Ziarul de Duminică

Orchestra Română de Tineret în Italia/ de Ziarul de duminică

Cristian Mandeal la pupitrul Orchestrei Române de Tineret. Foto: Virgil Oprina

GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica

18.07.2013, 23:46 116

Turneu extraordinar. Orchestra Română de Tineret, sub bagheta maestrului Cristian Mandeal, concertează pentru prima dată pe scene prestigioase din Italia:  Auditorium Santa Cecilia din Roma şi Festivalul de la Ravello. Pe 18 iulie, Orchestra Română de Tineret a concertat la Roma, în Auditorium Santa Cecilia, cea mai prestigioasă scenă de concerte din Italia, iar pe 19 iulie cântă la Ravello, pe scena de la Villa Rufolo, la unul dintre cele mai importante festivaluri de vară din Europa.

Sub bagheta maestrului Cristian Mandeal, unul din cei mai importanţi dirijori români, Orchestra Română de Tineret prezintă un program foarte atractiv : celebra Rapsodie nr. 1 în La major de George Enescu, Burlesca de Richard Strauss, având-o ca solistă pe pianista Oxana Corjos (Roma) şi respectiv Concertul pentru pian şi orchestră de Ceaikovski, solist Barry Douglas (Ravello). precum şi Tablouri dintr-o expoziţie de Mussorgski- Ravel.    

Programul turneului a fost prezentat în avanpremieră la Bucureşti într-un concert extraordinar la Ateneul Român marţi, 16 iulie, în cadrul Festivalului Vară Magică organizat de Lanto Communication şi Fundaţia Prietenii muzicii-Serafim Antropov.

Organizatoarea activităţilor orchestrei este Fundaţia Prietenii muzicii - Serafim Antropov în colaborare cu Lanto Communication.

Membră a European Federation of National Youth Orchestras, Orchestra Română de Tineret este una dintre cele mai bine cotate şi apreciate orchestre românesti, lucru care se vede şi din activitatea sa: este o obişnuită a marilor scene de concerte din lume, precum, recent, cele de la Paris şi de la Strasbourg; a înregistrat un succes real la Eurovision – Young Musicians şi la prestigiosul festival Young Euro Classic de la Berlin; a colaborat cu violonistul David Garett, autentică vedetă a muzicii clasice a momentului.

Orchestra Română de Tineret este patronată de unul dintre cei mai carismatici dirijori români recunoscuţi la nivel internaţional, a cărui colaborare cu orchestrele europene a devenit de notorietate prin colaborările realizate: Cristian Mandeal. Orchestra a fost fondată în anul 2008, la iniţiativa unei alte personalităţi a muzicii clasice româneşti, violoncelistul Marin Cazacu, care este şi directorul artistic al acesteia. Este prima orchestră naţională de tineret din România, iar membrii ei marchează o altă premieră naţională pentru o asemenea performanţă: au vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani. Mai mult, orchestra s-a construit pe valori universale, spiritul enescian – George Enescu fiind primul compozitor român care a intrat în patrimoniul muzical universal – şi pe tradiţia europeană de a susţine şi pune în lumină tinerele talente, de a construi noi generaţii în muzică. 

Încă de la înfiinţare, Orchestra Română de Tineret a urcat pe cele mai importante scene româneşti, în festivaluri şi la evenimente naţionale, dar şi în festivaluri internaţionale, precum Festivalul Internaţional George Enescu. Au repurtat succese în străinătate, explozia de cronici pozitive după participarea din cadrul festivalului Young Euro Classic de la Berlin, în anul 2012, fiind doar un exemplu. De curând, Orchestra Română de Tineret a fost invitată să cânte la Paris şi Strasbourg.

Prezenţa Orchestrei Române de Tineret în ediţia 2013 a Festivalului Internaţional George Enescu (8 septembrie), la Bucureşti, va marca o altă premieră cu impact internaţional: instrumentiştii români vor interpreta sub bagheta dirijorului american Lawrence Foster, cel care, în anul 2004, a dus Orchestra de Tineret Australiană la BBC Proms.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO