Ziarul de Duminică

Pe urmele hoţilor de oase. GALERIE FOTO

Pe urmele hoţilor de oase/ de Rareş Nastase

Autor: Rares Nastase

30.03.2012, 00:02 547

România îşi lasă comorile la discreţia hoţilor. Abandonate în peşteri, descoperirile istorice sunt traficate către colecţionarii din Occident. În tot acest timp, ani de zile, autorităţile ridică din umeri şi dau vina pe lege.

Avem peste 12 mii de peşteri descoperite şi nici măcar 10 din ele nu sunt amenajate şi protejate. România e raiul braconierior de fosile! Este o fraudă uriaşă, dar nu o constată nimeni. Subteranul ţării ascunde comori antropologice şi paleontologice distruse sistematic an de an. Din munţii României zeci de filiere transfrontaliere exportă leagănul civilizaţiei acestor locuri. Mafia fosilelor duce în colecţii private din toate Europa şi chiar peste ocean un adevărat tezaur ştiinşific. Autorităţile se fac ca nu văd.

In Romania nici cand braconierii sunt prinsi cu fosilele in propria locuinta, nu patesc nimic. Cum au ajuns hotii romani sa vanda istorie? Povestea e lunga si stiuta doar de cei care fura patrimoniul, de o parte si cei care incearca, cu mainile goale, sa-l protejeze, de cealalta parte.

Sa ne imaginam o zi din viata familii care a trait acum 35 de mii de ani in zona Muntilor Apuseni, intr-o iarna geroasa. Tatal si fiul urca la adapostul unei pesteri sa friga carnea proaspat vanata, in vreme ce femeia deseneaza cu un taciune pe peretele grotei. Gesturi simple care lasa in urma o farama de cultura. Intreg ADN-ul acelei perioade e regasit acum, in aceleasi locuri.

Am insotit in maruntaiele calcaroase o echipa de specialisti speologi, arheologi si paleontologi. Ei sunt putinii oameni care cunosc bine masura lumii subpamantene, in zona Apusenilor. Pentru filmarea distrugerilor, ne-am strecurat pe trasee pe care nu a mai filmat nimeni pana acum. Nu poti sa nu incerci un sentiment de claustrofobie, avand in vedere ca treci prin niste gauri de vreo 30, 40 de cm.

Dupa o calatorie lunga pe sub pamant, am descoperit o punte impresionanta intre prezent si trecut. Pe baza unor harti desenate de speologi, graficienii de la "Romania, te iubesc!" au reusit sa reconstituie pesterile tridimensional pentru a ne da seama care sunt traseele jefuitorilor de oase si comori din adancurile muntilor Apuseni.

In Occident, locuri ca acestea sunt conservate, la noi sunt spatii deschise la indemana hotilor de istorie. Autoritatile dau impresia ca-i ajuta pe pradatorii din siturile arheologice. Dovada este povestea unor oua de dinozaur pitic recuperate de la un braconier hunedorean, si care au disparut chiar din custodia Muzeului de Istorie din Deva unde le predasera anchetatorii. In lipsa de probe, omul este liber si, mai mult, isi continua afacerile cu istorie si peste granita.

Florin Vulc avea in casa, cand au descins politistii, 53 de fosile: oua de dinozaur si carapace de broasca testoasa vechi de 64 de milioane de ani. Suspectul ar fi sustras fosilele de-a lungul mai multor ani, cunostea zona si a facut chiar voluntariat pe langa cercetatori. Tatal barbatului ne arata cat de usor a mers fiul sa faca cercetari in interes propriu, fara ca nimeni sa il opreasca. Atat suspectul cat si alti doi localnici, o femeie si tatal ei, cercetati in acelasi dosar, fusesera prinsi in 2010, dupa ce au inceput sa vinda "descoperirile" pe internet, pe site-uri din strainatate. Comorile preistorice au fost ridicate din casa lui si predate muzeului de istorie. Cand sa inceapa ancheta, ia probele de unde nu-s.

Directorul geoparcului din Hateg, profesorul universitar Dan Grigorescu, povesteste ca autoritatile, in loc sa trimita la Bucuresti fosilele confiscate, printre ele fiind si oua valoroase de dinozaur pitic, le-au lasat la muzeul din Deva, de unde au disparut misterios.

In prezent, suspectii sunt inca cercetati pentru braconaj si trafic de fosile, insa dosarul n-a ajuns nici dupa doi ani in instanta, cat timp probele au disparut.

In acelasi dosar, alaturi de Florin Vulc sunt cercetati si un fost director de camin cultural, care a ajutat la sapaturile arheologice oficiale in anii precedenti, dar si fiica sa, de 28 de ani, stabilita in Italia.

Si pana s-au dezmeticit anchetatorii, cu dosarul blocat de lipsa probelor disparute, zeci de fosile erau trimise peste granita, in tari din Vest chiar de suspectii din ancheta. Abia un an mai tarziu, in noiembrie 2011, politistii italieni au venit in ajutorul statului roman. Trei oua de dinozaur pitic, furate din Romania si evaluate la 500 de mii de euro, au fost inapoiate astazi autoritatilor romane de catre italieni.

Au disparut, acum 6 ani, cand traficantii au dat peste ele, intr-un sit din Hunedoara. Un colectionar italian fusese contactat si primise aceasta fotografie, in care romanca plecata in Peninsula poza cu cele 3 oua.

Procurorii hunedoreni afirma ca, de fapt, dosarul este intarziat de o expertiza. O situatie aberanta in care legea incrimineaza degeaba comertul ilegal cu fosile, de la suprafata sau din subteran, cat timp anchetele sunt blocate inainte sa ajunga la instanta.

Erica Posmosanu este paleontolog la Muzeul Tarii Crisurilor. Ne arata cum si cat s-a furat din pestera Meziad, una dintre cele mai lungi din Bihor. Dintr-un astfel de loc subteran, hotii scot oase de ursus speleus, celebrul urs de pestera, dar si de hiena si leu, animale care se ascundeau aici in urma cu 12 mii de ani. "Cei care braconeaza, ca vorbim de braconaj, urmaresc sa scoata cranii. Un femur sau o falanga nu au valoare foarte mare pe piata. Si atunci, intr-o aglomerare de oase, ei cauta sa gaseasca cranii." Pe siteuri specializate din Marea Britanie, Scotia, sau Italia sunt scoase la vanzare de la canini de urs, la 17 euro bucata, si gheare la 69 de euro si pana la cranii de peste o mie de euro fiecare. In aceste tari comertul cu fosile este permis si nimeni nu intreaba daca oasele sunt aduse legal din Romania. Ba chiar in Statele Unite un colectionar vinde cu 85 de mii de dolari 2 schelete complete de urs de pestera, promovate ca fiind aduse de pe teritoriu romanesc.

"Foarte putine sunt scheletele care provin de la acelasi individ, deci cele reconstituite sunt poate din 10 ursi - adauga Erica Posmosanu. Uneori ce se vinde pe eBay poate sa fie cu femurul de la un mascul si craniul de la o femela."

Este incredibil: speologii pastreaza secrete descoperirile lor pentru a-i tine departe pe hoti.

Rares Nastase si Sergiu Matei au avut sansa sa vada dovezi din vremea omului preistoric, desene vechi de 35 de mii de ani, dar si vestigii umane din vremea tracilor, care vorbesc despre ritualurile acelor vremuri. Sunt comori pe care statul roman e incapabil sa le conserve si sa le arate lumii intregi.

In goana dupa oase valoroase pe piata neagra, hotii devasteaza pesterile, cu sapaturi haotice. In Pestera Meziad nici nu e foarte greu sa patrunzi in siturile arheologice. Traseul catre lumea fosilelor dovedeste ca braconierii au cunostinte de speologie, sau folosesc, drept ghizi, oameni cu pregatire in pesteri.

"De multe ori - spune Calin Ghemis, arheolog - cautatorii acestia de fosile sau de materiale arheologice sunt mult, mult mult mai bine documentati chiar decat multi dintre colegii mei arheologi."

"Au sapat un tunel - adauga Erica Posmosanu -, incercand sa scoata, aglomeratia de oase e foarte mare, incercand sa recupereze cat mai multe oase au sapat un tunel, care evident s-a prabusit la greutatea sedimentului de deasupra." "In clipa de fata, din punct de vedere stiintific, acest sit este compromis. Probabil ca s-au entuziasmat si au lucrat intr-un ritm foarte rapid. Este os langa os, depus haotic, nu este sortare. Ai un humerus, un femur, mai sus ai o falanga, iar acest sit s-a prabusit si acum totul este amestecat. E pacat, ca sa scoti o mandibula, distrugi trei metri de sediment."

Asta este un loc in care, in mod normal, nu ar trebui sa intre nimeni, sa fie conservat, si doar specialistii sa vina si sa il puna in valoare. Or, din pacate, nu se intampla asa.

Toate oasele care nu sunt intregi nu mai pot fi vandute, asa ca sunt lasate de izbeliste in pestera. Locuri de o frumusete rara sunt transformate in gropi de gunoi cu oseminte.

Viorel Lascu, Presedinte Federatia Romana de Speologie: "Este ca si cum ai gasi o comoara, si ai pune-o intr-o piata, ca lumea sa-si ia de acolo. In momentul in care fiecare ia cate o bucatica, comoara aia nu mai exista, isi pierde valoarea." Viorel Lascu este Presedintele Federatiei Romane de Speologie. Este cel care anul trecut a descoperit in Pestera Coliboia picturile rupestre care acum fac inconjurul Europei. Dupa un parcurs anevoios, prin sifoane si fante inguste, el si membrii echipei au ajuns la o grota cu 14 reprezentari ale unor animale preistorice - un bizon, un rinocer, un urs un cal si alte ierbivore. Desene atat de vechi si bine pastrate s-au mai gasit doar in Franta, in pestera Chauvet. Francezii au venit imediat la noi, sa cerceteze descoperirea.

Jean Clottes, specialist UNESCO in arta parietala, declara: "Este cea mai veche cultura europeana!... Este prima pestera din Europa Centrala care are peste 10 reprezentatii de animale. Si e si mai importanta pentru ca, vazand analizele cu radio-carbon, ne arata prin date reale ca sunt vechi de peste 35 de mii de ani."

Francezii au vazut desenele, le-au confirmat valoarea si autenticitatea si au plecat din Romania, fara sa stie ca statul roman s-a multumit doar sa puna un gard la usa pesterii Coliboaia.

In Franta insa, pestera Chauvet a fost inchisa imediat dupa descoperire, cu o usa blindata si este de la un capat la celalalt monitorizata non-stop, cu camere video. Desi deschisa doar cercetatorilor, are amenajate podete metalice retractabile, si absolut toti vizitatorii sunt trecuti pe o lista, inainte de acces, in care mentioneaza scopul si durata vizitei. Viorel Lascu a fost la Chauvet si poate face comparatie cu situatia jenanta din pesterile Romanesti. "Exista astfel de galerii, de incaperi din pesteri, sali le zic specialistii, aceasta e una uriasa. Are peste 5 mii de metri cubi, Este uimitor cum aici natura tranforma totul foarte incet, in milioane de ani, dar hotii de oase strica totul in doar cateva saptamani. Cum vi se pare locul asta? E o minune a lumii transformata intr-un dezastru." "Ele sunt patrimoniul statului roman, neinregistrate in momentul de fata. Vreo 115 sunt declarate arii protejate, restul pana la 12 mii sunt pe o lista la Institutul de Speologie. "

Pesterile sunt lasate de izbeliste si pentru ca, legal, soarta lor e impartita aberant, intre patru institutii. Institutul de speologie, arondat Academiei Romane, conduce activitatea speologilor care fac cartografierea pesterilor si raportarile privind descoperirile din ele, Institutul de Arheologie poate cere declararea drept monument a unei pesteri, in timp ce pestera in sine, tine de Ministerul Mediului. Toate descoperirile de patrimoniu din interiorul unei pesteri insa, sunt in curtea Ministerului Culturii. Iar cand se fura oase, ancheta o face politia. Un peisaj alambicat in care fara exceptie, reprezentantii institutiilor abilitate sa gestioneze domeniul, arunca pisica dintr-o parte in alta. "Cine se ocupa de prevenirea furturilor in toata aceasta poveste? ..." spune Radu Enache, consilier Ministerul Culturii.

Oficialii ridica din umeri. Se scuza spunand ca n-au bani sa plateasca personal pentru a opri braconajul. Nici unul n-a fost intr-un astfel de loc, desi le au custodie. Nici politia nu face nimic. In Bihor, unde sunt 250 de pesteri, exista un singur politist care raspunde de intreg patrimoniu: de la tablouri la sculpturi si numismatica. Ofiterul e multumit ca macar intrarile unora dintre pesteri au garduri de 1 metru care pot fi escaladate si de un copil."Este practic imposibil pentru noi sa facem cercetare la fatza locului, in cazul unor asemenea evenimente, deoarece nu detinem echipamentul necesar. "

"Si atunci e asa o problema din ciclul prinde orbul scoate-i ochii." declara Calin Ghemis. Calin Ghemis este arheolog si spune ca cei care braconeaza stiu cum sa ocoleasca o lege din 2002, cu prevederi stricte referitor la furtul din pesteri. "El poate sa spuna «domne mi-am facut colectia asta inainte de 2002 sau de 2000, cand Legea patrimoniului era cum era.» "

In urma cu patru ani, un barbat care a fost retinut la Vama Nadlac, avea in portbagaj 2 cranii de urs. Fosilele au ramas la Muzeul din Arad, omul a scapat fara dosar penal. Un astfel de episod s-a intamplat si in Germania, unde politistii au gasit in masina unui timisorean schelete de urs si leu de pestera. Au contactat autoritatile romane, insa omul a scapat doar cu o cercetare penala. Oficialii romani nu au fost interesati sa ceara urmarirea braconierului, considerand ca e prea complicat un dosar transfrontalier.

Exista in aceste pesteri oseminte umane, din vremea tracilor. Speologii tin descoperirea numai pentru ei, sunt siguri ca, altfel, va disparea. Tot la secret sunt tinute si osemintele unor stramosi DE ACUM 35 DE MII DE ANI, care au trait aceleasi vremuri cu salbaticii care au facut desenele din Coliboaia! "Uite acolo e craniu de om, intors invers si spart. Si tot cimentul asta de calcit e plin cu oase de om... Aici e o coasta, si aici alt os, vertebre, ala e cel mai important, craniul, cristalizat... Faptul ca este prins intr-o crusta de calcit ne arata ca este vorba de ceva vechi. "

In orice tara civilizata o astfel de descoperire ar face furori si aici ar fi zeci de specialisti care sa cerceteze locul. Nu si la noi, unde este taman invers. Speologii care au facut descoperirea, nu o anunta nimanui, de teama sa nu afle si braconierii.

Cateva mii de turisti, mai ales straini viziteaza anual pesterile romanesti. Vad stalactite si stalacmite. Ar veni in numar mult mai mare, influentand turismul, daca ar putea afla despre dovezile unei civilizatii europene din trecut. Pesterile din Apuseni sunt pline cu vestigii.

In Romania insa, anuntul unei descoperiri este o simpla chemare la furt.

Pestera Ciur Izbuc e cea mai buna dovada ca o descoperire anuntata si declarata sit de cercetare ajunge in doar cativa ani - un dezastru. Au distrus urme de pas de om, preistoric, au distrus urma de urs.

O urma de femeie din Neanderthal, marimea 41 si una de barbat marimea 46, plus o urma de palma, sub o placa de calcar, sunt singurele care au scapat intacte, doar pentru ca se afla intr-un brat al pesterii mai izolat, cu galerii intortocheate.

E doar o chestiune de timp pana cand si aceste fosile vor fi distruse sau chiar furate. La pestera Vartop hotii au decupat deja una din cele 3 urme de om preistoric, pastrate in crusta de calcar.

Prin ordin al Ministrului Mediului pesterile sunt clasificate pe 4 nivele de importanta, o clasificare criticata de speologi pentru ca s-a facut superficial. Pestera Coliboaia a fost ani de zile in clasa D, adica de importanta foarte mica. Descoperirea desenelor a urcat-o direct in Clasa A, si a fost data in custodia Federatiei Romane de Speologie, pentru o monitorizare atenta.

Traim intr-o tara care are o multime de bogatii naturale, pe care le lasam prada vandalismului. Ne batem joc de un patrimoniu unic in Europa, uitat si ignorat de autoritati.

Romania l-a dat pe Emil Racovita, parintele speologiei, si, culmea, singurul Muzeu romanesc de Speologie, aflat la Cluj, zace inchis de ani buni, fiind acum un simplu depozit de fosile. Lectia nationala de istorie si paleontologie a fost inlocuita cu furturi marsave si un braconaj necontrolat. In altarele naturale din adancul pamantului, hotii de oase isi croiesc noi si noi trasee.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO