Ziarul de Duminică

Poezia romana in vremuri de integrare

15.06.2007, 14:54 26

Ideea organizarii unui Congres National de Poezie le-a parut multora, in 2004, cand a avut loc prima editie, o initiativa fara prea mari izbanzi. Insa apelul emis atunci si semnat de peste optzeci de participanti a avut ecoul scontat, puncte din el fiind preluate ulterior in unele programe de promovare a scriitorilor romani in afara tarii - aceasta fiind tema care s-a dezbatut atunci.

Totusi umbra de indiferenta fata de soarta poeziei ce se scrie la noi, de atunci si pana acum, s-a ingrosat, mai ales in sensul sprijinului pe care guvernantii ar trebui sa-l ofere unor astfel de proiecte. Daca la prima editie s-a primit un sprijin important din partea Ministerului Culturii si Cultelor, la aceasta editie nepasarea numitului minister a trecut pe linie moar-ta oferta unui astfel de proiect cultural menit sa gaseasca solutii de scoatere a poeziei romane in lume.
Cu toate aceste nepasari, editia a doua a Congresului National de Poezie, care ar fi trebuit sa aiba loc in luna octombrie a anului trecut, se desfasoara zilele acestea, pe 14 si 15 iunie, la Botosani, cu sprijinul Uniunii Scriitorilor din Romania si al catorva sponsori. Nici tema editiei - Poezia romana in contextul poeziei celor 27 de tari-membre ale Uniunii Europene - nu i-a sensibilizat pe cei de la MCC, in schimb si-au aratat interesul pentru ea foarte multi poeti din Romania si din afara granitelor tarii. Bugetul redus i-a obligat pe organizatori sa se limiteze la un numar de aproximativ saizeci de participanti.
Tinand cont ca, in ultimii saptesprezece ani, editurile din Romania nu au promovat poezia contemporana de aiurea, poate in replica la faptul ca nici editurile din tarile cu mari literaturi, spre care tindem sa ajungem, nu au publicat cartile poetilor romani de azi, congresmenii de la Botosani au evaluat, nu poetic, ci lucid, aceasta stare si au propus, in timpul lucrarilor de ieri de la Ipotesti, printr-un nou apel, cai de astfel de interferente editoriale si poetice.
Timidele initiative ale Institutului Cultural Roman, prin proiectele sale de promovare a literaturii romane in strainatate, n-au facut decat sa evidentieze parcimonia cu care guvernantii de azi doresc sa se implice in astfel de demersuri. Prin urmare, necesitatea unui congres al poetilor, pentru unii fara nici o perspectiva, se dovedeste si de data aceasta o modalitate de a discuta eficient despre o latura de valoare a identitatii noastre culturale in contextul unei globalizari care ar putea sa-i fie si mai defavorabila poeziei romane daca nepasarea va continua sa tuteleze spiritele celor meniti sa spijine astfel de proiecte.
Dar ce sa ne mai mire faptul ca o astfel de initiativa nu misca din anchiloze guvernantii, cand chiar aici, in curte la Eminescu, poezia isi face loc din ce in ce mai greu, in favoarea altor mize. Fugarita de acasa, poezia romana, pentru a-si implini destinul, ar trebui sa plece in lume, pe cont propriu, ca multi romani lasati de izbeliste in tara lor!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO