Ziarul de Duminică

Paradisul si Imparatia

28.01.2006, 19:42 17

Lucrurile cu adevarat importante au o discretie a lor, care nu striga la spectator sau la cititor cat sunt ele de grozave. Lumea se uita, de pilda, cu multa curiozitate mondena la nunta fotbalistului Mutu, petrecuta la Roma, dar nimeni nu aminteste, cu prilejul acestui eveniment, ca in biserica de la Tre Fontane, numita Ioan Cassian si daruita romanilor ortodocsi din Urbe de Ioan Paul al II-lea, o minunata catapeteazma in spirit bizantin este opera lui Sorin Dumitrescu.

Nu o cauta camera nici macar din greseala, nuntasii, toaletele lor sunt, de departe, cele luate in prim-planuri de efect scontat. Catapeteazma ramane, veti zice; nunta a si trecut; da, insa ignorarea catapetezmei, in acest spatiu sacru, e o eroare de perceptie. Deasupra efemerului se afla eternul, nu neantul.

Nu trebuie amestecate registrele si zonele spirituale, icoanele nu trebuie confundate cu tablourile, spunea acelasi pictor intr-o conferinta, la Cluj. Sacrul are simbolurile sale, laicitatea ale ei. Regulile nu functioneaza identic, din amestecul acestora, dintr-o incorecta amalgamare a zonelor cunoasterii, cred, s-a nascut si piesa Alinei Mungiu "Evanghelistii", si nefericita regie a textului, prilej de luari de pozitie diferite, de la indignare la acceptare in numele unei libertati fara reguli.

Sunt lucruri cu adevarat importante, radacini ale civilizatiei europene, care nu pot fi coborate, deformate sau negate fara a ne pierde identitatea si calitatea umana. Nu e vorba despre reintroducerea cenzurii, ci, repet, de corecta situare a lucrurilor, conform unor ierarhii si prioritati. "Frumusetea este inexorabila nostalgie a omului pentru adevar, dreptate si bine, adica nostalgia dupa Dumnezeu", observa un comentator, analizand recenta carte a lui Benedict al XVI-lea "La belezza, la Chiesa".

Divertismentul, sarbatoarea ca destindere si joc, ironia si umorul de calitate, tensiunea si drama, tragicul sunt sarea si piperul vietii. Ele toate, in proportii variabile, pot intra in aceasta nostalgie a divinitatii. Dar nu autodistrugerea valorilor morale, punctele ferme de articulare a unei coerente sociale si spirituale. Dincolo de moralisme, lectii plicticoase despre omul abstract sau, dimpotriva, de scandaluri gratuite si de relativisme dizolvante exista o desfasurare de bucurii imediate si sperante indepartate care fac din noi oameni autentici. Altfel, de ce am repeta sirul generatiilor? Daca am pierdut Paradisul, nu inseamna ca nu putem dobandi Imparatia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO