Ziarul de Duminică

Seductie la nivelul trotuarului

Seductie la nivelul trotuarului

Foto Calin Hentea

18.01.2008, 21:08 32

Cu o abia disimulata mandrie, slovacii spun despre capitala lor, Bratislava, ca este "micul oras mare" din inima Europei, situat exact pe linia de falie/ frontiera dintre catolicismul occidental si ortodoxia rasariteana.

Dominat de biserici franciscane, centrul vechi al Bratislavei pare, mai ales pentru calatorul venit din estul Europei, foarte primitor si familiar. Spre deosebire de Praga, spre exemplu, Bratislava nu incearca sa te impresioneze, sa te striveasca sub covarsitoare marturii imperiale. Chiar si Castelul - emblema a orasului -, care a gazduit in februarie 2005 summitul Putin-Bush, nu are nimic ostentativ. Tot farmecul discret al Bratislavei se etaleaza in strada, seductia orasului se consuma la nivelul trotuarului.
Exista in centrul istoric al metropolei slovace o importanta zona pedestra (care lipseste cu desavarsire din mioriticul Mic Paris), centrul istoric, cultural si turistic al orasului. Aici pot fi gasite bisericile, casele memoriale (fiecare cu placa sa comemorativa) in care au locuit, au concertat sau doar au zabovit mari artisti ai secolului XIX, precum Beethoven sau Liszt. Aici sunt adunate terasele, restaurantele, berariile, magazinele de suveniruri specific slovace si tot aici.... intalnesti statuile, alaturi de care nu poti rata o fotografie, pentru ca altfel lumea nu te-ar crede ca ai fost in Bratislava.
Astfel, chiar in piata centrala, daca te asezi pe o banca sa-ti tragi sufletul, s-ar putea sa ai surpriza sa te trezesti ca un Napoleon de bronz s-a rezemat de spatar, chiar in spatele tau, pentru a te intreba ceva. Desigur, poti sa-i raspunzi politicos sau poti sa te scoli si sa mergi mai departe. Atentie insa, caci la un colt de strada te pandeste o alta "creatura din bronz" - un paparazzi indiscret, dar simpatic care te-a luat in obiectiv atunci cand te asteptai (si iti doreai) mai putin. Daca Napoleonul si Paparazzi din bronz sunt de data mai recenta - postdecembrista, i-am spune noi - in schimb, Spiridusul gol golut din firida peretelui unei case are cel putin o suta de ani. Inseamna ca spiritul ludic al Bratislavei nu este o facatura recenta, in scop turistic, ci este parte din felul de a fi simplu, cald si prietenos al slovacilor.
Cea mai nostima sculptura a Bratislavei, ce pare sa-si revendice chiar si pozitia de mascota a orasului, este insa Omuletul din canal (titlul in limba engleza este voit autoironic - Man at Work), o lucrare tot din bronz, semnata de sculptorul slovac stabilit in prezent la Paris Viktor Hulik. Daca privesti in jur la inaltimea ochilor, furat de succesiunea vitrinelor si a blondelor slovace, sunt sanse sa nu-l observi pe Omuletul cu casca ce urmareste zambind amuzat spectacolul strazii de la nivelul pantofilor, cu coatele sprijinite de gura de canal. Se spune ca daca-i atingi nasul vei avea noroc. Noroc are oricum cel ce s-a plimbat o ora prin centrul vechi al Bratislavei, pentru ca sufletul i s-a linistit, iar ochii i-au zambit pret de o clipa, doua.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO