Ziarul de Duminică

Războiul prea puţin ştiut/ de Ziarul de duminică

Generalul G.D. Mărdărescu

Campania pentru desrobirea Ardealului şi ocuparea Budapestei

(1918-1920)

Editura Militară

Ediţie facsimilată. Colecţia restitutio.

Generalul Gheorghe D. Mărdărescu (1866-1938) a fost şef de stat-major al Armatelor 3 (1916) şi 2 (1916-1919), comandant al Comandamentului Trupelor din Transilvania (aprilie 1919-aprilie 1920), ministru de Război (1922-1926). Cartea reprodusă în această ediţie a apărut în 1922, la Editura Cartea românească.

Marea Adunare Natională de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia a proclamat unirea, dar nu a şi înfăptuit-o. Trupele maghiare în retragere, profitând de schimbarea politică de la Budapesta, prin venirea la putere a guvernului bolşevic al lui Bela Kuhn, nu renunţau la Transilvania. Dimpotrivă, declanşează razboiul, în timp ce marile cancelarii negociază pacea de la Paris. Puţin cunoscut în România, războiul româno-ungar din 1919 ne este dezvăluit astăzi chiar de către comandantul trupelor române de pe frontul din Transilvania, generalul Gheorghe Mărdărescu. Un mare erou şi un mare român, generalul Mărdărescu a fost cel care a condus trupele române la victorie în Apuseni, pe Tisa, la Szolnok şi în final ocupând Budapesta, la 4 august 1919.

Întrucât editorul a dorit să ofere publicului o lucrare de calitate şi din punctul de vedere al prezentării grafice, o parte din fotografiile originale din ediţia reprodusă au fost înlocuite cu replici ale lor aflate în arhiva Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”.

 
 
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.