Ziarul de Duminică

Onoarea regelui Boris

Onoarea regelui Boris
09.05.2008, 17:48 29

Ion Cristu, consulul Romaniei la Sofia, l-a informat, prin telegrama cifrata nr. 133/ 873/ 26 august 1943, pe Mihai Antonescu, ministru de externe, ca pe strazile Sofiei era "in curs o desfasurare de forte armate neobisnuita". Autoritatile bulgare au motivat actiunea prin faptul ca regele Boris era bolnav, iar pentru linistirea populatiei anuntul a fost transmis si la postul de radio bulgar. Peste numai o zi, Directia Presei din cadrul Ministerului Afacerilor Straine bulgar a confirmat boala suveranului, rugandu-i pe ziaristi sa nu anunte decat stirea oficiala. Avand in vedere ca in comunicat nu s-a precizat natura bolii, I. Cristu l-a abordat pe premierul bulgar Filov, incercand sa obtina detalii suplimentare. Acesta a mentionat, la 28 august 1943, ca regele suferea de inima, insa starea de sanatate a acestuia se imbunatatise. Cu toate astea, in aceeasi zi, la ora 8 p.m., I. Cristu a trimis telegrama cifrata nr. 140/885, informandu-l pe M. Antonescu ca regele Boris a murit. Cei care doreau sa ii aduca un ultim omagiu fostului suveran se puteau deplasa la Palatul Regal din Sofia.
Principele Simeon de Tarnovo (n. 16 iulie 1937) a depus juramantul la 29 august 1943, devenind rege al Bulgariei cu numele de Simeon al II-lea. Prin Ordin de Zi, armata bulgara a fost anuntata de eveniment, fiind pusa la dispozitia noului suveran. A fost un prilej pentru britanicul Harrison de a afirma ca Romania ii datora recunostinta sa lui Boris, care nu acceptase ca aviatia britanica sa bombardeze regiunea petrolifera din Valea Prahovei tranzitand Bulgaria. In acest context, britanicii nu au utilizat aeroporturile din Grecia, iar Hitler nu a avut pretextul de a ocupa Bulgaria.
Boris a fost inhumat, la 5 septembrie 1943, la manastirea Rila, in fata altarului Sfantului Ioan de Rilla. "Boala" de care a suferit regele Boris a fost explicata, la 8 septembrie 1943, de diplomatul Victor Cadere, aflat la Legatia Romaniei din Lisabona. Astfel, suveranul bulgar a fost fortat de Hitler sa-i ofere cooperarea totala in Balcani. Boris nu l-a avut de partea sa decat pe premierul Filov, iar reprezentantii ministerului de interne si cei ai armatei au optat pentru "satisfacerea cererii germane". In acest context, regele a hotarat detasarea catorva batalioane bulgare la Salonic, insa germanii, nemultumiti, i-au transmis un ultimatum prin telegrama cifrata nr. 363/ 2107. Fortat de imprejurari, regele Boris a avut de optat intre onoare si umilinta. A ales prima varianta, otravindu-se.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO