Ziarul de Duminică

Spectacolul In 100 de cuvinte

21.10.2008, 16:44 25

Pe note...
Institutul Cultural Roman din Londra anunta premiera unui spectacol inedit ce imbina teatrul contemporan si muzica - opera de camera Omul cu vioara, realizata de solistul Alexander Balanescu in colaborare cu scriitoarea Ruth Carter si compozitorul Warren Wills. Institutul va gazdui acest eveniment cu Alexander Balanescu (vioara), Warren Wills (pian), Chantelle Duncan, Steve Trowell si Tina Jones (vocal), pe muzica de Warren Wills si dupa un scenariu semnat de Ruth Carter, pe 27 octombrie, de la ora 15.00, cu acces gratuit. Nascut in Romania, Alexander Balanescu este, in prezent, unul dintre cei mai creativi si interesanti violonisti ai lumii, cu un repertoriu bazat pe muzica contemporana. A colaborat cu muzicieni din diferite genuri, cum ar fi David Byrne, Pet Shop Boys, Pina Bausch si Jochen Ulricht, fiind si fondatorul Quartet-ului Balanescu.
 
Arta Magica
Sala Horia Lovinescu a Teatrului Nottara a gazduit, saptamana trecuta, spectacolul Magic Show - o incursiune in lumea iluzionismului: magie generala, close-up, animal magic, mentalism, magie de scena, iluzii. Spectacolul dezvaluie tainele unei culturi destul de marginalizate in Romania, dar cu un mare impact asupra ratiunii si imaginatiei. Propune publicului sa exploreze puterea irezistibila de atractie, de fascinatie, farmec, incantare a magiei. Sunt asteptati sa soseasca membri ai International Brotherhood of Magicians U.S.A. si membri ai Society of American Magicians U.S.A.. De altfel, evenimentul se bucura de o consistenta sustinere in presa de specialitate. De acum, Teatrul "Nottara" va sustine acest proiect si astepta publicul pentru o seri minunate in compania Artei Magice.
 
Man.In.Fest 2008
La Cluj-Napoca si Oradea se desfasoara, in aceste zile, o noua editie a Festivalului International de Teatru Man.In.Fest, eveniment derulat sub egida Anului European al Dialogului Intercultural. Timp de zece zile, sunt prezentate spectacole de teatru modern, contemporan si experimental din Germania, Austria, Polonia, Australia, Olanda, Spania, Italia, Bulgaria, Grecia, Lituania, Cehia, Finlanda, Mexic, SUA, Slovenia. Unele dintre aceste productii au fost premiate la manifestari similare, cum ar fi desdeMONA (marele premiu de interpretare la Festivalul AlbaMono din Korce, Albania), Hourglass (premiul juriului la Festivalul Teatrelor Independente de la Ostrow Wielkopolski, Polonia) sau Dancing vs. The Rat Experiment (trei premii pentru cea mai buna coregrafie, coloana sonora si productie la New York Innovative Theater Awards).
 
No Words
Festivalul National de Teatru se deschide, pe 1 noiembrie, la Teatrul National "I.L. Caragiale" din Bucuresti, cu un spectacol fara cuvinte, compus exclusiv din muzica si stari: Sunetul tacerii/ The Sound of Silence regizat de Alvis Hermanis. Spectacolul are la baza muzica lui Simon and Garfunkel, cei ce reprezentau, dupa spusele lui Hermanis, "utopia absoluta, sentimentele romantice ale anilor '60". Sunetul tacerii se va juca la Teatrul National "I. L. Caragiale", Sala mare, sambata, 1 noiembrie (ora 18.30), duminica, 2 noiembrie si luni, 3 noiembrie (ambele de la ora 18:00). Alvis Hermanis se va intalni cu publicul festivalului si cu oamenii de teatru interesati sa afle detalii despre stilul sau de lucru, pe 3 noiembrie, ora 11.00, la sediul UNATC.
 
Turneu munchenez
Teatrul German de Stat Timisoara este invitat al orasului Munchen, unde va sustine sambata, 25 octombrie, spectacolul Chip de foc, de Marius von Mayenburg, in sala Gasteig/ Black Box. Turneul are loc in cadrul Saptamanii Culturii Romanesti si este sustinut de Ministerul Culturii si Cultelor si de Institutul Cultural Roman. Piesa a fost montata de regizorul Radu Alexandru Nica in 2005, fiind prezentata de atunci, cu succes, pe numeroase scene din Romania, Germania, Croatia si Serbia. In rolurile principale: Ioana Iacob, Alexandru Mihaescu. Piesele lui Mayenburg - unul dintre cei mai jucati dramaturgi germani actuali - descriu o lume lipsita de speranta, in care autorul da cuvantul celor marginalizati, personaje cu o existenta subversiva, dominate de un etern conflict cu sine, dar si cu mediul in care evolueaza.
 
O prezenta provocatoare
Intre 1 si 10 noiembrie, celebrul regizor rus de originie lituaniana, Kama Gingas, va fi prezent la Festivalul National de Teatru de la Bucuresti. In sectiunea Spectacole invitate din strainatate/ International Voices sunt programate doua spectacole regizate de Gingas si produse de Teatrul "Noua Generatie" din Moscova, al carui director este: Calugarul negru de A.P. Cehov si Un poem ridicol dupa F. M. Dostoievski. Kama Gingas va sustine la UNATC si o conferinta cu tema Teatrul provocator, iar la Librariile Carturesti va avea loc lansarea cartii Teatrul provocator. Kama Ginkas regizeaza de Kama Ginkas si John Freedman, aparuta in noua Colectie FNT, cu sprijinul editurii UNITEXT (in romaneste de Andrei-Luca Popescu si Marian Popescu).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO