Ziarul de Duminică

Picasso: întoarcerea unei expoziţii legendare

Picasso: întoarcerea unei expoziţii legendare

Autor: Ziarul de Duminica

28.10.2010, 14:43 26

În toamna lui 1932 Pablo Picasso avea 50 de ani şi era dejafaimos în întreaga lume. Până atunci, însă, nu mai expuseseniciodată într-un muzeu şi nici nu mai avusese o expoziţieretrospectivă. Şi-a dorit ceva grandios şi excentric, un evenimentartistic despre care să se povestească peste generaţii.

Astfel, a luat naştere Expoziţia Picasso de la prestigiosul Muzeude Arte Frumoase Kunsthaus din Zürich. Aceasta a marcat un momentcrucial în istoria modernă a artelor, stârnind reacţii "tari" şiinfluenţând dramatic generaţii întregi de tineri artişti. Cu totulinedit: Picasso însuşi a fost curatorul expoziţiei, organizând-o,pătimaş şi subiectiv, după propriul plac. La mijloc de octombrie2010, după 78 de ani de la acel moment, fabuloasa expoziţie seîntoarce la Kunsthaus Zürich.


De pe 15 octombrie 2010 şi până la 30 ianuarie 2011, prestigiosulMuzeu Kunsthaus din Zürich, Elveţia, găzduieşte ceea ce numeroşicritici de artă deja au catalogat ca fiind cel mai importanteveniment cultural al sfârşitului de an 2010 din Europa şi, foarteprobabil, din lume. Este vorba despre o inedită şi fascinantăreeditare a primei expoziţii de muzeu pe care faimosul PabloPicasso a avut-o în acelaşi loc, în 1932. După o muncă asiduă destrângere a operelor din colecţii particulare şi alte mari muzeeale lumii, expoziţia de referinţă s-a întors la Kunsthaus,dezvăluindu-ne un Picasso foarte personal - aşa cum însuşi maestrulspaniol a dorit, în urmă cu o viaţă de om, să se prezinte.
Mai multe detalii puteţi citi în rubrica "Eveniment" a Ziarului deDuminică (ediţia din 5 noiembrie a.c.).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO