Ziarul de Duminică

Povestea piticilor de la Auschwitz/ de Ziarul de duminică. GALERIE FOTO

Vermeer

GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica

14.03.2013, 23:42 93

Expoziţii filmate

Ziarul londonez „The Telegraph” anunţă că cele mai populare expoziţii de artă din lume vor fi disponibile într-o reţea internaţională de cinematografe, în vederea accesibilizării artei pentru publicul larg. În luna octombrie, National Gallery din Londra va produce un film al cărui protagonist este evenimentul expoziţional dedicat picturilor lui Vermeer (foto 1). Proiectul intitulat Exhibition este realizat în colaborare cu Seventh Art Productions şi BY Experience, care au pregătit o serie de filme dedicate artei.

Istoricul de artă Tim Marlow, ghid al expoziţiei dedicate lui Manet, consideră că a sta faţă în faţă cu cele mai mari opere de artă reprezintă una dintre cele mai puternice experienţe, o expoziţie tradusă în limbaj cinematografic apropiind privitorul de operă şi dezvăluind-o într-un mod mult mai apropiat de esenţă.

Ţările participante la proiectul cinematografic sunt: Marea Britanie, Argentina, Australia, Canada, Chile, Croaţia, Cehia, Danemarca, Franţa, Guatemala, Ungaria, India, Italia, Malta, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Polonia, Rusia, Suedia şi Elveţia.

Candidatură pentru Capitala Culturală Europeană în 2021

Săptămâna trecută Municipiul Arad (foto 2) şi-a anunţat candidatura la titlul de „Capitală Culturală Europeană 2021”. Primăria Arad a organizat, la Bruxelles, în incinta Parlamentului European, un eveniment de promovare a oraşului, sub denumirea „Arad, cetate europeană a diversităţii culturale”, care a cuprins prezentarea a două filme documentare despre municipiu şi minorităţile care trăiesc în oraş, dar şi o expoziţie de fotografii şi picturi intitulată „Aradul cultural - expresie a coexistenţei interetnice”. „Aradul a dovedit de-a lungul istoriei sale că este un model de multiculturalism şi multietnicitate, acestea fiind printre primele argumente cu care intrăm în competiţia pentru obţinerea titlului. Prin prezentarea la Bruxelles a tradiţiilor şi valorilor noastre, ne anunţăm oficial intrarea în această competiţie importantă (…) Locul ales este important pentru că unii dintre oamenii care vor juriza acest concurs vor fi de la Bruxelles”, a declarat primarul Gheorghe Falcă.

Există o regulă, în sensul că pentru fiecare an este stabilit ce ţări pot candida pentru a deveni Capitala Culturală Europeană, iar în 2021 va fi rândul României şi Greciei.

 
 

Andy Warhol a redevenit numărul 1

Americanul Andy Warhol (foto 3) a redevenit în 2012 Numărul 1 în topul licitaţiilor mondiale de artă, depăşindu-l pe chinezul Zhang Daqian şi pe spaniolul Pablo Picasso, clasaţi pe locul al doilea, respectiv al treilea, a anunţat compania Artprice.

Cu vânzări cumulate de peste 329 de milioane de dolari (fără taxe), americanul Andy Warhol (1928-1987) a urcat din nou pe primul loc în acest top, o poziţie pe care a ocupat-o şi în 2007, dar pe care a pierdut-o ulterior, potrivit topului pe 2012 realizat de societatea franceză Artprice şi de noul ei aliat Artron de pe piaţa chineză.

Andy Warhol, clasat pe locul al treilea în topul din 2011, nu a stabilit un nou record în 2012. Însă piaţa de artă a fost „inundată” de Fundaţia Andy Warhol pentru arte vizuale, care a vândut prin intermediul casei de licitaţii Christie's numeroase dintre operele pe care le avea în stoc.

 

Pacea de la Odorhei, între Kurtos kalacs şi mititei

Breasla Meşteşugarilor din Transilvania şi Restaurantul Romantika din Odorheiu Secuiesc organizează în acest sfârşit de săptămână (14-16 martie) un Târg Festiv, cu ocazia serbării naţionale a maghiarilor de pretutindeni, pe terasa Cafenelei Insomnia din Cluj (Str. Universităţii nr. 2.).

Evenimentul include o expoziţie de produse meşteşugăreşti şi artă populară, ca şi degustarea de bucate alese ale bucătăriei maghiare şi secuieşti. În data de 15 martie vizitatorii vor putea gusta sarmalele tradiţionale secuieşti preparate de către bucătarii Restaurantului Romantika din Odorheiu Secuiesc.

Un alt punct culminant al evenimentului va fi prezentarea publică, în premieră naţională, a  produsului numit „KÜRTITEI”, obţinut din combinarea gastronomică a cozonacului Kürtős secuiesc şi a mititelului românesc, simbolizând convieţuirea paşnică a comunităţilor din Transilvania. Produsul „interetnic” va fi preparat de bucătarii Restaurantului Romantika şi se bazează pe o idee a Breslei Meşteşugăreşti din Transilvania. 

Pe durata târgului vizitatorii pot admira lucrările plasticianului Sándor Kusztura (foto 4), supranumit „pictorul Harghitei”, ba chiar pot să câştige una din acestea cu biletul de  tombolă primit la orice cumpărare de produse.

Piticii de la Auschwitz

Institutul Cultural Român din Londra a găzduit, pe 13 martie, premiera unui documentar de excepţie despre povestea neobişnuită a familiei Ovitz din Maramureş, care a supravieţuit experimentelor doctorului Mengele în lagărul de la Auschwitz.  

Premiera filmului „Warwick Davis: The Seven Dwarves of Auschwitz” a fost organizată în colaborare cu Ambasada Israelului în Marea Britanie, simultan cu publicarea cărţii „Giants: The Dwarfs of Auschwitz” scrisă de autorii israelieni Yehuda Koren şi Eilat Negev, cu o introducere de semnată de celebrul actor Warwick Davis (foto 5), naratorul filmului.

Acesta a scris pe larg în ediţia de weekend a publicaţiei britanice The Sun despre istoria piticilor şi despre călătoriile sale pentru filmări la Rozavlea, Vişeu de Jos, Sighetu-Marmaţiei şi Auschwitz, unde a stat de vorbă cu locuitorii din sat, a vizitat sinagoga şi cimitirul din zonă şi a citit registrele primăriei şi ale morţii, fiind extrem de marcat de suferinţele şi rezistenţa exemplară a familiei Ovitz. Publicaţia The Sun apare zilnic, cu cel mai mare tiraj din Marea Britanie şi un număr record de 7,3 milioane de cititori pe zi, care au aflat astfel despre uimitoarea istorie din România anilor 1930.    

Warwick Davis, consacrat prin apariţiile din „Războiul Stelelelor”, „Harry Potter” şi „Cronicile din Narnia”, a fost invitatul de onoare al  premierei de la ICR Londra şi a susţinut un dialog cu publicul şi invitaţii. .

O producţie Chameleon TV pentru canalul de televiziune ITV, documentarul relatează fascinanta istorie a trupei „Liliput” - cei şapte pitici evrei din comuna Rozavlea, celebri pentru spectacolele susţinute în Europa în anii ’30, înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. Familia Ovitz avea cea mai mare casă din sat, au adus prima maşină la Rozavlea şi se bucurau de simpatia ţăranilor, care au şi acum fotografii sau pagini de ziar cu trupa Lilliput pe scenele Europei Centrale şi de Est, apreciată atât pentru talentul muzical cât şi pentru reprezentaţiile de circ.

După ocuparea Transilvaniei de către hortişti, însă, piticii au fost duşi la Auschwitz, unde au devenit cobaii doctorului Mengele. Au supravieţuit experimentelor şi dramei lagărului morţii, s-au întors în Rozavlea, unde au găsit neatinse bijuteriile şi aurul ascunse sub maşină, dar satul nu mai era acelaşi: doar 50 de evrei din 650 reveniseră pe plaiurile natale. În 1949, familia Ovitz a emigrat în Israel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO