Ziarul de Duminică

Sfârşitul lumii cui?

Sfârşitul lumii cui?/ de Tudor Călin Zarojanu

Autor: Tudor Calin Zarojanu

20.01.2012, 00:02 1057

Am intrat, care va să zică, în 2012, anul ăla cu profeţiile. În primul rând, cea mayaşă. Calendarul mayaş, ni se spune, se opreşte la 21 decembrie, adică 21.12.12. Aţi văzut cum arată calendarul? E un disc de piatră, cu suprafaţa fatalmente limitată. Pe el, mayaşii au pus şi ei cât le-a intrat. Oricum, 2012 e rezultatul unor calcule contemporane - aşa cum alte calcule dădeau ca sigur sfârşitul lumii în anul 1000, apoi în 2000 -, căci civilizaţia maya s-a dezvoltat şi a pierit înainte ca primul european să calce în America, aducând cu sine numărătoarea anilor plecând de la Naşterea Mântuitorului. În fine, să mai amintim în treacăt că strămoşul nostru Dionisie Exiguul a calculat greşit începutul erei creştine, "amânându-l" cu patru-cinci ani. Ceea ce înseamnă că 2012 ani de la Întruparea lui Dumnezeu au trecut prin 2007-2008...

De aceleaşi probleme se izbesc profeţiile aztece, chineze şi hinduse care - se spune - arată cu degetul tot spre 2012. Puteţi să le uitaţi liniştiţi pe toate, mai ales că, în concepţia maya cel puţin, momentul-cheie nu înseamnă extincţia rasei umane, necum dispariţia planetei, ci pur şi simplu finalul unui ciclu şi începutul altuia - mai exact al unei existenţe superioare. Deci "sfârşitul lumii" e de bine!

Ce ne facem însă cu anticipările pe baze ştiinţifice? Ar fi mai întâi inversarea polilor magnetici ai Pământului. Cică se petrece o dată la 500 de milioane de ani, şi ar cam fi venit timpul. Aşa zic unii care au fost pe-acolo cu jumătate de miliard de ani în urmă şi şi-au pus faza pe "memento" în telefon. Cu precizarea că, la atare durată de timp, o aproximare de 0,1% ar însemna plus-minus 500.000 de ani. Cred că putem risca... Oricum, n-are nimeni habar ce-ar însemna fenomenul. Probabil că s-ar schimba raporturile politice Nord-Sud, nu?

Suntem în plină zonă a "cercetătorilor britanici". Toată lumea vorbeşte despre cele de mai sus şi de mai jos, dar nimeni nu citează pe nimeni. Un institut, un studiu, un nene, ceva. "Astronomii ruşi" zic că sistemul nostru solar a intrat într-un nor de energie cosmică. Aşa, şi? Păi, a intrat. Alţi astronomi, de data asta fără naţionalitate, susţin că anul acesta va fi cea mai puternică activitate solară din toate timpurile. Parcă-i greu să zici aşa ceva! Cine şi cum să te verifice? Mai e şi faza cu supervulcanul Yellowstone, care sare-n aer o dată la 700.000 de ani. Ei, tocmai ce se împlinesc şapte sute de mii de ani, prin august, la prânz.

Dincolo de toate aceste elucubraţii, ar trebui menţionat că sfârşitul acestei lumi - când va fi el să vină - trebuie să-i îngrijoreze exclusiv pe liber cugetători. Va fi cu siguranţă sfârşitul lumii lor. Pentru că în toate religiile lumii nu vine vorba decât despre trecerea spre o lume de nivel superior sau despre cicluri moarte-renaştere (cu varianta reîncarnare). Noi, de pildă, ca buni creştini ce suntem, de ce-am fi îngroziţi de şansa de-a trăi de-a pururi în Împărăţia Tatălui? Ultimele cuvinte din Apocalipsa ("Revelation", în engleză) Sfântului Ioan Teologul, ultimele vorbe din Noul Testament şi din Biblie sună aşa: "Cel ce mărturiseşte acestea zice: Da, vin curând. Amin! Vino, Doamne Iisuse! Harul Domnului Iisus Hristos, cu voi cu toţi! Amin".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO