Ziarul de Duminică

Mos Ion Roata, ATV-ul si aritmetica presei

22.02.2008, 21:58 24

Mai tineti minte cat misto am facut de limbajul postrevolutionar, impanat de implementari, vouchere, cupoane nominative si alte alea? Ne-am amuzat sa ne imaginam ce si cat inteleg oamenii de rand din toate astea, cum se va descurca Badea Ghita cu noua terminologie a economiei de piata, cu cipurile bagate-n cai etc.
Se pare ca ne-am inselat. Romanul e mai tare decat credeam. Dovada: un reportaj turistic difuzat de o televiziune de stiri, in care ni se prezenta o zona rustica. Oamenii locului lansau indemnuri catre virtualii turisti. Pensiuni, facilitati si, mai ales, frumusetea pesiajelor. Intre altele, a vorbit un batran simpatic, parca rupt din Ion Creanga. Acesta isi amintea de vremurile nu foarte indepartate cand pe acele coclauri se putea ajunge doar cu piciorul. "Acum", zicea omul, "drumurile au fost largite, se poate merge (foarte scurta ezitare - n. TCZ) cu ATV-ul, cu masina, cu tractorul..."
ATV-ul, indeed! Daca intr-un colt de tara semi-izolat unui batran mioritic ii vine pe limba intai ATV-ul si abia mai tarziu tractorul, inseamna ca... Chiar asa, oare ce inseamna?
Tatal meu m-a invatat, nu fara malitiozitate, ca matematica e o stiinta deasupra claselor sociale. Si deasupra presei, as adauga azi, cand se inmultesc ametitor cazurile in care jurnalistii dovedesc o relatie extrem de incordata cu aritmetica.
Cum altfel am putea comenta seninatatea cu care majoritatea organelor de presa - citand, e drept, surse la fel de certate cu cifrele (si cu realitatea) din cadrul societatii civile (Asociatii de Locatari/Proprietari, simpli cetateni) - ne anunta, in fiecare toamna, ca la iarna intretinerea se va dubla? Este limpede ca oamenii acestia nu au nici un fel de reprezentare a ceea ce inseamna 2 la puterea a 17 (ani).
Sa le facem acest serviciu: daca amenintarile lor apocaliptice - pe care nu le-au retractat niciodata - ar fi fost adevarate, din 1990 si pana azi intretinerea locuintelor s-ar fi scumpit de 131.072 de ori. Cum, in momentul revolutiei, cotele pe timp de iarna ale unui apartament de 3 camere, in jur de 60 mp, erau de circa 350 de lei pe luna, azi ar trebui sa ajunga la 45.875.200 de lei vechi...
O alta cifra, mult mai modesta, dar tot aberanta, a fost lansata intr-o emisiune TV si sustinuta de toti cei prezenti in studiou: cel putin in unele cazuri, intretinerea din 2008 ar fi de 242 de ori cat cea din 1998. Asta ar insemna ca, la acelasi apartament de 3 camere, ar sari in prezent de 12 milioane de lei vechi pe luna.
tczarojanu@yahoo.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO