Ziarul de Duminică

Reguli de trăit în oraşe/ de Ziarul de duminică

Reguli de trăit în oraşe/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

14.01.2016, 23:53 106

Kjell Nordström, Per Schlingmann

Expresul urban

15 reguli urbane pentru a naviga în noua lume modelată de femei şi oraşe

Editura Publica

Traducere din engleză de Alexandru Gabor.

În prezent, oraşele – mai degrabă decât ţările – sunt entităţile care concurează pentru orice resursă, de la investiţii până la talente. Urbanul este din nou pe val. Corporaţiile multinaţionale sunt afaceri multi-urbane. Oraşele se transformă în creuzete sociale eterogene în care toată lumea este invitată, dar unde competiţia pentru top este extrem de ascuţită. Talentul, capitalul şi ideile se întâlnesc în oraşe.  Noul şi unicul înving.
În Expresul urban, Kjell Nordström şi Per Schlingmann oferă instrumentele, perspectivele şi ghidurile necesare pentru a naviga în noua realitate emergentă. Cei doi autori arată cum globalizarea, cunoaşterea şi succesul colosal al oraşului din epoca noastră au preschimbat mediul afacerilor şi standardele de viaţă ale oamenilor şi demonstrează cum pot fi controlate aceste transformări globale.
Autorii notează câteva lucruri care vor avea consecinţe dramatice pentru toată lumea şi explică rolul şansei, al cunoaşterii sălbatice şi al participării la petrecerea urbană, oferind o busolă utilă pentru navigarea cu succes prin această nouă lume a oraşelor. Expresul urban este un manual despre cum să cucereşti lumea şi să devii o figură centrală în petrecerea urbană.

„În sfârşit o carte despre viitor care nu conţine un scenariu apocaliptic, ci este atractivă, pozitivă, diferită şi cu adevărat provocatoare. Cititorul poate aborda cartea în două feluri: fie încercând să înţeleagă, să accepte, să utilizeze şi să îi aprecieze ideile, fie gândindu-se că «totul era mai bine pe vremuri»” (Lars Goran Johansson, vice-preşedinte executiv, The Confederation of Swedish Enterprise)

Dr. Kjell Nordström este scriitor şi economist suedez. A lucrat la Institute of International Business din cadrul Stockholm School of Economics. Este recunoscut ca unul dintre cercetătorii cei mai influenţi pe tema corporaţiilor multinaţionale şi a pieţei globale. În 1999, a scris Funky Business – Talentul face capitalul să danseze, o carte care s-a bucurat de un imens succes internaţional. A fost tradusă în 39 de limbi şi a fost vândută într-un milion de exemplare în lumea întreagă. În 2014, Kjell a fost numit unul dintre liderii globali ai managementului, fiind cotat pe locul 15 din 30 în topul personalităţilor-guru ale managementului întocmit de organizaţia Global Gurus, din Suedia.


Per Schlingmann este un reputat consilier şi consultant pe probleme de comunicare, politică şi afaceri. A fost secretar de stat şi strateg principal al Partidului Moderat. În 2014, a fost desemnat de publicaţiile industriei de publicitate unul dintre „super-comunicatorii” Suediei . Per contribuie regulat cu editoriale la ziarul de afaceri Dagens Industri. De asemenea, este membru al consiliului de conducere al SOS Barnbyar, o organizaţie care se ocupă de ajutorarea copiilor nevoiaşi din întreaga lume.

 

Iată şi regulile urbane ale celor doi autori:

1. Majoritatea ne trăim viaţa în oraşe

2. Dezvăţarea este primul pas către învăţare

3. Inovatism în loc de capitalism

4. Puterea se transferă de la state spre oraşe

5. Multinaţional devine multiurban

6. Orice conţinut digital poate fi copiat şi orice conţinut nondigital devine mai valoros

7. Oraşele sunt locurile unde dobândim/ accesăm cea mai importantă formă de cunoaştere – cunoaşterea sălbatică

8. Urbanistele sunt farul călăuzitor

9. Cine face cele mai multe erori câştigă

10. Interesul propriu va fuziona cu interesul general

11. Competiţie şi cooperare, simultan

12. Dreapta versus stânga devine dreapta şi stânga - plus încă ceva

13. Afacerea de succes înseamnă reevaluare

14. Şansa neprevăzută ne indică drumul spre oraş şi în oraş

15. Dispoziţia mentală de succes începe acolo unde prezentul se încheie

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO