Ziarul de Duminică

Pe Raftul Denisei (I)

Pe Raftul Denisei (I)
04.05.2007, 18:41 47

Denisa Comanescu nu se dezminte. In mai putin de un an, noua colectie pe care o coordoneaza la editura Humanitas s-a impus cititorilor prin titlurile minunate incluse, cea mai mare parte dintre ele fiind noutati absolute pentru publicul nostru. Iata aparitiile ultimelor luni.

Jim Crace - In clipa mortii. Joseph si Celice, profesori de zoologie, isi joaca ultima carte a destinului in acelasi loc in care a inceput povestea lor de dragoste, in urma cu treizeci de ani. In paralel cu intoarcerea in trecut si recuperarea tineretii, exista si un alt fir narativ care construieste viitorul. Romanul a primit mai multe premii literare. Traducere din engleza de Radu Paraschivescu.

Almudena Grandes - Varstele lui Lulu. La cincisprezece ani, Lulu - eleva disciplinata a unei scoli catolice de fete - isi incepe viata sexuala calauzita de Pablo, bun prieten al fratelui ei mai mare si pe care, de altfel, il iubea in taina. Drumurile lor se despart pentru o vreme, dar dupa cativa ani studenta Lulu il va reintalni pe Pablo, acum un respectat profesor de literatura. Lulu va fi initiata mereu de barbatul matur care ii infatiseaza posibilitati erotice nebanuite. Traducere din spaniola de Mihai Elin.

William Golding - Imparatul mustelor. Un grup de copii scapa cu viata dintr-o catastrofa aviatica si incearca sa supravietuiasca pe o insula pustie din mijlocul Pacificului. Insa ceea ce ar putea fi aventura vietii lor, o noua robinsonada departe de adulti si de regulile acestora, se transforma intr-un cosmar ucigator de vise: ura ia locul inocentei si crima se instapaneste peste o lume care-si rataceste busola. Traducere din engleza de Constantin Popescu.

Ismail Kadare - Palatul Viselor. "Cea mai teribila si mai nemiloasa caricatura a totalitarismului in descompunere", dupa cum spunea Andre Clavel, a aparut intr-o prima varianta (Slujbasul de la Palatul Viselor) la Tirana, in 1981, si a fost interzisa de regimul comunist al lui Enver Hodja. Kadare isi publica versiunea finala in 1990, la Editura Fayard, la scurt timp dupa emigrarea in Franta. E, probabil, cea mai curajoasa carte a lui Ismail Kadare. Intr-un timp incert (poate inceputul secolului XX), sultanul imensului, dar subredului Imperiu Otoman, ingradeste libertatea supusilor, controlandu-le visele prin intermediul celei mai inspaimantatoare si mai misterioase institutii ale puterii. Traducere din albaneza de Marius Dobrescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO