Ziarul de Duminică

Omagiu lui Nicolae Şt Noica/ de Ziarul de duminică

Omagiu lui Nicolae Şt Noica/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

31.10.2014, 00:11 74

Cu câţiva în urmă, Editura Eurocarpatica din Sfântu Gheorghe  a lansat colecţia „Profesioniştii noştri”, iniţiată cu scopul de a evidenţia elitele profesionale şi cercetările ştiinţifice efectuate în arealul sud-est transilvănean, dar şi pentru a promova modele profesionale demne de urmat de tânăra generaţie de cercetători şi arhivişti. Apariţia volumelor este prilejuită şi de un număr semnificativ de ani de viaţă de activitate a celui omagiat. Primele volume au fost dedicate unor distinşi cercetători, arhivişti, istorici, muzeografi, publicişti, scriitori şi profesori din Sibiu, Tg. Mureş, Alba Iulia, Cluj-Napoca, Braşov, Bacău, Topliţa, Miercurea-Ciuc, Sfântu Gheorghe şi Bucureşti. Acum, colecţia, alcătuită împreună cu Centrul European de Studii Covasna-Harghita, a ajuns la numărul 14, dedicat profesorului Nicolae Şt. Noica, la împlinirea vârstei de 70 de ani. Volumul chiar se cheamă „Nicolae Şt. Noica la 70 de ani” şi este o ediţie îngrijită de Corneliu-Mihail Lungu şi Ioan Lăcătuşu.

Lansarea volumului a avut loc în urmă cu două săptămâni la Banca Naţională a României, instituţie care s-a impus în ultimele două decenii şi jumătate şi printr-un număr impresionant de misiuni culturale şi de recuperare a simbolurilor naţionale. La unele dintre aceste proiecte a participat şi profesorul Nicolae Noica. Impresionantul volum, apărut în condiţii grafice deosebite, are peste 600 de pagini, un număr considerabil de ilustraţii şi un conţinut pe măsura subiectului: articole, studii, interviuri, recenzii, referinţe, ecouri în mass-media, gânduri şi impresii personale, redactate de oameni de cultură, profesori universitari, ierarhi, foşti colegi, colaboratori, prieteni, publicişti, toate desenând  un portret remarcabil al profesorului, inginerului, omului politic şi fostului ministru  Nicolae Şt. Noica în îndelungata sa activitate.

 

Iată două dintre aprecierile la adresa profesorului:

Prea fericitul Părinte Patriarh Daniel : „Conştiinţa misionară a Domnului Nicolae Noica îmbină evlavia curată a omului credincios, cu lucrarea responsabilă pentru binele comun, recunoştinţa faţă de realizările şi năzuinţele înaintaşilor noştri şi sentimentul datoriei morale de a le urma exemplu şi a contribui la împlinirea lor.”

Academician Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: „Profesorul Noica trudeşte scriind. Dar scrie după ce «scormoneşte» în arhive, de unde scoate la lumină, pentru un public larg, valori ce fac parte din patrimoniul naţional, ale căror semnificaţii le descifrează în folosul generaţiilor de astăzi. De acolo, din arhive, cu pricepere şi cu talent, scoate continuu detalii semnificative legate de construcţii monumentale, de personalităţi de seamă ce au dovedit o profundă vocaţie pentru lucrul bine făcut.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO