Ziarul de Duminică

Speranţe pentru o ruină/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

20.08.2015, 23:38 125

„Caravana filmului românesc” la Ploieşti şi la Câmpina

În acest sfârşit de săptămână, locuitorii din două oraşe prahovene Ploieşti şi Câmpina , sunt invitaţi să petreacă trei seri de reală delectare artistică (foto 1, 2).

Astfel, în zilele de 21, 22 şi  23 august, Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale va aduce publicului spectator filme din patrimoniul cinematografic românesc, filme care au încântat generaţii şi, de multe ori, au constituit un refugiu emoţional în anii în care restricţiile sociale sufocau întreaga societate românească. În acelaşi timp, aceste filme au constituit prilej de valoroase creaţii actoriceşti pentru generaţiile de aur ale actoriei româneşti: Toma Caragiu, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Gheorghe Dinică, Dem Rădulescu, Emil Hossu, Jean Constantin, Sebastian Papaiani, Horaţiu Mălăele, Mircea Diaconu, Catrinel Dumitrescu, Draga Olteanu Matei, Octavian Cotescu şi mulţi alţii.

Şi, dacă la Câmpina, organizatorii s-au gândit la un program exclusiv bazat pe comedii de succes (Secretul lui Bachus, Nea Mărin Miliardar, Buletin de Bucureşti etc), la Ploieşti programul este completat cu un film de dramă, un omagiu adus armatei române care s-a sacrificat în timpul Celui de al Doilea Război Mondial: Noi, cei din linia întâi.

La Câmpina, proiecţiile au loc la Casa de Cultură „Geo Bogza”, la orele 18.00 şi 20.00.

Spectatorii ploieşteni sunt invitaţi în aer liber, de la ora 21.00, pe iarba Parcului de la Sala Sporturilor „Olimpia”, în zona Turnul Paraşutiştilor.

Intrarea la aceste proiecţii este gratuită.

 

Ziua Limbii Române la Gura Galbenei, raionul Cimişlia

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, în colaborare cu Primăria comunei Gura Galbenei din raionul Cimişlia, organizează, pe data de 29.08.2015, o serie de manifestări dedicate Zilei Limbii Române. Manifestările se vor deschide cu vernisajul expoziţiei „Trei poeţi: Grigore Vieru, Mihai Ursachi şi Petru Cărare”, după care vor urma proiecţia filmului documentar dedicat lui Grigore Vieru, Cel care sunt (1997, regia Mircea Chistruga, scenariul Dumitru Olărescu) şi întâlnirea cu scriitorul Valeriu Matei, directorul ICR Chişinău. Vernisajul expoziţiei va avea loc la ora 17.00 în incinta Casei de Cultură din Gura Galbenei. Alcătuită din 10 bannere, format 92/1850 cm, expoziţia, dedicată celor trei mari poeţi români, conţine fotografii, date biografice, fragmente din operă şi aprecieri ale criticilor literari.

La manifestări vor participa acad. Valeriu Matei, directorul ICR Chişinău, Victor Stînă, primarul comunei Gura Galbenei, cineastul Dumitru Olărescu (originar din Gura Galbenei), precum şi alţi reprezentanţi ai autorităţilor locale.

Evenimentele sunt organizate la iniţaitiva Primăriei Gura Galbenei.

Expoziţia „Trei poeţi: Grigore Vieru, Mihai Ursachi şi Petru Cărare” va fi deschisă până pe data de 29 septembrie.

 

Vizite ghidate în spaţiile istorice din corpul central al Palatului Regal

 

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită să participaţi în acest sfârşit de săptămână la o serie de vizite ghidate în spaţiile istorice din corpul central al Palatului Regal (foto 3, 4).

 

Vizitele au loc astfel:

 

- sâmbătă, 22 august 2015, de la orele 11.30, 14.00 şi 16.30

- duminică, 23 august 2015, de la orele 11.30, 14.00 şi 16.30

 

Participarea la aceste tururi ghidate nu necesită o programare prealabilă. Vizitatorii sunt rugaţi să se prezinte cu 15 minute în avans la casa de bilete de la parterul Galeriei Naţionale pentru achiziţionarea biletelor de acces. Participarea se face în limita locurilor disponibile.

Cu acest prilej poate fi vizitată şi expoziţia Fragmente de memorie Portrete Regale.  Palatul Regal, care îşi propune să reconstituie momente din istoria familiei regale (în anexa Sălii Tronului) şi a Palatului Regal (în anexa Sufrageriei Regale). Fotografii de epocă, planuri ale clădirii, piese de mobilier, portrete regale şi obiecte disparate ajunse până la noi sunt astăzi expuse în calitatea lor de supravieţuitori ai unor vremuri apuse.

Durata: o oră

Tarif bilet acces: 20 lei (întreg)/ pensionari: 10 lei/ elevi şi studenţi: 5 lei

Taxa de fotografiere (fără bliţ şi trepied): 100 lei

Taxa de filmare (amatori): 150 lei

Pentru grupuri deja organizate este necesară programarea vizitei, în alte zile decât cele menţionate, la telefon 021.314.81.19 sau prin e-mail la programari@art.museum.ro.  În acest caz, pe lângă biletul de intrare se plăteşte şi taxa de ghidaj: 100 lei/oră pentru limba română sau 200 lei/oră pentru limbile engleză şi franceză.

 

Concurs de restaurare a Palatului Nababului

Fundaţia Contacuzino Floreşti împreună cu Ordinul Arhitecţilor din România anunţă lansarea concursului de idei pentru restaurarea, punerea în valoare şi refuncţionalizarea unuia dintre cele mai spectaculoase monumente din România, Palatul Micul Trianon de pe Domeniul Cantacuzino din Floreşti, judeţul Prahova (foto 5-8).

Concursul de idei, destinat exclusiv arhitecţilor sau birourilor de profil,  va avea premierea în toamnă şi are drept scop selectarea celor mai bune propuneri de intervenţie pentru restaurarea, punerea în valoare şi refuncţionalizarea Palatului Micul Trianon, parte a ansamblului fostei Curţi a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino „Nababul”.
 
Operă a arhitectului Ion D. Berindei destinată uneia dintre figurile proeminente ale elitei româneşti de la începutul secolului al XX-lea, Palatul Micul Trianon de la Floreşti este unul dintre exemplele arhitecturale importante ale eclectismului de şcoală franceză din perioada de început a modernităţii arhitecturii româneşti.

Neterminată, construcţia palatului s-a degradat treptat, interesul pentru consolidarea şi conservarea ei nematerializându-se în intervenţii de restaurare sau salvare. Parte a unui ansamblu arhitectural-peisajer valoros, având potenţial cultural şi de loisir ridicate, ruina palatului a ajuns până în prezent într-o stare care încă permite restaurarea şi exploatarea sa prin refuncţionalizare, deschizând astfel posibilitatea transformaării într-un reper cultural şi turistic important pentru zonă.

Calendarul complet, documentaţia de concurs şi formularul de înscriere pot fi consultate pe site-ul oficial al competiţiei, www.domeniulcantacuzino.ro .

Facebook: https://www.facebook.com/domeniulcantacuzino?fref=ts

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO