Ziarul de Duminică

Prescrierea de medicamente generice - obligatie morala

04.03.2005, 00:00 69

Victor Voicu este doctor in medicina din 1970, profesor universitar, sef al catedrei de Farmacologie si Toxicologie Clinica a UMF Carol Davila din Bucuresti. A infiintat prima catedra de toxicologie si farmacologie clinica din Romania. Este presedinte al Societatii Romane de Farmacologie, Terapeutica si Toxicologie, presedinte de onoare al Societatii de Psihofarmacologie, presedinte al Consiliului Stiintific al Agentiei Nationale a Medicamentului, membru al Academiei de Stiinte Medicale, membru titular si secretar general al Academiei Romane.



- Exista, sau ar trebui sa existe, o cultura a medicamentului?


- Dupa opinia mea, pentru romani, medicamentul, ca si alimentul, este o problema critica. Daca n-o rezolvam, vom avea nemultumiri majore. Or, in acest domeniu sensibil, datul cu parerea genereaza mistificari si confuzii total rupte de realitate. Vorbim despre medicamente generice, copii, medicamente esentiale, preturi de referinta - si fiecare intelege ce crede!


- Ce inseamna un medicament generic?


- Un medicament produs dupa ce originalul, medicamentul princeps, iese in afara protectiei prin patent. Il poate produce oricine - fireste, in anumite conditii de calitate.


- Asta inseamna ca ar putea fi pur si simplu copiat dupa original, cum s-a scris?


- Eu incerc sa ma lupt cu diverse curente de la noi care invoca aceasta idee, defaimatoare la adresa producatorilor de generice - romani si internationali. Orice asemenea producator trebuie sa faca o cercetare tehnologica proprie complexa. Nici un cui nu se poate fabrica prin simpla copiere! In esenta, controlul calitatii medicamentelor se face permanent, incepand cu materia prima, continuand cu fluxul de fabricatie si incheind cu produsul finit. Exigentele in vigoare in Romania sunt la nivelul celor din UE.


- Pe de alta parte, e posibil ca un generic sa fie mai scump decat originalul?


- De regula, genericele sunt de doua, trei sau chiar patru ori mai ieftine decat originalul! Produsele generice romanesti sunt cele mai ieftine de pe piata noastra.


- Problema preturilor redevine fierbinte de fiecare data cand se reface lista medicamentelor compensate si gratuite. Exista cu adevarat diferente notabile intre un medicament scump si echivalentul lui mai ieftin?


- Haideti sa transam acest aspect! Medicamentul generic trebuie sa fie echivalent terapeutic cu medicamentul original. Pentru a se atinge acest deziderat, producatorii de generice trebuie sa respecte regulile de buna practica de fabricatie (GMP) si, in unele cazuri, sa-si testeze biologic produsele. Actualmente, producatorii romani sunt detinatori ai certificatelor de buna practica de fabricatie, iar studiile de bioechivalenta trebuie prezentate pana in iunie 2006. Calitatea produselor romanesti este controlata de autoritatea in domeniu - Agentia Nationala a Medicamentului -, care functioneaza in baza unei legislatii armonizate cu cea a UE. Diversele incercari de a acredita ideea ca medicamentele princeps sunt mai bune decat cele generice nu au suport stiintific, servesc unor interese de grup si produc confuzie in randul pacientilor.


- E posibil, atunci, ca in unele cazuri, medicii sa prescrie medicamentul cel mai scump doar ca sa fie "acoperiti"?


- Sub presiunea foarte categorica a conceptului OMS, conform caruia medicamentul trebuie sa fie un produs de calitate de care sa poata dispune orice pacient, prescrierea de generice constituie o obligatie morala! Exista inclusiv conceptul expertilor UE in acest sens: prescrierea de medicamente ieftine rezolva problemele de sanatate ale majoritatii populatiei. Medicamentele esentiale sunt denumite astfel pentru ca raspund nevoilor generale de sanatate ale populatiei - or, peste 90% dintre esentiale sunt medicamente generice. Asta nu e o afirmatie a mea, ci o realitate obiectiva, promovata de OMS, de toate structurile medicale europene si mondiale. O astfel de abordare poate armoniza si raportul dintre resursele financiare relativ reduse de care dispunem si necesarul de medicamente in tratamentul ambulatoriu si spitalicesc.


- Mai exista cel putin inca o problema importanta in ceea ce priveste cultura medicamentului: abuzul. In farmaciile romanesti se elibereaza foarte multe medicamente fara prescriptie medicala. O fi bine?


- Noi am facut ceva ordine, prin legislatia medicamentului. Exista reglementari clare: ce medicamente se elibereaza pe baza de reteta valabila sase luni, care se retine sau nu, ce medicamente nu au nevoie de prescriptie etc. In Occident sunt chiar zone distincte, in farmacii si magazine, pentru medicamentele over the counter: paracetamol, aspirina, antigripale etc. Daca se mai elibereaza inca antibiotice sau diazepam fara reteta, nu este bine din multe puncte de vedere. Automedicatia poate sa ajunga in categoria abuzului de droguri, sa genereze efecte adverse.


- Chiar si un medicament "inofensiv", luat in exces, poate crea probleme?


- Da. In primul rand, un tratament trebuie sa fie consecinta unui diagnostic. Nici noi, doctorii, nu ne punem singuri diagnosticul - mergem la un coleg! Or, facand o terapie fara diagnostic si fara supraveghere medicala, fiecare pacient avand particularitatile lui, risca aparitia unor efecte adverse sau, in cel mai bun caz, lipsa efectelor terapeutice.


- Exista un specific national in cultura medicamentului? Au romanii, referitor la farmacologie si la medicina, o mentalitate clar diferita de a nemtilor, de pilda?


- Da, e o treaba de cultura si de educatie. Vrem - nu vrem, suportam consecintele unui anumit nivel de educatie privitoare la actul medical si la sanatate. Din pacate, in mediul rural, bolile sunt adesea neglijate, pe fondul unei lipse grave de medicamente in zonele indepartate. E o veche suferinta a Grupului de Elaborare a Politicii Nationale a Medicamentului, pe care l-am coordonat pana in 2000. Ani de zile ne-am ocupat de aceste aspecte si nici acum n-a fost adoptat un document oficial de politica nationala a medicamentului. Atata timp cat n-ai nici cele vreo 40 de medicamente strict necesare, nici medici unde trebuie, cum sa faci asistenta medicala la un nivel rezonabil?!


- In aceste conditii, romanii apeleaza la solutii alternative. Ce parere aveti despre ele?


- Exista o experienta in utilizarea plantelor medicinale, pentru afectiuni care nu sunt grave. Dar a spune ca putem sa rezolvam, cu mijloace asa-zise naturale, orice problema de sanatate e o generalizare periculoasa. Sa ajungem sa tratam un diabet grav sau un cancer cu plante medicinale este, dupa parerea mea, o crima. La randul lor, homeopatia, acupunctura, presopunctura au o baza stiintifica, sunt corecte - problema este sa fie adecvat utilizate, raportat la diagnostic, ca mijloace adjuvante alopatiei, care faciliteaza vindecarea. Problemele majore de sanatate se rezolva cu mijloace terapeutice dovedite ca eficiente.


- Pentru multi, functioneaza principiul: "E natural, asa ca, daca nu m-ajuta, macar nu-mi face rau". E valabil intotdeauna?


- Nu! Agresiunile din mediul natural sunt majore, de la factorii fizici, pana la factori biologici! Microbii sunt produse ale naturii. Cele mai agresive substante toxice sunt naturale. Ganditi-va la ciuperci! Cea mai agresiva toxina, cea botulinica, este produsa de o bacterie. Deci este o eroare de concept, o manipulare a opiniei publice, in interesul unora. Dumnezeu ne-a dat intelepciunea sa alegem din natura ceea ce corespunde interesului de supravietuire a individului si a speciei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO