membre aleasociaţiei din 24 de ţări),de către Cătălin Ionescu Arbore,director general al Operei Naţionale Bucureşti, Anda TăbăcaruHogea, project manager studiOpera şi Florence Plouchart-Cohn,project manager, din partea Academiei Teatrului la Scala, suscitândinteresul participanţilor şi generând chiar o propunere decontinuare.

O iniţiativă asemănătoare este în desfăşurare în acest moment laTeatrul Naţional de Operetă Ion Dacian, domeniul general aldezvoltării resurselor umane fiind vizat şi de proiectul ACCES,susţinut de Radio România. Este evident că avem nevoie de aşa ceva.Mai greu de spus este dacă lumea profesioniştilor artelorspectacolului din România va căpăta echilibru şi prestanţă în urmatrecerii prin astfel de proiecte sau pentru a obţine rezultatesesizable este nevoie de mai mult decât atât. Iar dintre cele celipsesc acum, ceea ce ar fi bine să insufle aceste cursuri ar fipoate chiar dorinta sinceră a preopinentilor de a îmbrăca hainelelipsite de strălucire dar pline de prestantă ale adevăratuluiprofesionist. O specie pe cât de rară pe atât de căutată, nu doarîn România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO