Ziarul de Duminică

Noile şanse ale Mării Negre/ de Stelian Ţurlea

Noile şanse ale Mării Negre/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

02.03.2012, 00:03 67

Mihaela Matei

Islamul politic şi democraţia

Între reformă, interpretare şi jihad

Editura RAO

O carte care este rodul a peste zece ani de cercetări, finalizate cu o teză de doctorat, sub îndrumarea lui Ioan Mircea Paşcu. Prefaţă de George Cristian Maior, care scrie - "Islamul politic şi democraţia" îşi propune să abordeze o temă perenă a decriptării lumii musulmane prin grila conceptuală a studiului regimului şi ideologiilor politice. Deşi această temă a fost adesea tratată în mod extins, fie dintr-o perspectivă a relaţiilor internaţionale, fie într-un sistem de referinţă antropologic sau sociologic, puţine lucrări ştiinţifice s-au încumetat să propună o abordare transdisciplinară a fenomenului islamului politic contemporan, care să avanseze o propunere de democratizare a lumii arabe "din interior", fundamentată pe evoluţiile politice, sociale şi ideologice contemporane. Din această perspectivă, volumul este un demers academic unic în spaţiul cercetării româneşti, propunând o perspectivă de reformă a interpretării legii islamice - Sharia -, o formulă de susţinere la nivelul societăţilor civile arabe şi constituirea unor comunităţi transnaţionale de tip Ummah (comunitatea credincioşilor), inclusiv în mediul virtual, care pot tinde, în actualul context al globalizării, să înlocuiască vechiul spaţiu şi axiologic al moscheii şi universităţii islamice.

George Cristian Maior, Sergei Konoplyov (coorodonatori)

Cunoaştere strategică în zona extinsă a Mării Negre

Editura RAO

Dacă la sfârşitul Evului Mediu, Marea Neagră era "placa turnantă a comerţului internaţional", după mai mult de o jumătate de mileniu, Marea Neagră are din nou oportunitatea de a dobândi un statut mai important în relaţiile internaţionale, de a deveni mai degrabă o punte de legătură decât o frontieră. Într-o eră a turbulenţelor şi a incertitudinilor, a evoluţiilor transfrontaliere, a realinierii polilor de putere şi a emergenţei noilor riscuri, gestionarea situaţiei de la răscrucea Eurasiei necesită multă iniţiativă şi un nou simţ al răspunderii regionale. Cunoaşterea este cea mai puternică resursă pentru conştientizarea problemelor şi urgentarea soluţionării lor. Trebuie să depăşim stadiul de înţelegere ulterioară a unui eveniment, să valorificăm lecţiile învăţate şi să ajungem la stadiul de anticipare." (George Cristian Maior, Directorul Serviciului Român de Informaţii) "În contextul actual al evoluţiei riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii, avem certitudinea că nicio ţară nu poate face faţă singură provocărilor, indiferent cât de mare şi de puternică este. Astfel, obiectivul Programului privind Securitatea Mării Negre al Universităţii Harvard este de a consolida securitatea regională prin cooperare şi integrare. Misiunea sa unică este de a aduce împreună politicieni şi lideri din Zona Extinsă a Mării Negre şi din unele ţări din regiune, care îşi desfăşoară activitatea în domeniul securităţii, pentru a purta un dialog informal şi sincer. Nu ne aşteptăm să soluţionăm problemele, ci să discutăm şi să găsim soluţii transparente care sunt acceptabile pentru o majoritate consolidată. Înţelegem că într-o societate democratică este important ca lucrurile să se deruleze deschis, iar cunoaşterea este extrem de importantă şi reprezintă primul pas către luarea deciziilor. Dacă obţinem informaţii bune, dacă producem analize bune, atunci procesul de luare a deciziilor va fi unul corespunzător." (Sergei Konoplyov, Directorul Black Sea Security Program Harvard Kennedy School)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO