Ziarul de Duminică

Spectacolul in 100 de cuvinte

28.10.2008, 18:44 22

 

Iubire mimata
Sala Rapsodia a Centrului International de Arta a gazduit ieri (30 octombrie) spectacolul Doi dintre noi al companiei de teatru Passe-Partout Dan Puric. Protagonisti sunt tinerii actori Ana Pepine si Paul Cimpoieru. Prezentat in limbajul teatral universal promovat in Romania de trupa lui Puric, spectacolul prilejuieste desfasurarea unei demonstratii de miscare, sunet si imagine, in care gestul se imbina cu sensurile iubirii si cu istoria artelor si a muzicii, de la Piero della Francesca si Vivaldi si pana la iconurile si ritmurile cele mai noi. Unicitatea acestui limbaj universal de comunicare teatrala este data de felul in care actorii aplica diferite forme de expresie scenica, precum pantomima clasica si comportamentala, unor trairi si sentimente. Coregrafia: Lelia Marcu. Producator: Fundatia ART PRODUCTION.
 
TNB la ONB
Ion Caramitru, directorul Teatrului National din Bucuresti (TNB), va regiza la Opera Nationala Bucuresti (ONB) spectacolul Evgheni Oneghin de Piotr Ilici Ceaikovski, care va avea premiera anul viitor, pe 22 martie. Pe langa regia semnata de Caramitru, spectacolul va beneficia de conducerea muzicala a lui Iurie Florea, decorurile fiind semnate de Maria Miu, iar costumele, de Viorica Petrovici. Maestru de cor va fi Stelian Olariu. Evgheni Oneghin este o opera in trei acte si sapte scene, cu un libret scris de Konstantin Silovski, pe baza poemului omonim al lui Puskin. Opera a avut premiera la Moscova, in 1879, in Romania fiind jucata pentru prima oara in 1938. A doua montare a avut loc in stagiunea 1958/1959, in regia lui Hero Lupescu. Premiera din 2009 este a treia montare a operei lui Ceaikovski pe scena bucuresteana.
 
Mic si Foarte Mic
Spectacolele Interzis sub 18 ani, dupa textul Mihaelei Michailov, in regia Ioanei Paun, si Poimaine alaltaieri de Gianina Carbunariu, in regia autoarei, vor avea premiera vineri, respectiv duminica, de la ora 19.00, la Teatrul Mic, respectiv la Teatrul Foarte Mic. Piesa Mihaelei Michailov, avandu-le in distributie pe Monica Sandulescu, Sabina Posea si Mihaela Radescu, va fi prezentata in premiera vineri, la Teatrul Foarte Mic. Scenografia este semnata de Andrada Chiriac. Spectacolul Gianinei Carbunariu, cu o distributie incluzandu-i pe Madalina Ghitescu, Paula Gherghe, Carmen Florescu, Rolando Matsangos si Virgil Aioanei, va avea prima reprezentatie duminica, la Teatrul Mic. Cele doua montari au vazut pentru intaia oara luminile rampei in cadrul Festivalului Dramaturgiei Romanesti de la Timisoara
(4-12 octombrie).
 
Fara inhibitii
Teatrul National "Vasile Alecsandri" din Iasi a prezentat, pe 15 si 16 octombrie, avanpremiera mondiala a spectacolului Bad Bed Stories sau Povesti de noapte buna pentru adulti de fratii Oleg si Vladimir Presniakov, in traducerea Elvirei Platon Rimbu si avandu-i in distributie pe Pusa Darie, Tavi Jighirgiu, Petronela Grigorescu, Cosmin Maxim si Mihaela Radulescu. Scenariul si regia poarta semnatura lui Chris Simion. Director de imagine: Cristi Stan. Miscare scenica: Ioana Marchidan si Florin Caracala. Scenografia: Adina Mastalier. Pentru a gusta o astfel de piesa, spectatorul trebuie sa posede un anumit tip de umor si... sa fie dezinhibat, fiecare dintre noi avand nevoie, la un moment dat, sa se vada asa cum este si sa se accepte. Despre asta vorbeste spectacolul lui Chris Simion. Premiera oficiala va avea loc la inceputul lunii noiembrie, in prezenta autorilor.
 
 
Foarte europeana
Roma a devenit, pentru cateva zile, capitala celei de-a saptea arte, prin deschiderea editiei cu numarul trei a Festivalului International de Film. Selectia oficiala, ce cuprinde 20 de lung-metraje, se anunta "foarte europeana". Agenda reuniunii cuprinde 150 de filme, care vor fi proiectate in competitie si in sectiuni paralele (dintre care una este dedicata copiilor), precum si in mai multe retrospective, dedicate unor mari cineasti. Fondat in urma cu trei ani de catre fostul primar al Cetatii Eterne, cinefilul Walter Veltroni, Festivalul de Film de la Roma are ambitia sa ajunga la acelasi nivel cu marile evenimente de gen internationale, precum cel de la Venetia. Editia 2008 va beneficia insa de un program mai putin stralucitor decat cele ale editiilor anterioare, la care au fost prezente multe staruri de la Hollywood, venite sa isi promoveze premierele mondiale.
 
Filmele saptamanii
Saptamana Filmului Maghiar, care aduce in Capitala productii participante la cele mai prestigioase festivaluri, regizori si producatori din Ungaria, se va desfasura intre 10 si 15 noiembrie. Deschiderea oficiala a festivalului va avea loc la Cinema "Tinerimea Romana", unde, de altfel, vor fi proiectate si filmele din cadrul evenimentului, in prezenta ministrului Culturii, Adrian Iorgulescu, si a ambasadorului Republicii Ungare la Bucuresti, Oszkar Fuzes. Vor fi prezentate pelicule precum Investigatorul (regia: Attila Gigor), un film politist absurd, despre un criminal care se regaseste pe sine dupa ce pleaca pe urmele victimei sale, Picaj (regia: Erik Novak), o legenda urbana despre un tanar nelegiuit si o tanara frumoasa, Panica (regia: Attila Till), o pelicula care se vrea a fi o critica sociala, sau Bahtalo!/ Noroc bun!
(regia: Robert Lakatos).
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO