Ziarul de Duminică

O incursiune bine documentată în lumea arabă/ de Stelian Ţurlea

O incursiune bine documentată în lumea arabă/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

23.12.2011, 00:04 141

Dumitru Chican

Jihad sau drumul spre Djanna

Editura Corint

Astăzi, la un deceniu de la dramaticele evenimente de la 11 septembrie 2001, opinia publică aşteaptă încă răspuns la o întrebare asupra căreia se păstrează o tăcere neliniştitoare: cine sunt adevăraţii organizatori şi executanţi ai atacurilor care au lăsat în urmă câteva mii de morţi vinovaţi doar de a se fi aflat în locul nepotrivit la momentul nepotrivit? Prin impactul psihologic asupra mentalului colectiv, prin conul de umbră densă în care se desfăşoară, prin sentimentul că ne aflăm în faţa unui inamic prezent nicăieri şi oriunde şi, mai ales, prin violenţa ucigaşă, "jihadul" a devenit un concept la care se raportează tot mai mult viaţa şi siguranţa lumii contemporane şi chiar un fenomen sui-generis de globalizare, pe cât de mult descris, pe atât de puţin înţeles. Cartea de faţă îşi propune să ofere cititorului un prilej de meditaţie asupra acestei epidemii, atât cât autorul i-a putut cunoaşte simptomele în cei peste treizeci de ani pe care i-a petrecut, ca ambasador al României, în lumea Orientului Mijlociu, areal învinovăţit de a fi principala pepinieră a violenţei de sorginte religioasă islamică.

Născut în anul 1948, Dumitru Chican a absolvit facultatea de Limbă, literatură şi civilizaţie arabă şi islamică la Universitatea Bucureşti şi a urmat cursuri de specializare postuniversitară în domeniul limbii arabe la Universitatea Naţională din Cairo, Egipt. A absolvit, de asemenea, cursuri universitare în domeniul relaţiilor politice, economice şi diplomatice internaţionale. Ca diplomat, interpret, emisar special prezidenţial şi ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, şi-a reprezentat ţara în numeroase state arabe, fără a da uitării aplecarea către cunoaşterea şi prezentarea, prin cuvântul scris, a lumii arabe, preocupare concretizată în cele 15 volume publicate până în prezent, prin studii şi articole de arabistică, orientalistică şi Islamism şi prin numeroase traduceri din literatura română şi arabă publicate în ţară şi în lumea arabă, unele dintre acestea fiind încununate cu recunoaşteri şi premii internaţionale. Este membru fondator al Ligii de Prietenie Româno-Arabă din Bucureşti, profesor universitar asociat, director pentru Orientul Mijlociu al publicaţiei bilunare Pulsul geostrategic şi redactor pentru zona Orientului Mijlociu la agenţia de presă Rador a Radiodifuziunii Române.



Jeffrey A. Miron

Liberalismul de la A la Z

Editura Universităţii Româno-Americane

Traducere de Bogdan Glăvan, Roxana Babuşcă, Silviu Ciocoiu. Jeffrey Miron este in prezent Senior Lecturer si Director of Undergraduate Studies al Departmentului de Economie al Harvard University si Senior Fellow la Cato Institute. Anterior, profesorul Miron a predat la University of Michigan si a indeplinit timp de sase ani functia de presedinte al Departamentului de Economie al Boston University.Domnia sa a detinut pozitia Olin Fellowship, acordata de National Bureau of Economic Research, Earhart Foundation Fellowship si Sloan Foundation Faculty Research Fellowship. Profesorul Miron a absolvit Swarthmore College cu distinctia "magna cum laude" si a devenit doctor in economie la Massachusetts Institute of Technology.Opiniile profesorului Miron au fost mediatizate de CNN, CNBC, Bloomberg, canalul de televiziune Fox si de zeci de alte posturi de televiziune, radio si publicatii din toata lumea.Jeffrey Miron este un profesor stralucit. In patru din ultimii cinci ani a fost inclus in Senior Class List of Favorite Teachers.Jeffrey Miron este in prezent Senior Lecturer si Director of Undergraduate Studies al Departmentului de Economie al Harvard University si Senior Fellow la Cato Institute. Opiniile profesorului Miron au fost mediatizate de CNN, CNBC, Bloomberg, canalul de televiziune Fox si de zeci de alte posturi de televiziune, radio si publicatii din toata lumea. Cartea sa "Libertarianism from A to Z" a fost tradusă în limba română cu titlul "Liberalismul de la A la Z". Libertarianismul este curentul de gândire care contestă cel mai acid implicarea statului în economie. Adică este filozofia politică potrivit căreia interacţiunea liberă între indivizi, cu respectarea drepturilor de proprietatea privată, este singura cale pentru a creşte prosperitatea societăţii. În prima sa vizită la Bucureşti, prilej cu care şi-a lansat şi traducerea, Jeffrey Miron a susţinut o conferinţă. Temele abordate, foarte controversate prin natura lor, au stârnit reacţii pozitive, profesorul Miron reuşind cel puţin să incite la liberalism, dacă nu chiar să convingă de validitatea argumentelor liberale. Cartea pledează pentru curentul economico-politic libertarian (sau bine-cunoscutul liberalism clasic) în care statul joacă un rol minimal, iar piaţa liberă prevalează. Astfel, conform preceptelor liberalismului clasic, statul ar trebui să-şi restrângă activitatea doar la rolul de arbitru/apărător al libertăţii, vieţii şi proprietăţii private, toate celelalte servicii (de la protecţie socială şi educaţie, până la transporturi, telecomunicaţii şi sănătate) revenind în slujba întreprinzătorilor privaţi. Alte recomandări contrare obiceiurilor academice, dar în deplină concordanţă cu liberalismul clasic pentru care pledează Jeffrey Miron, au vizat legalizarea sau ridicarea restricţiilor pentru aşa-numitele "crime-nevinovate", precum prostituţia, drogurile sau unele jocuri de noroc.

"Cartea lui Jeffrey Miron are marele merit de a ne dovedi că, pe fondul unei rigori doctrinare neabătute, liberalismul lasă totuşi loc şi unei anume flexibilităţi." - comentează prof. dr. Costea Munteanu pe coperta a patra a volumului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO