Ziarul de Duminică

Shakespeare for ever/ de Ziarul de duminică

Shakespeare for ever/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

08.04.2016, 00:05 95

Craiova devine capitală europeană a teatrului de calitate, în perioada 14-23 aprilie 2016, când va organiza cea de-a X-a ediţie a Festivalului Internaţional Shakespeare. Festivalul va aduce în faţa publicului 46 de evenimente dedicate lumii lui William Shakespeare, între care trei variante ale piesei „Hamlet”. Vor fi  spectacole susţinute de teatre şi personalităţi din Japonia, Africa de Sud, India, Portugalia, Marea Britanie, Polonia, România, Israel, Bulgaria, Suedia, Rusia, Germania, Italia, Scoţia şi Statele Unite ale Americii. Festivalul va fi deschis cu piesa „Richard al II-lea”, pusă în scenă de Teatrul Saytama din Tokyo şi regizată de Yukio Ninagawa. În continuarea festivalului, între 24 şi 27 aprilie va avea loc cea de-a XV-a ediţie a Premiului Europa pentru Teatru, iar între 23 şi 26 aprilie cea de-a XIII-a ediţie a Premiului „Europa Noi Realităţi Teatrale”.

 

În cele 10 zile ale Festivalului Internaţional Shakespeare sunt invitate alte trupe celebre ale lumii, cu spectacole realizate de regizori de seamă, printre acestea numărându-se Teatrul Schaubuhne din Berlin, cu spectacolul „Richard III” în regia  lui Thomas Ostermeier, Teatrul Shakespeare Tobacco Factory din Marea Britanie, cu spectacolul „Hamlet”, în regia lui Andrew Hilton, Worcester Repertory  Company din Worcester cu spectacolul „Comedia erorilor” în regia lui Ben  Humphrey, Teatrul Flaut din Stratford-upon-Avon cu spectacolul „Hamlet” realizat  de Kelly Hunter sau Compania A & M Production din Africa de Sud, cu spectacolul „Hamlet”, realizat de Fred Abrahamse.

La Naţionalul craiovean vor performa şi actorii de la Baltic House Theatre Festival în piesa „Macbeth”, pusă în scenă de Luk Perceval, care vine cu prima sa producţie din Rusia.

România va fi prezentă în Festival prin spectacolul „Julius Caesar” de la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova, în regia lui Peter Schneider; prin spectacolul comunitar „Romeo şi Julieta” în regia lui Philip Parr, realizat în coproducţie cu două companii de teatru independente – Compania Teatrulescu din Craiova şi Compania Parrabbola din Marea Britanie; prin spectacolul „Regele Lear” realizat de Gavriil Pinte, pe un scenariu de George Banu, la Teatrul de Stat Oradea; prin „Furtuna”, în regia Alinei Hiristea de la Teatrul de Păpuşi Gong din Sibiu şi „Folia,  Shakespeare & Co”, realizat de „Gigi Căciuleanu Dance Company” la Teatrul Metropolis din Bucureşti, în regia şi coregrafia lui Gigi Căciuleanu.

Au fost programate de asemenea, recitaluri shakespeariene ale unor actori din Suedia, Polonia şi India, concerte cu lucrări inspirate din creaţia shakespeariană, realizate de formaţii din Marea Britanie, Portugalia, Belgia şi Statele Unite ale Americii, dar şi importante sesiuni dedicate de AICT operei lui Shakespeare, la care vor participa specialişti din Europa şi România.

Programul complet al Festivalului, dar şi  fotografii sau imagini, alte informaţii despre trupele invitate pot fi găsite pe site-ul www.shakespeare.tncms.ro.

 

Premiul Europa pentru Teatru, aflat la ediţia a XV-a, îşi doreşte să promoveze interdisciplinaritatea, integrarea şi cooperarea între teatre şi între celelalte arte, propunând o viziune mai largă asupra lumii teatrului. Festivităţile vor începe pe 23 aprilie, data la care se împlinesc 400 de ani de la moartea lui Shakespeare.
Premiul este decernat în fiecare an unei personalităţi sau instituţii teatrale (teatre sau companii) care au contribuit prin activităţile lor la răspândirea culturii teatrale. Anul acesta premiul va fi decernat lui Mats Ek, coregraf şi regizor suedez de renume mondial. Fiu al unui actor şi al unei coregrafe, Ek a pus în scenă mai multe reinterpretări ale unor balete clasice ca „Giselle“ (1982), „Lacul lebedelor“ (1987), „Carmen“ (1992) şi „Frumoasa din pădurea adormită” (1996). Un premiu special va fi acordat de către preşedintele juriului şi de către instituţiile din România regizorului Silviu Purcărete (foto). Cu ocazia festivităţilor de premiere vor fi puse în scenă spectacolele câştigătorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO