Ziarul de Duminică

Primul Manual de limba sanscrită din România/ de Stelian Ţurlea

Primul Manual de limba sanscrită din România/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

16.03.2011, 13:49 53

Editurile noastre publică sute de cărţi în fiecare lună, oenormă producţie de carte, care copleşeşte de-a dreptul cititorulintrat într-o librărie. Prin rubricile diverse ale Ziarului deDuminică, având ca subiect cartea, ne-am propus să fim un ghidpentru cel care doreşte să se informeze, încât, atunci când ajungeîntr-o librărie, să se poată orienta mai uşor.



Editura Cununi de stele

Amita Bhose - Manual de limba sanscrită. VolumulI.
Ediţie îngrijită de Carmen Muşat-Coman
Manualul de limba sanscrită, conceput de AmitaBhose, este rodul muncii de câţiva ani pe baza experienţeididactice dobândite la Universitatea Bucureşti, unde a susţinutcursuri practice facultative de limba bengali (1972-1991), limbasanscrită (1978-1991) şi civilizaţie indiană. O experienţă - denotat că a ţinut cursurile numai în limba română - care i-a permisformarea unei metodologii a predării limbilor bengali şi sanscrităcursanţilor români. Deşi limbile sanscrită şi bengali au avut regimde curs facultativ cu asistenţă de 2 ore pe săptămână, studenţiiacestor cursuri au reuşit să traducă texte literare, uneletraduceri fiind publicate în revistele româneşti. Periodic eraususţinute spectacole literar-artisitice şi sesiuni de comunicăriştiinţifice de profil indian, la care-şi dădeau concursul studenţiiAmitei Bhose. Nici o altă secţie de limbi orientale nu a avut oactivitate atât de bogată. Cu alte cuvinte, nici un alt cadrudidactic nu le-a insuflat studenţilor atâta pasiune pentru culturade profil. Absolvenţii cursurilor repartizaţi în provinciecorespondau cu domnia-sa, trimiţându-i exerciţii şi traduceripentru control.
Manualul, cuprinzând aproximativ 600 de pagini de manuscris,în ciuda apariţiei întârziate, după aproape 20 de ani de ladefinitivare şi tot atâţia de la moartea autoarei, constituie unpionierat în direcţia studierii sanscritei. În 1990 nu exista oastfel de lucrare în română şi nici într-o altă limbă europeană.Astfel, Manualul reprezintă un valoros instrument de lucru pentrutoţi cei interesaţi de limba divină - filologi sau fără pregătireserioasă de specialitate.
Primul volum din cele trei ale Manualului are 256 de pagini şicostă 59 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO