Ziarul de Duminică

O carte revoluţionară despre felul cum gândim şi simţim/ de Ziarul de duminică

O carte revoluţionară despre felul cum gândim şi...

Autor: Ziarul de Duminica

19.09.2013, 23:53 98

Dr. Richard J. Davidson şi Sharon Begley

Creierul şi inteligenţa emoţională

Editura Litera

Traducere din limba engleză de Valentin Vidu.

De ce unii oameni îşi revin imediat după o situaţie neplăcută, iar alţii au nevoie de ani întregi să treacă peste un necaz? De ce unii par să rezoneze mereu cu cei din jur, în timp ce alţii rămân insensibili la emoţiile celorlalţi? De ce există optimişti incurabili şi pesimişti care nu se pot schimba?
Aşa cum ne naştem cu un ADN unic, tot astfel fiecare dintre noi are propriul Stil Emoţional, ce are, în concepţia autorilor, şase dimensiuni: Atenţia, Perspectiva, Rezilienţa, Conştiinţa de Sine, Sensibilitatea la Context şi Intuiţia Socială. Împreună, ele determină ceea ce numim inteligenţa emoţională, iar combinarea lor în proporţii diferite explică de ce fiecare dintre noi răspunde într-un mod propriu la evenimentele din viaţa sa.
După 30 de ani de studiu al chimiei creierului, Davidson ne dezvăluie modul în care tiparele noastre cerebrale ne pot schimba viaţa şi ce putem face pentru a ne îmbunătăţi răspunsurile emoţionale, folosind în acest scop inclusiv meditaţia. Printr-o analiză aprofundată a legăturii minte–corp – precum şi a unor boli precum autismul şi depresia –, autorii trec dincolo de psihologie şi de neuroştiinţă şi ne învaţă cum să atingem starea de bine şi să avem o viaţă împlinită.

Iată cum explică autorul cercetarea sa ştiinţifică: „Această carte prezintă o călătorie personală şi profesională întreprinsă cu scopul de a înţelege de ce şi cum răspund în mod diferit oamenii din punct de vedere emoţional la provocările vieţii şi este motivată de dorinţa mea de a-i ajuta să trăiască o viaţă mai sănătoasă şi mai împlinită... Cei treizeci de ani pe care i-am dedicat cercetării în domeniul neuroştiinţei afective au produs sute de descoperiri, de la mecanismele creierului care stau la baza empatiei şi diferenţele dintre creierul autist şi cel care se dezvoltă normal, până la modul în care sediul raţionalităţii din creier ne poate arunca în adâncimile emoţionale tulburi ale depresiei. Sper că aceste rezultate au contribuit la înţelegerea a ceea ce înseamnă să fii uman, a ceea ce înseamnă să ai o viaţă emoţională. Dar, în timp ce aceste descoperiri se acumulau, m-am întors de la viaţa de zi cu zi la laboratorul meu de la Universitatea din Wisconsin, Madison, care a început să semene, în timp, cu o mică firmă. În primăvara lui 2011, în momentul în care scriu aceste rânduri, am unsprezece doctoranzi, zece aplicanţi pentru studii post-doctorale, patru programatori IT&C, alţi douăzeci şi unu de membri ai personalului administrativ şi de cercetare şi fonduri nerambursabile în valoare de aproximativ douăzeci de milioane de dolari de la National Institutes of Health şi alţi finanţatori.”

Richard J. Davidson, născut în 1951, este profesor de psihologie şi psihiatrie la Universitatea din Wisoconsin – Madison şi un pionier în domeniul neuroştiinţei În 2006 a fost inclus de revista „Time” în topul celor mai influenţi 100 de oameni din lume.

Sharon Begley este editorialist la „Newsweek” şi „Wall Street Journal”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO