Ziarul de Duminică

Seria aniversară cu Angela Marinescu şi Eugen Negrici/ de Stelian Ţurlea

Seria aniversară cu Angela Marinescu şi Eugen Negrici/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

09.12.2011, 00:08 156

La abia încheiatul Târg de carte Gaudeamus, între mulţimea de lansări, care de care mai fulminante, s-au aflat şi două volume particulare prin conţinut. Este vorba de Angela Marinescu - 70 şi Eugen Negrici - 70*), ambele apărute în seria aniversară a Editurii Paralela 45, o serie inaugurată în urmă cu un an şi care aniversează/valorizează mari scriitori români la împlinirea unei vârste respectabile. Au apărut până acum admirabile volume dedicate lui Nicolae Manolescu, Ion Pop, Mircea Ivănescu (despre acestea ziarul nostru a dat seama în forme diferite, la vremea respectivă).

Înainte de a spune de ce considerăm aceste cărţi evenimente editoriale, vom încerca să spunem câteva cuvinte despre ele.

Construcţiile celor cărţi sunt diferite. Volumul despre Angela Marinescu are 11 capitole. Toate încep cu câte un autoportret (de ce scriu, ce reprezintă boala pentru poet, amintiri din copilărie, călătorul nevăzut, rudele de sânge, de ce-mi place să scriu, cum sunt, poemele rămase dedesubtul paginii, despre sinceritate), urmate de portrete realizate de alţi creatori, interviuri şi cronici. Prin urmare, un poet văzut din unghiuri foarte diferite, absolut necesar din moment ce coordonatorul afirmă că "Angela Marinescu a rămas o mare necunoscută pentru publicul larg. Absentă din manualele şcolare, aproape inexistentă în librării, editată în condiţii precare, autoarea este una dintre victimele de lux ale editoriadei. O nedreptate aparent uşor de îndreptat." Oare?

Cel de-al doilea volum are structura clasică a titlurilor seriei - bibliografie obligatorie, pagini de jurnal, dialoguri, portrete, studii - semnăturile aparţinând tuturor generaţiilor, poeţi, prozatori şi critici, prieteni ori simpli admiratori. Ţinem să evidenţiem concluzia lui Livius Ciocârlie dintr-un text minunat intitulat "Vânătorul de iluzii": "Ce mai admir al Eugen Negrici este un aspect care ar trebui să fie firesc. În timp ce alţi oameni de cultură înzestraţi se risipesc în activităţi lucrative sau aducătoare de vizibilitate publică, el îşi vede de ale lui. N-ar strica să fie luat drept model sau măcar drept reper, ca să măsurăm distanţa la care ne aflăm faţă de un mod de a exista în cultură profitabil nouă, tuturor."

Ambele volume nu sunt neapărat aniversare. În cazul primului, coordonatorul chiar insistă asupra acestui lucru în cuvântul înainte, iar apariţia însăşi a cărţii a fost decalată în aşa fel încât să nu se suprapună cu aniversarea reală a poetei, în luna iulie. Dar aniversarea este în cazul ambelor "subiecte" o oportunitate de a vorbi pe larg despre doi oameni de cultură cunoscuţi, dar mai puţin prezenţi constant în prima scenă, din motive diverse.

În cazul amândurora, e vorba şi de o valorizare. În cazul amândurora se face într-un fel dreptate. În cazul amândurora, generaţiile de studenţi, dar şi cititori obişnuiţi dornici să afle mai multe despre cei doi nu vor putea evita de acum încolo aceste două cărţi. În cazul amândurora înţelegem că literatura română ar fi fost mai săracă fără ei.

*)Angela Marinescu - 70. Volum coordonat de un cristian. Eugen Negrici - 70. Volum coorodnat de Ioan Es. Pop. Editura Paralela 45, seria aniversară

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO