Ziarul de Duminică

Sfârşitul celui de-al Treilea Reich/ de Ziarul de duminică

Sfârşitul celui de-al Treilea Reich/ de Ziarul de...

Autor: Ziarul de Duminica

05.12.2013, 23:54 79

Walter Lord

O noapte de neuitat

Editura Corint

Traducere din lima engleză de Alfred Neagu şi Junona Tutunea. Prefaţă de Alfred Neagu. 14 aprilie 1912. O noapte de neuitat rămâne una dintre cele mai captivante relatări ale fatalei coliziuni a Titanicului, precum şi a comportamentului pasagerilor şi echipajului. Unii şi-au sacrificat vieţile, în timp ce alţii s-au luptat cu disperare pentru propria supravieţuire. Soţiile şi-au implorat bărbaţii să li se alăture în bărcile de salvare, domni eleganţi au fost înghiţiţi de ape, îmbrăcaţi în costume de seară, şi sute de pasageri de la clasa a treia, prinşi sub punte, au căutat, în zadar, ajutor. Lucrarea, care conţine şi „Introducerea” scrisă de Nathaniel Philbrick la cea de a 50-a ediţie aniversară, are la bază interviurile cu şaizeci şi trei de supravieţuitori ai dezastrului.O noapte de neuitat este o carte tulburătoare, despre una dintre cele mai negre nopţi ale secolului XX. „Cea mai captivantă relatare a dezastrului.” USA TODAY

Walter Lord (1917–2002) este autorul unor bestselleruri cu tematică istorică maritimă şi militară, printre care se numără: Day of Infamy (1957) – reconstituire a celebrei zile a atacului de la Pearl Harbor, A Time to Stand (1961) – despre evenimentele de la Fort Alamo, Incredible Victory – având ca temă bătălia de la Midway, Peary to the Pole (1963) – dedicat expediţiilor polare şi altele. Scriitorul a murit în anul 2002, ca urmare a bolii Parkinson.

Joachim Fest

În buncăr cu Hitler

Ultimele zile ale celui de-al Treilea Reich

Editura Corint

 

Traducere din limba germană de Roland Schenn. Cuvânt-înainte de Stejărel Olaru. „În era noastră nu există nimic ce s-ar putea compara cu evenimentele din primăvara lui 1945. Până la momentul respectiv nu s-a mai întâmplat ca la prăbuşirea unui imperiu să se piardă atâtea vieţi omeneşti, să fie distruse atâtea oraşe şi să rămână pustii atâtea regiuni. Regimul lui Hitler nu s-a sfârşit pur şi simplu. Ţara, în ansamblul ei, s-a prăbuşit literalmente.

Joachim Fest se apleacă asupra ultimei faze a războiului, pornind de la luptele pentru cucerirea Berlinului şi sfârşind cu sinuciderea lui Hitler în buncărul aflat sub Cancelaria Reichului.”

„Joachim Fest este neîndoielnic cel mai distins istoric al celui de-al Treilea Reich. Faptul că este de asemenea cel mai mare jurnalist în viaţă al Germaniei nu face decât să se adauge la felul incomparabil în care spune povestea ultimelor 14 zile ale lui Hitler. O viaţă întreagă de reflecţii asupra perioadei naziste este distilată într-o carte scurtă, dar elegant scrisă şi incisivă.” – Michael Burleigh.

 „O carte fascinantă.” – Henry A. Kissinger.

Cartea a fost principala sursă de inspiraţie pentru filmul Der Untergang (Prăbuşirea), 2004, regizat de Oliver Hirschbiegel. Bruno Ganz îl joacă pe Hitler şi Juliane Köhler pe Eva Braun.

Joachim Fest, publicist şi istoric, s-a născut în 1926 la Berlin. Începând din 1961 a fost redactor - şef al postului TV Norddeutsche Rundfunk, iar între 1973 şi 1993 a condus secţia de cultură a celebrului ziar Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Printre lucrările sale cele mai recente se numără Speer. Eine Biographie (1999), Horst Janssen. Selbstbildnis von fremder Hand (2001), Der Untergang. Hitler und das Ende des Dritten Reiches (2002), Die unbeantwortbaren Fragen. Gesprache mit Albert Speer (2005), Ich nicht. Erinnerungen an eine Kindheit und Jugend (2006). A murit la 11 septembrie 2006.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO