Ziarul de Duminică

Nu avem Picasso, avem Luchian. Recordurile artei la ei şi la noi

Nu avem Picasso, avem Luchian. Recordurile artei la ei şi la noi
01.07.2010, 15:19 68

Un autoportret al lui Edouard Manet este o minune. O minune dinlumea impresioniştilor, care, zilele trecute, a adus un profitimpresionant casei Sotheby's din Londra, unde s-a vândut lapreţul record de 22.441.250 de lire sterline, undeva la mijloculevaluării. Este unul dintre cele două autoportrete cunoscute alelui Manet, piesă de muzeu deci, dar care intră într-o colecţieparticulară.

Licitaţia respectivă, dedicată impresionismului şi care a fosturmată de încă două sesiuni consacrate aceluiaşi curent, a adusîncasări record de peste 112 milioane de lire sterline. Licitaţiade la Londra s-a deschis direct cu două desene în creion ale luiPicasso (rezultatele pe sothebys.com), adjudecate fiecare cu sumeîn jurul a un milion de lire sterline, cu mult peste estimărilemaximale ale experţilor. Paralela românescă este cu Artmark şiŞtefan Luchian. Doar că, pentru recordurile din Micul Paris, vorbimdespre sume care nu ating 200.000 de euro decât la nivelulestimărilor.

Lumea artei a adunat în acest an de postrecesiune, sau de mijlocde recesiune, mai multe recorduri: Picasso cu un "Nud" şi-aîntrecut propriul record de piaţă cu o licitare de 106,5 milioanede dolari în luna mai, iar recent a revenit cu o cotă impresionantăpentru "Portretul lui Angel Fernandez de Soto", cunoscut şi subnumele "Băutorul de absint", licitat la 40 de milioane de euro.Modigliani a atacat şi el topurile cu o sculptură în piatră,licitată însă la Paris, pentru 43,2 milioane de euro. AlbertoGiacometti a surprins piaţa în martie, când s-au plătit 103,4milioane de dolari pentru o sculptură de-a sa la Londra. Unautoportret al lui Andy Warhol a ajuns, la New York, la 32,5milioane de dolari. Recordurile au fost multe la licitaţiile dinlume, de la Londra, Paris, New York în special.

La Bucureşti, două plus una case de licitaţii aduc pe piaţă dela o saptamână la alta lucrări ale maeştrilor români din toatetimpurile. Preţurile sunt pe măsura recesiunii, nu a valoriiartiştilor. Luchian, se ştie, şi-a îmbunătăţit propriul record laArtmark cu două tablouri cu flori, "Maci" şi "Garoafe", care acumapar şi în topul vânzărilor afişat pe pagina de internet a casei.La Alis, topul 10 al vânzărilor nu s-a mai schimbat din decembrie2009, dar există lucrări foarte bune care au menţinut casa Alis pepiaţă: picturi de Luchian, Grigorescu, Petraşcu, Iser, Tonitza,Baba... La fel şi Goldart, care scoate la fiecare două săptămâni pepiaţă lucrări cu semnături celebre. Doar o parte sunt adjudecate.Tonitza, de exemplu, în aprilie, mai şi iunie a avut patru picturiadjudecate: "Portret de bătrân", "Moscheea din Balcic", "Înaşteptare" şi "Nud". Luchian şi-a trecut în palmares şase vânzări.A deschis anul, pe 31 ianuarie, cu "Peisaj de iarnă", cel mai scumpLuchian de pe piaţă până la acea dată. Apoi au urmat "Casaoltenească" de mărţişor, "În atelier", "Maci", "Mere" şi "Garoafe".La suma totală încasată, Luchian este în urma lui Tonitza şiPetraşcu chiar dacă are două tablouri adjudecate cu peste 120.000de euro. Petraşcu are cele mai multe lucrări adjudecate în acestan, nouă picturi, peisaje şi compoziţii statice. Din lista numelorcu greutate, Petraşcu are şi cele mai multe lucrărineadjudecate...

Nicolae Grigorescu apare rar în continuare şi se vinde bine, darîn acest an are un palmares negativ cu mai multe lucrărineadjudecate. Ressu, numele care domină topul absolut al vînzărilorcu nudul "Aişe", are deja şase picturi cumpărate în acest an. Cumera de aşteptat, Ressu a revenit la preţurile consacrate înainte detentatia "Aişe". Piaţa de artă nu a rezonat în acest an latuşa lui Pallady: o singură pictură adjudecarată, "Natură moartă cunarghilea".

Ion Ţuculescu se vinde în salturi. În aceast an, are patrulucrări cumpărate, după ce anul trecut i s-a adjudecat doar opictură. Printre recorduri, nu apare decât în lista Artmark, cudouă poziţii: "Păunii privirilor", adjudecat cu 80.000 de euro în2008 (!) şi "Izvorul de fluturi" lictat în acest an doar până la42.000 de euro.

Calendar licitaţii:

Alis: 10 si 24 iulie

Goldart: 4 si 18 iulie

Artmark: 17 iulie, la Mamaia

In imagini: 1. Edouard Manet: Autoportret; 2. Theodor Pallady -"Vălul alb", lucrare expusă în expoziţia Pallady/aprilie 1937, SalaAteneu, sub titlul "În umbră"; 3. Theodor Pallady - "Nud pe canapeagalbenă", ulei/carton, pe verso eboşat "Femeie pe canapea"; 4.Nicolae Tonitza - "Portret de bătrân", ulei/pânză, semnat Toniţă,datat (1)906; 5. Camil Ressu - "Maternitate", ulei/carton, provinedin colecţia familiei Dona; 6. Ştefan Luchian - "Mere", semnatdreapta jos cu brun, ulei pe carton

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO