Ziarul de Duminică

O specie rara

12.05.2006, 00:00 60

Am cunoscut-o pe Adriana Tudorache in 1996. Pe atunci isi disimula timorarile printr-o atitudine retinuta si enigmatica. Azi, este singura femeie-dandy pe care o cunosc. Cu adevarat dandy - o constientizare si o asumare a structurii sale interioare. Si destinul i-a oferit cea mai potrivita meserie pentru acest tip de structura: stilismul de imagine. Cred eu ca este cel mai bun stilist din tara. Dincolo de profesionalismul cu care si-a insusit aceasta meserie, are si structura umana ideala. Un personaj dintr-o specie extrem de rara in societatea noastra: un stilist dandy de gen feminin.

Maestra a elegantei absolute, sofisticata dar neostentativa, Adriana este o fiinta rasata, rafinata, aparent rece, extrem de calma si de echilibrata. Ea stie sa se imbrace si pe sine, si pe altii. Asta este meseria ei: construirea unei imagini a identitatii umane prin crearea unui personaj vestimentar.

Adriana lucreaza ca editor de moda la revista TABU si ca stilist vestimentar pentru televiziune si publicitate. Editorialele de moda din TABU - concepute de ea - sunt, cred, cele mai bune din publishing-ul romanesc de gen.

Stapanirea de sine si o imagine misterioasa si sofisticata - ca in cazul marilor dandy de altadata - sunt armele sale de aparare impotriva kitsch-ului. Si antidoturi impotriva angoaselor si presimtirilor rele. Distinctia, bunul-gust, retinerea, discretia, imaginea personala o plaseaza imediat intr-o pozitie privilegiata in contextele sociale. O fiinta foarte greu de citit la prima vedere, dar "cine stie cum sa ma caute ma gaseste". Probabil ca nu multa lume o iubeste (nici nu-si doreste asta), dar toata lumea o respecta - in primul rand pentru expertiza si profesionalism.

In toata aceasta arhitectura personala, mi se pare extrem de relevant faptul ca "Maestrul si Margareta" este cartea sa fetis. "Ar trebui s-o citeasca oricine, ca sa inteleaga ca Dumnezeu si Diavolul sunt, de fapt, fata si reversul aceluiasi lucru", spune ea.

Este fascinata de creatia lui Issey Miyake si dependenta de celebrul sau parfum "L''Eau de Issey". "Imi ofera o experienta senzoriala completa, o senzatie plenara de bine, sunt dependenta de imaginea pe care aceasta aroma o creeaza in creierul meu: placere pura - singura aroma pe care nu o asociez cu nimic altceva".

Adriana a pornit pe aceasta lume in 1969, la Faurei, judetul Braila.

Dupa liceu, parintii o presau sa faca studii economice, dar ea visa la arhitectura. Compromisul a fost Facultatea de Textile (Universitatea Tehnica "Gh. Asachi" din Iasi), absolvita in 1992.

Performanta Adrianei este dubla: a reusit sa atinga nivelul profesionist al unei meserii nascute in Occident si necunoscute in Romania prin asumarea si afirmarea, in plan personal, a structurii de dandy. Un stilist adevarat si valoros nu poate fi decat dandy.

Care a fost cel mai mare obstacol in tot acest parcurs?

"Mentalitatile, lipsa de repere, incultura, mediocritatea, frustrarile ca justificare a neputintei si incompetentei, rezistenta la schimbare si la nou, comunicarea incorecta, lipsa de disciplina".

Solutia?

"Cultura, perseverenta, diplomatie, tenacitate, argumente, expertiza, lipsa de prejudecati, asumarea constienta a riscurilor si disciplina. In plus, cateva intilniri esentiale cu oameni importanti care m-au inteles si mi-au acordat o sansa: tu, Adrian Sarbu, Ovidiu Bose Pastina, Radu Muntean, Viorica Capdefier, Dragos Vilcu, Sergiu Toader, Sorin Enache...".



Adriana Tudorache. N. 27.06.1969 la Faurei; dupa absolvirea facultatii e coordonator tendinte linie confectii femei la IMOD (1992-1996); redactor la "Dialog Textil" (1996); producator TV la PRO TV (emisunea Pro Fashion - 1997-2003); stilist la casa de moda Janine (1997-2002); editor de moda la revista "Tabu" (2003 - prezent); stilist & consultant imagine pentru agentii de productie publicitara si televiziuni (2003 - prezent).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO