Ziarul de Duminică

Spectacolul in 100 de cuvinte

18.11.2008, 15:44 20

In selectie oficiala
Productia Teatrului Odeon e doar sfarsitul lumii de Jean Luc Lagarce a fost invitata sa prezinte cinci reprezentatii in perioada 19-22 noiembrie, la cea de-a 12-a editie a unuia dintre cele mai importante festivaluri de teatru din Europa, Mettre en scene de la Rennes (Franta), organizat de Theatre National de Bretagne. Spectacolul montat de Radu Afrim, pe un text al celui mai jucat autor francez contemporan, face parte din selectia oficiala a festivalului care reuneste regizori si coregrafi din intreaga lume, cu creatii cat mai inovatoare. E doar sfarsitul lumii a avut premiera in mai 2007 si ii are in distributie pe Cristian Balint, Mihai Smarandache, Rodica Mandache, Antoaneta Zaharia, Paula Niculita, Meda Victor, Bogdan Alexandru, Adrian Draganescu.
 
Se intampla la Targu-Mures
ArtiSti din sapte tari participa la cea de-a treia editie a Festivalului International de Muzica de Camera de la Targu-Mures, eveniment care a debutat luni seara si va lua sfarsit duminica. International Chamber Music Festival se desfasoara la Palatul Culturii din Targu- Mures, printre participanti numarandu-se Cvartetul de Coarde "Bozsodi" (Ungaria), Cvartetul de Coarde "Tiberius" din Targu-Mures, Orchestra de Coarde a Festivalului, Cvintetul Vocal "Cantuale", Cvartetul de Coarde "Unistring" (Republica Moldova) si Windmolen Trio (Olanda). Dintre artistii recunoscuti prezenti in aceste zile la Targu-Mures sunt de mentionat: violonistul Gilles Apap (SUA), acordeonista Myriam Lafargue (Canada), violoncelistii Mezo Laszlo (Ungaria) si David Lauri (Elvetia), pianistul Frank vaan de Laar (Olanda).
 
Regal teatral
Toti cei care vorbesc, dupa Samuel Beckett, o productie a Teatrului National S‹o Jo‹o din Porto (Portugalia), a avut doua reprezentatii, saptamana trecuta, la Sala Izvor a Teatrului Bulandra, in cadrul Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa (11 octombrie-21 decembrie). Scrise intre 1962 si 1984, cele patru piese scurte ale lui Beckett care alcatuiesc textul Toti cei care vorbesc (Du-te vino - 1965, Un altfel de monolog - 1980, Balansoarul -1981 si Nu eu - 1972) stau la baza acestei montari. Festivalul de la Bucuresti este cel mai mare eveniment de gen organizat de UTE (27 de spectacole si 22 de trupe din 13 tari). Reprezentatiile au loc la "Bulandra", Odeon, Teatrul National de Opereta si TNB. Printre companiile invitate se numara Piccolo Teatro din Milano, Teatro de La Abad'a din Spania, Malii Teatr din Sankt Petersburg, Teatro di Roma.
 
Puccini in festival
Festivalul "Giacomo Puccini" a debutat pe 15 noiembrie, la Opera Nationala Bucuresti, cu premiera operei La Boheme, in regia lui Ionel Pantea si sub bagheta dirijorala a lui Vlad Conta. Publicul festivalului s-a mai bucurat de doua premiere: operele in concert Le Villi si Edgar, prezentate in cadrul proiectului "Opera rara", care urmareste punerea in valoare a unor lucrari lirice mai putin cunoscute. In program se regasesc, insa, si titluri binecunoscute marelui public: Manon Lescaut (19 noiembrie), Tosca (22 noiembrie), Madama Butterfly (23 noiembrie). In plus, importante nume ale scenei lirice internationale au fost invitate sa interpreteze rolurile principale din spectacolele mentionate: tenorul Gianluca Zampieri (Manon Lescaut si Tosca), baritonul Boris Statsenko (Scarpia in Tosca) si soprana Mina Tasca Yamazaki (Madama Butterfly).
 
Gianni Schicchi la TNB
In luna decembrie, la TNB vor fi prezentate doua dintre spectacolele Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa. Primul este opera-farsa Gianni Schicchi, dupa Puccini, in regia lui Silviu Purcarete - o productie a Teatrului Maghiar din Cluj, prevazuta sa se joace pe 13 si 14 decembrie, la Sala Mare a Nationalului. In aceeasi luna, pe 20 si 21 decembrie, si pe aceeasi scena va fi prezentat spectacolul Teatrului Lliure din Barcelona Casa europeana - prologul lui Hamlet fara cuvinte - scenariul original si regia de Alex Rigola. Biletele pentru aceste reprezentatii s-au pus in vanzare la Agentia de bilete a Teatrului National Bucuresti. In urma unei intelegeri cu Tompa Gabor, directorul Teatrului Maghiar de Stat, o parte dintre trupele prezente in festivalul UTE se vor deplasa si la Cluj.
 
Christmas with Smokie
Legendara trupa Smokie revine la Bucuresti pentru a sustine, pe 19 decembrie, concertul Christmas with Smokie & 101 Violins, la Sala Polivalenta, in cadrul spectacolului formatia urmand sa fie acompaniata de orchestra 101 Viori, dirijata de Marius Hristescu. Smokie va interpreta intr-o maniera originala piese celebre care au consacrat-o, precum Living Next Door to Alice, Don't Play Your Rock'n'Roll to Me, I'll Meet You At Midnight etc., repertoriul prezentat urmand sa se remarce printr-un sound pus in valoare si de echipamentul tehnic special pregatit pentru eveniment. Biletele s-au pus deja in vanzare la Sala Palatului, magazinul Unirea, magazinul Muzica, reteaua Germanos, blt.ro, bilete.ro si vreaubilet.ro. Smokie a lansat in 2008 albumul Eclipse, cu piese din intreaga activitate, reorchestrate acustic.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO