Ziarul de Duminică

Muzeul Literaturii Române Iaşi, în turneu la Paris/ de Ziarul de duminică

Muzeul Literaturii Române Iaşi, în turneu la Paris/ de...

Autor: Ziarul de Duminica

26.03.2015, 23:43 43

Din 20 martie, Muzeul Literaturii Române Iaşi este prezent la Paris, până în 3 aprilie, cu trei evenimente: expoziţie de fotografii şi afişe din secolul al XIX-lea, prezentare FILIT şi lansarea Editurii Muzeelor Literare în cadrul Salonului de Carte de la Paris. Vineri, 20 martie, a avut loc vernisajul expoziţiei „Artişti români pe scenele europene, artişti europeni pe scenele româneşti” la Maison d’Europe et d’Orient, în cadrul festivalului european „l’Europe des Théâtres”. Expoziţia, realizată cu sprijinul Institutului Cultural Român din Paris, va rămâne în capitala Franţei până la 3 aprilie 2015, valorifică patrimoniul MLR Iaşi şi este compusă din afişe şi fotografii realizate în atelierele din secolul al XIX-lea din Paris, Berlin, Bucureşti, Iaşi (Nadar şi Paul Boyer la Paris, Franz Mandy la Bucureşti, Nestor Heck la Iaşi) etc. Protagoniştii sunt actori români sau străini, unii celebri, cum ar fi Matei Millo sau actriţa Sarah Bernhardt. Aceasta din urmă a venit de patru ori în Romania, la Bucureşti şi Iaşi. Expoziţia reuneşte afişe şi fotografii care pun în valoare dimensiunea internaţională a culturii române şi a oraşului Iaşi. În secolul al XIX-lea oraşul se bucura de prezenţa unor trupe şi actori din alte ţări europene, mai ales din Franţa şi Italia. Spectacolele în limba română coexistau adesea cu spectacolele în limba franceză.

La vernisajul expoziţiei „Artişti români pe scenele europene, artişti europeni pe scenele româneşti” au fost prezente Anca Maria Buzea (şef serviciu muzee şi case memoriale), Monica Salvan (responsabil relaţii internaţionale) şi Laura Terente (muzeograf la Colecţia „Istoria Teatrului Românesc”, Muzeul „Mihai Eminescu”).

Editura Muzeelor Literare a fost prezentă, de asemenea, la Paris, în cadrul Salonului de Carte de la Paris (20 -23 martie 2015). Tot la standul României  a fost prezentat publicului străin de la Paris, de către Monica Salvan, Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT).

Evenimentele Muzeului Literaturii Române Iaşi la Paris se datorează sprijinului Institutului Cultural Român, precum şi a Maison d’Europe et d’Orient.

Mai multe detalii, precum şi parcursul expoziţiei itinerante „Artişti români pe scenele europene, artişti europeni pe scenele româneşti” care va ajunge şi în alte ţări europene, se află la adresa www.muzeulliteraturiiiasi.ro sau pe pagina de Facebook a MLR Iaşi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO