Ziarul de Duminică

O odisee tragică a exodului în Balcani/ de Stelian Ţurlea

O odisee tragică a exodului în Balcani/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

12.06.2015, 00:01 94

Dawn O’Porter

Avioane de hârtie

Editura RAO

Traducere din limba engleză de Maria Aciobăniţei. Roman nominalizat în 2014 la Waterstone’s Children’s Book Prize. „La cincisprezece ani, Renée şi Flo, două eleve ale exclusivistului liceu Tudor Falls de pe insula Guernsey, par că nu au nimic în comun. Prima este extrovertită, gata să îşi asume orice risc pentru a se distra; cea de-a doua este timidă, o elevă model care se lasă dominată de prietena ei, Sally. Curând însă, Renée şi Flo descoperă ce înseamnă cu adevărat prietenia atunci când vieţile lor se intersectează în mod neaşteptat. O carte emoţionantă despre relaţiile adolescentine, iubire, prietenii mai mult sau mai puţin complicate, familie şi maturizare, în anii ’90. O poveste spumoasă, pe alocuri fără perdea, scrisă în ritm alert, cu umor, în care putem privi, cu ochii maturităţii, situaţii şi întâmplări care, la cincisprezece ani, pot părea insurmontabile: despărţiri, examene sau conflicte familiale.”

 

Cela Varlam

Muşcând din moarte ca din ciocolată

Editura Cartea românească

Un roman straniu, despre soarta comunităţilor balcanice lovite de purificările etnice ale armatei titoiste care recurge la metodele fostului ocupant nazist. O iubire între Ena şi Filip, ofiţerul titoist, şeful comandoului ucigaş, dar şi salvatorul fetei, „care avea să trăiască până la moarte lângă iubirea ei”. „Exodul oamenilor de oriunde spre lagărele de refugiaţi din Europa – scriu editorii –, încercând să scape de tăvălugul «vremurilor noi», destinele celor din spatele sârmelor ghimpate, care decid că şi-au găsit acolo căminul, pun împreună toate personajele romanului într-o construcţie ce nu-şi găseşte analog în proza românească actuală.”

 

Radu Mareş

Când ne vom întoarce

Editura Polirom

Un roman distins cu trei premii – Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor, în 2010, Premiul pentru proză al Flialei Cluj a USR, în 2010, Premiul Ion Creangă al Academiei Române, în 2012. A fost apreciat ca „un roman excepţional, un mare roman“ (Liviu Antonesei), „un Roman cu majusculă simbolică şi pentru publicul larg, şi pentru cititorii de meserie“ (Daniel Cristea-Enache), „unul dintre cele mai complexe şi mai frumoase romane scrise la noi în ultimii ani… un roman excepţional“ (Alex. Goldiş).

 

Lew Wallace

Ben-Hur. O poveste despre Hristos

Editura Corint

Traducere de Lidia Grădinaru. „Unul dintre cele mai populare romane americane ale tuturor timpurilor, Ben-Hur readuce în atenţie opresiva ocupaţie romană a vechii Palestine şi apariţia creştinismului. Saga călătoriei spirituale a lui Ben-Hur de la sclavie la răzbunare şi până la izbăvire este o aventură istorică, dar şi o poveste plină de forţă a trezirii religioase a unui om.(...) După cum scria Blake Allmendinger, criticul care a prefaţat cea mai recentă ediţie a acestui roman, «Ben-Hur rezistă de mai bine de o sută de ani pentru că oferă fiecăruia câte ceva. Povestea evreului Ben-Hur, conflictul său cu războinicul roman Messala şi convertirea lui la creştinism la piciorul crucii combină aventura, sentimentalismul, spectacolul atletic şi devoţiunea religioasă.»” – Lidia Grădinaru

 
 

Răzvan Dolea

Arheologia iubirii

Poezii

Editura Tritonic

Noul volum de poeme al scriitorului Răzvan Dolea este unul de o factură particulară, al cărui obiect de cult este mărturisirea ritmată muzical, în versuri măiastre, a veşnicei iubiri pentru femeia generică. Neobosit de acest ideal canonic într-un prezent terorizat de mediocritatea versului alb, Răzvan Dolea, rămâne o voce lirică singulară, iar poemele sale constituie o pildă de ritualică venerare a unei femei perfecte, altminteri de negăsit în viaţa de toate zilele.

 

Leigh Bardugo

Regatul furtunilor

Editura Trei

Cartea de adoua din Trilogia „Grisha”. Traducere din engleză şi note de Laurenţiu Dulman. Un ţinut fabulos: Ravka.O elită magică: Grisha. O eroină cu superputeri: Alina Starkov. „Întunecatul”, conducătorul Grishei, a supravieţuit bătăliei din Falia Umbrei şi reapare cu o putere înzecită şi un plan diabolic. Cu ajutorul lui Sturmhond, un corsar faimos, Alina Starkov se întoarce în ţara pe care a părăsit-o, hotărâtă să lupte cu forţele ce ameninţă Ravka. Dar pe măsură ce puterea ei creşte, se vede prinsă tot mai mult în jocul de magie interzisă al Întunecatului, ce o îndepărtează de Mal. Alina trebuie să aleagă între ţara ei, puterea pe care o are şi dragostea pentru Mal – altfel riscă să piardă totul în faţa asaltului iminent.
„Suspans, acţiune, un ritm alert: finalul te va surprinde şi te va face să aştepţi cu nerăbdare continuarea.” Kirkus Reviews

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO