Ziarul de Duminică

Plan de generalizare a instrumentelor anti-SPAM

14.07.2006, 13:35 22

Cu greu s-ar putea numi, la repezeala, o inventie cu mai mare eficienta si incarcatura sociala, psihologica si profesionala decat Internetul si, in particular, posta electronica. Datorita ei a devenit posibil contactul permanent si practic gratuit dintre toti cetatenii planetei care au acces la un calculator.
Dar care a fost primul lucru care a aparut dupa posibilitatea de a trimite si a primi mesaje in timp real de la persoane si institutii care te intereseaza? Posibilitatea de a primi mesaje in timp real de la persoane si institutii care NU te intereseaza. Asa merg lucrurile. In jargon, asta se cheama SPAM, mailuri nesolicitate, si impotriva lor firmele producatoare de soft au construit tot felul de filtre - care functioneaza insa doar pana la un punct. Chiar simplul fapt ca, in fiecare dimineata, vezi acolo, in "Bulk", jdemii de mesaje, e enervant, chiar daca le poti sterge cu un singur clic. Pe de alta parte, insa, daca in felul asta arunci la cos un mesaj important de la cineva care nu era inca in lista ta de adrese? Solutia este sa scanezi tot "Bulk"-ul, incercand sa nu-ti sara mustarul.
Orisicat, insa, exista solutii si filtre. Aici. Dar in alte domenii? N-ar fi minunat daca s-ar gasi instrumente similare si pentru alte zone afectate de mari cantitati de informatii nesolicitate?
Ce-ati zice, de pilda, de un televizor anti-SPAM? Unul la care sa poti defini categoriile de "expeditori" (subiecte) care te intereseaza, iar restul sa fie rejectat automat.
Bunaoara, urmarind stirile pe orice canal, sa nu-ti "intre" in "casuta postala" nici un grav accident rutier, viol bestial, taiere de beregata si nici o declaratie a unui individ din aria fotbalului sau a politicii! Exemplele sunt luate la intamplare, fireste. Si, daca toate astea ar fi varsate intr-un "Bulk" video, va dati seama cu ce placere de-a dreptul orgasmica ati apasa butonul "sterge"!?
Dar un telefon anti-SPAM? Care sa respinga orice apel care nu vine de la rude de gradul intai sau prieteni de gradul zero. Si sefii? Ma rog, hai sa zicem ca pentru sefi va luati un telefon separat, pe care uitati sa-l incarcati.
Dar o nevasta sau o soacra anti-SPAM? Dotate cu un dispozitiv care sa filtreze orice luare de cuvant ne-so-li-ci-ta-ta! Uau! Ce liniste s-ar face in casele romanilor...

P.S. Imi cer scuze doamnelor. Ultima propunere era doar, asa, de dragul demonstratiei. Un vis...

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO