Ziarul de Duminică

Şeherezadele tranziţiei/ de Lidia Vianu

Şeherezadele tranziţiei/ de Lidia Vianu

Autor: Lidia Vianu

23.07.2015, 23:47 37

Contemporary Literature Press, sub auspiciile următoarelor foruri: Universitatea din Bucureşti, The British Council, Institutul Cultural Român  şi  Ambasada Irlandei, anunţă publicarea volumului Poesis. Antologia de poezie a Uniunii Scriitorilor din România. 2015. Texte paralele, traducerea în engleză: Leah Fritz şi Lidia Vianu. Editată de Lidia Vianu


România nu mai este comunistă de vreo 25 de ani, aproximativ. Comunismul, însă, nu moare dintr-odată. Dacă moare... A apărut o generaţie nouă de poeţi, tineri, dezinvolţi, liberi de cenzura de toate felurile – comunistă şi nu numai. În ceea ce priveşte poezia, România a terminat de traversat deşertul, şi a ajuns, într-un fel, la Ţara Făgăduinţei. Dar antologia noastră nu se ocupă de ce fac azi poeţii tineri în Minunata lor Lume Nouă. 
Contemporary Literature Press publică volumul  Poesis. Antologia de poezie a Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2015, în dorinţa de a oferi o imagine a acestui sfert de secol care tocmai s-a scurs. El cuprinde cele 1001 de lucruri care s-au schimbat în România – pentru că înţelegerea românilor s-a modificat, cu siguranţă. Poesis este o radiografie a schimbării. Cei 31 de poeţi aleşi de Uniunea Scriitorilor sunt chiar şeherezadele tranziţiei. 
Majoritatea poemelor care apar în această carte sunt texte paralele. Ele au fost traduse de Leah Fritz, scriitoare anglo-americană, şi de Lidia Vianu, scriitoare din România. Câteva au fost scrise direct în limba engleză, lucru care se întâmplă din ce în ce mai des la poeţii români de la o vreme încoace. 
Poemele acestea sunt o „veşnică ridicare din umeri”, cum zice Matei Vişniec. 
Citiţi Poesis, dacă vreţi să înţelegeţi România şi relaţia ei cu istoria. Poeţii sunt cele mai bune călăuze, pentru că, aşa cum ne spune Ioan Es Pop, „istoria este poezia învingătorilor, iar poezia – istoria celor învinşi.” 

Sunt antologaţi: Nora Iuga, Ovidiu Genaru, Emil Brumaru, Ion Pop, Anegla Marinescu, Ana Blandiana, Şerban Foarţă, Nicolae Prelipceanu, Ioana Ieronim, Vasile Dan, Liviu Ioan Stoiciu, Cassian Maria Spiridon, Mircea Dinescu, Aurel Pantea, Ioan Moldovan, Gellu Dorian, Marian Drăghici, Gabriel Chifu, Ion Mureşan, Marta Petreu, Matei Vişniec, Romulus Bucur, Mircea Cărtărescu, Ioan Es Pop, Adrian Alui Gheorghe, Horia Gârbea, Robert Şerban, Ştefan Manasia, Teodor Dună.

Poesis. Antologia de poezie a Uniunii Scriitorilor din România. 2015. Traducerea în engleză: Leah Fritz şi Lidia Vianu. Editată de Lidia Vianu, s-a lansat 13 iulie 2015, iar volumul poate fi consultat şi descărcat la adresa de internet:

http://editura.mttlc.ro/poesis-anthology.html

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO