Ziarul de Duminică

Paradisul pierdut

31.05.2005, 20:07 24

Cand s-a hotarat sa distruga Cartagina, ros de ura si razbunare, Scipio Africanul si-a dorit, probabil, ca pe locul proaspat arat sa creasca doar cactusii uitarii, pedeapsa suprema pentru atitudinea sfidatoare a mandrei cetati fata de orgoliul justificat al Imperiului Roman.

Dorinta falnicului general a fost inghitita de brazdele sangerande, din care forta regeneratoare a semintiei berbere a creat o Tunisie cufundata mistic in mirajul inefabil al desertului. In leganarea domoala a dromaderului, intinderea de nisip, fin ca o pulbere aurie, te ademeneste irezistibil, asemenea unei femei seducatoare, plutind in galabia printre dunele ridicate aievea de inspiratia vantului. Adancit in linistea absoluta a marii secate, soarele coboara gratios spre oaza noptii, sporind misterul irizat al paradisului populat doar de camile, beduini si tacere.

Tunisienii, simpatici si primitori, au aruncat sosele si autostrazi moderne peste tinuturile selenare, pentru a lega "vizuinele" trogloditilor de o lume satula de zgarie nori si aparate ultrasofisticate. (Nu-i de mirare ca aici s-au turnat filmele "Indiana Jones", "Razboiul stelelor" si "Pacientul englez"). Calatorii straini, din ce in ce mai numerosi, intalnesc o tara care a invatat nu numai arta supravietuirii, ci si pe cea a turismului, statiunile de pe tarmul Marii Mediterane rivalizand cu cele faimoase de aiurea. Vacanta pe aceste meleaguri, mai ales atunci cand decizi sa te debarasezi de ziare, telefon, televizor si radio, devine un vis implinit, din care senzualitatea sufletului se va infrupta cu nesat in clipele atrabilate.

Intoarcerea acasa este o prelungire a starii de voluptate redescoperita in gradinile de leandri si palmieri, franta insa brutal de primul ziar romanesc gasit in avion. "Virusul misterios - meningita - se raspandeste in toata tara", "Vijelie si potop", "Tantarii aduc de la bulgari boala limbii albastre", "Viorel Salagean se jura ca nu se excita in public", "O jurnalista a fost jefuita si batuta de o banda de talhari", "Furtuna dezlantuita a ucis doua persoane in Arad si Cluj", "Din gelozie si-a injunghiat concubina", "Inecat intr-un lac de cariera miniera", "S-a spanzurat de calorifer", "Ca sa nu fie acuzat de crima, Florin s-a sinucis"...

Citesti titlurile vernaculare si vraja se destrama subit, semn ca ai ajuns in patria lui Prepeleac, acolo unde cuvintele lui Proust sunt mai dureroase ca nicaieri: "Paradisurile adevarate sunt paradisurile pierdute".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO