Ziarul de Duminică

Poduri spre UE

Poduri spre UE
13.10.2006, 19:52 32

Caricaturistul Mihai Stanescu a deschis la Galeria Simeza o expozitie intitulata 1 ianuarie 2007, care prezinta publicului o serie de lucrari ce traseaza cu ironie drumul Romaniei spre Uniunea Europeana.
PANOURILE cu lucrarile artistului starnesc zambetele celor care le privesc, ce-i drept, unele putin amare. Stanescu a adus caricaturi, dar si cateva colaje fotografice menite sa le stimuleze privitorilor nu doar rasul, ci si eventuala constiinta civica.
Expozitia 1 ianuarie 2007, chiar daca are aparenta unei suite de imagini lesne descifrabile, ii provoaca, in fapt, pe vizitatorii galeriei sa zaboveasca asupra fiecaruia dintre desene si sa-i desluseasca sensurile care se sustrag intelegerii la o privire superficiala. La vernisaj, chiar autorul i-a indrumat pe vizitatori printre lucrarile expozitiei, indicandu-le parcursul optim printre desene.
Prima imagine infatiseaza un steag inscriptionat cu data asteptata de Romania pentru a intra in Uniunea Europeana. Urmeaza apoi desene cu multimi de oameni, despre care banuim ca sunt "capsunari", ce gonesc spre un steag al UE agitat de un toreador. In spatele acestuia ii asteapta campuri de capsuni. Capsunele revin si intr-un desen inspirat de Magritte si intitulat Aceasta nu este o capsuna.
Nu lipsesc din imaginile lui Stanescu nici puii loviti de gripa aviara, nici migratia turistilor de la Mamaia la Albena. Un panou il arata pe Gigi Becali care, de la volanul Maybach-ului sau, arunca pe geam cu euro, iar un altul - pe Omar Hayssam care fuge din tara insotit de o escorta de mascati. O alta imagine il prezinta pe Bill Clinton alaturi de Monica, de aceasta data... Macovei. Artistul incearca sa nu scape nimic din destinele, evenimentele si personajele unei societati ciudate, care va ajunge membra a Uniunii Europene peste cam 100 de zile.
Din intreaga expozitie, atentia vizitatorilor pare a fi insa atrasa cel mai tare de o scrisoare pe care autorul o adreseaza primarului general al Capitalei si in care atrage atentia asupra unui Bucuresti inestetic, total neeuropean: scarile pasajului de la Universitate sunt in revizie de 16 ani, monumentele care sunt inaugurate in oras sunt kitschoase (si da ca exemplu "teapa" din Piata Revolutiei) etc.
Majoritatea desenelor prezentate in expozitia 1 ianuarie 2007 au fost publicate in ziarul Adevarul, in perioada 2005-2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO