Ziarul de Duminică

Negocierile de la Odessa

09.03.2007, 18:24 30

Ultimatumul adresat de URSS, Romaniei la 26 iunie 1940 a determinat guvernul de la Bucuresti sa retraga, fara lupta, armata si administratia din Basarabia si Bucovina de Nord. Armata sovietica a mai ocupat, pe langa teritoriile prevazute in nota diplomatica, ostroavele Dunarii si regiunea Herta, din N-E jud. Dorohoi.
Guvernul roman a incercat sa-i determine pe sovietici sa se retraga din teritoriile care nu au fost mentionate in comunicare, cu prilejul negocierilor Comisiei mixte de la Odessa, dar si a negocierilor din iulie 1940. Grigore Gafencu (1892-1957), ministru al Romaniei la Moscova, a informat de fiecare data Ministerul Afacerilor Externe despre demersurile sale in acest scop. Unul dintre rapoarte, cu nr. 56.596/ 12 septembrie 1940, a cuprins si punctul de vedere al lui Viaceslav Mihailovici Molotov (1890-1986), ministru de externe al URSS: "Nu pot sa revin asupra chestiunii, care a fost dezlegata de mult". Intr-un asemenea context, G. Gafencu a precizat ca problema teritoriilor ocupate abuziv trebuia amanata si reluata intr-un moment favorabil Romaniei.
Din pacate, necazurile legate de cele doua regiuni nu s-au oprit in 1940. Incepand cu 23 august 1944, militarii sovietici au ocupat o serie de localitati romanesti, aflate la granita, modificand traseul liniei de demarcatie, stabilita in 1940. Din Dispozitia lui Gheorghe Tatarescu (1892-1957), ministru de externe in perioada 6 martie 1945-29 decembrie 1947, toata documentatia referitoare la acest aspect a fost clasata "in vederea demersurilor pe care guvernul roman urma sa le faca, la momentul oportun, pe langa guvernul sovietic". Totusi, pentru a fi sigur ca dosarele problemei nu se vor face pierdute, Gh. Tatarescu a comunicat Ministerului de Razboi, prin Nota cu nr. 25.513/ 29 septembrie 1945, ca poseda documente care puteau fi folosite cu prilejul discutiilor cu sovieticii "in vederea restabilirii situatiei legale".
Abia pe 23 septembrie 1946, la 5 p.m., la sediul Ministerului Afacerilor Externe, ministrul Elefterescu si Al. Danielopol au discutat cu generalul sovietic Borisov despre romanii care s-au refugiat in tara, din teritoriile ocupate abuziv de sovietici. Generalul Borisov, in momentul in care a constatat doleantele partii romane, a evitat dialogul, deplasandu-se personal in afara pentru o statistica, desi ar fi putut trimite un subordonat. Cand s-a intors a precizat ca nu discuta decat pe baza documentelor pe care le poseda, "ingropand", definitiv, problema.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO