Ziarul de Duminică

Povestea poveştilor poliţiste/ de Stelian Ţurlea

Povestea poveştilor poliţiste/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

07.10.2010, 23:49 26

Stelian Ţurlea
Greuceanu. Roman (cu un) poliţist
Crime Scene Publishing

"Inserţia intrigii din basmul popular în lumea tranziţieiromâneşti (dominată de scandaluri, crime, corupţie, impostură,sexualitate, adulter, vendete, generos mediatizate prin intremediultabloidelor, al <<ştirilor de la ora 5>> şi, de multeori, chiar al emisiunilor principale de actualităţi) esteimpecabilă şi chiar mă gândesc foarte serios câţi ar fi fostcapabili să observe matricea basmului îndărătul sofisticateipoveşti poliţiste, dacă autorul nu ar fi indicat această grilă delectură prin chiar titlul romanului" (Tudorel Urian). Romanul aprimit Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti în 2007.Ediţia a doua.

Norman Spinrad
Imagini de la ora unsprezece
Millennium Press

Norman Spinrad s-a remarcat în mediile literare SF în aniişaizeci-şaptezeci, ca reprezentat al curentului New Wave. Ecunoscut cititorilor români prin mai multe traduceri, între care"Visul de fier" şi "Între două lumi". Cartea de faţă a apărut în1994. Un grup de eco-terorişti înarmaţi pană-n dinţi a pusstăpanire pe studioul de televiziune locală din Los Angeles şianunţă că vor arunca totul în aer dacă nu le sunt satisfăcuterevendicările. Totul este transmis în direct, cu o audienţăexplozivă, inlcusiv sfârşitul teroriştilor care mor în explozie.Traducere din limba engleză de Horia Nicola Ursu şi MirceaPricăjan.

Najat El Hachmi
Ultimul patriarh
Editura Curtea Veche

Povestea este narată de fiica lui Mimoun Driouch - patriarhul dintitlu - de la naşterea lui până la admiterea ei la universitate.Mimoun crede cu tărie că viaţa în patria părinţilor săi nu e pentruel, aşa că asistăm la exodul familiei lui din peisajul rural alMarocului în Catalonia urbană. Mimoun nu reuşeşte să depăşeascălimitele rolului pe care sistemul patriarhal i-l impune, însă fiicalui, da. El Hachmi analizează rolul femeilor în cadrul culturii detip patriarhal, abordând, totodată, probleme contemporane, cum arfi imigraţia şi integrarea, dar şi identitatea fracturată aindividului care îşi are originile în două culturi total diferite.Romanul a primit Premiul Ramon Llull în 2008 şi Premiul Ulyssepentru roman de debut în 2009, fiind tradus în engleză, franceză,italiană, portugheză, turcă şi arabă. Traducere din limba catalanăde Alexandru M. Călin.

George C. Dumitru
Poveste cu o fată
Editura Vremea

In colectia "Autori romani" apare acest volum de proza scurtăcare cuprinde sase povestiri: "Poveste cu o fata", "Paty", "PopaMarin", "Opulenta", "Dreptul de a sta", "Un parau fara apa". "Ce-arfi de spus în legătură cu o fată de doisprezece ani care a murit?Că era frumoasă. Şi inteligentă. Că-i plăcea şotronul. Şi că a fostprima mea iubire." scrie George C.Dumitru parafrazand, cudezinvoltură, celebra "Love story". George C. Dumitru a publicatmai multe povestiri in reviste literare precum Tomis si OglindaLiterara, iar debutul editorial si l-a facut in antologia Respiro.Proza scurta 2000-2002 (Editura Dacia, 2003).

Hilary Mantel
Wolf Hall
Editura Litera

Autoarea este considerată "cel mai bun portretist al dinastieiTudorilor" şi romanul de faţă stă dovadă: 700 de pagini despreThomas Cromwell, o figură controversată, atât în istorie, cât şi înliteratură. Opunându-se parlamentului, politicii de stat şipapalităţii, Cromwell este pregătit să redefinească Anglia conformvoinţei lui Henric al VIII-lea, dar şi propriilor sale dorinţe.Romanul recreează o perioadă în care succesul oferă puterinelimitate, dar o sigură greşeală aduce moartea. Traducere dinlimba engleză de Monica Nichiti.

Amos Oz
Deodată în adâncul pădurii
Editura Humanitas

Încă o traducere din prolificul scriitor israelian, care, înultimii douăzeci de ani, a primit numeroase distincţiiinternaţionale şi a fost nominalizat de mai multe ori la PremiulNobel pentru literatură. De astă dată este un basm, cu un sat aflatla capătul lumii din care au fugit absolut toate animalele şi s-auretras în pădure. Doi copii au curajul să dezlege misterul, să seaventureze în pădurea în care nimeni nu mai intra din vremuriimemoriale, şi să înfrunte tenebrele şi Duhul Muntelui. "O fabulădespre forţa memoriei şi a cuvântului." Traducere din engleză deDana-Ligia Ilin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO