Ziarul de Duminică

Seductie si viol

10.03.2006, 00:00 30

Nici legat si torturat n-as spune despre o carte proasta ca e buna. Sau as spune, dar, imediat dupa ce as fi eliberat, as retracta afirmatia.

Un cititor ma intreaba de ce dau banii pe cartile unor... (cuvant de nereprodus) si presupune, ironic, ca am o adevarata predilectie pentru asemenea... (alt cuvant tare, pe care prefer sa nu-l transcriu).

Adevarul este ca nu dau nici un ban pe cartile fara valoare literara (sau cu o valoare literara modesta) de care am nevoie pentru scrierea acestei rubrici. Ele imi vin singure, in cantitati imense, prin posta sau aduse personal la redactie de autori. Vanitatea acestora este institutia mereu in stare de functionare care imi livreaza materialul necesar.

Eu nu am o predilectie pentru asemenea... Trebuie sa-mi fac insa datoria de critic literar si sa ma pronunt si asupra cartilor proaste. Ignorarea lor - solutie pe care mi-o recomanda unii - reprezinta, din punctul meu de vedere, nu un mod elegant de formulare a unui verdict, ci o expresie a lenei si lasitatii. Iar consecintele sunt regretabile. O carte stupida despre care nu scrie nimeni poate fi confundata cu o carte admirabila despre care nu scrie nimeni (ceea ce in mod frecvent se si intampla). Tacerea asupra a ceea ce se intampla in jurul nostru, chiar daca reprezinta un drept al fiecaruia, respectat intr-o democratie, este profund nedemocratica.

Cat priveste calificativul... atribuit celor care scriu carti proaste, trebuie sa spun ca nu sunt deloc de acord cu el. Eu nu-i dispretuiesc pe autorii fara talent. Ii respect si ii simpatizez pentru ca aspira spre ceva mai inalt, pentru ca iubesc literatura, pentru ca isi petrec timpul scriind (si probabil citind) in loc sa se animalizeze uitandu-se la nesfarsit la filme cu impuscaturi. Incercarea de a deveni scriitor are intotdeauna ceva eroic, intrucat presupune o mare mobilizare intelectuala si afectiva, o cheltuire de fiinta, si se termina adeseori (in 999 de cazuri din 1000) cu un esec. Asa stand lucrurile, eu nu rad de autorii care rateaza, ci ii invit pe acei autori sa rada impreuna cu mine si cu cititorii de propria lor ratare.

Sunt insa si autori pe care chiar ii dispretuiesc si anume aceia care fac presiuni asupra mea ca sa le laud cartile. Unii incearca sa ma cumpere. Altii trec la amenintari. Vor sa-mi smulga, pur si simplu, elogiile. Le amintesc acestor autori ca obtinerea succesului literar este un act de seductie (a cititorilor si a criticilor), nu un viol.

In ceea ce ma priveste, nici legat si torturat n-as spune despre o carte proasta ca e buna. Sau as spune, dar, imediat dupa ce as fi eliberat, as retracta afirmatia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO