Ziarul de Duminică

Mon(t)parnas pentru o zi[1]/ de Carmen Ardelean

Mon(t)parnas pentru o zi[1]/ de Carmen Ardelean
03.02.2011, 23:36 119

Puţine sunt ocaziile de a vedea laolaltă scriitori, mai cu seamăpoeţi care, dincolo de apartenenţa la aceeaşi generaţie (şiconsiderăm această divizare a literaturii extrem de păguboasă, datăfiind varietatea vocilor fiecărei aşa-zise generaţii), se citescsau se recitesc cu o incredibilă plăcere, îşi cunosc biografiilemai bine decât… autobiografia, se aplaudă şi cer bisuri, în vremuricare par să fi divorţat, de mult, de tot ce înseamnă camaraderieautentică.

Graţie lăudabilei iniţiative a lui Daniel Săuca, directorulnoului Centru de Cultură şi Artă, cu sprijinul Consiliului JudeţeanSălaj, al revistei "Caiete Silvane" şi al scriitorului FlaviusLucăcel, de a începe o serie de întâlniri lunare cu mari poeţiromâni, zălăuanii iubitori de poezie au participat pe 27 ianuariea.c. la un eveniment unic prin "personajele", rolurile pe careacestea le-au jucat şi admirabila regizare de care se fac"vinovaţi" cei menţionaţi anterior.

Întâlnirea a fost prilejuită de lansarea volumului "acasă emereu în altă parte", al poetului Ioan Es. Pop, în prezenţaeditorului Ion Vădan, director al Editurii Dacia XXI dinCluj-Napoca. Volumul deschide colecţia "Poeţi contemporani" şiîntregeşte panoplia impresionantă a celor peste cincisprezececolecţii care au ajuns să cuprindă, aşa cum ne mărturisea editorul,peste 400 de titluri, unele reeditate datorită epuizării rapide astocului.

Dincolo de frumuseţea poemelor cu care ne-a răsfăţat autorul,impresionante au fost şi mărturiile celor care i-au fost sau îisunt aproape în viaţă sau… în poezie, Ion Vădan şi poetul ViorelMureşan, rememorările biografice sau contrapunctul artisticasigurat de invitaţii speciali de la Carei: minunata recitatoareAdriana Claudia Zob, instrumentiştii Vlad Paşca, LörinczSzilvester, interpreta de muzică medievală Lörincz Tünde şi AdrianŢineghe, realizatorul unui DVD ce conţine un recital de poezie IoanEs. Pop.

Reperele temporale ale operei autorului, succintele prezentăriale volumelor anterioare sau ale aprecierilor critice de care s-abucurat poetul au fost completate de lectura unora dintre cele maireuşite poeme din volumele sau antologiile publicate începând cu1994.

Intervenţia poetului Ion Mureşan a venit ca răspuns la ineditaprovocare lansată de Viorel Mureşan: vorbind despre Ioan Es. Pop capoet prezent în manualele şcolare, poetul sălăjean nu s-a rezumatla lecturarea poemului care se regăseşte în manualul de clasa aXII-a, apărut la Editura Sigma, ci a incitat auditoriul, format şidin profesori, elevi din Zalău, la… a răspunde cerinţelor careînsoţeau textul poemului lui Ioan Es. Pop sau a-l provoca, larândul lor, pe poet să realizeze instant o analiză a proprieipoietici. Interpretarea pe care a oferit-o cunoscutul poet clujeantextului a fost remarcabilă nu doar prin profunzimea şi eleganţaideilor (ca să nu mai vorbim de plusul adus de nonverbal şiparaverbal), ci şi prin generoasa aplecare asupra textului unuicoleg într-ale poeziei, admirabilă lecţie de solidaritate debreaslă. Viu, dinamic, exuberant - cam aşa ar putea fi calificat,într-un crescendo natural, discursul lui Ion Mureşan, contrastândparcă regizat cu intervenţia atât de temperată, caldă, ba ironică,ba ludică, ba de-o sobrietate dureroasă a lui Ioan Es. Pop.

S-au bucurat de eveniment şi alte nume sonore ale poezieitransilvănene: Viorel Tăutan, Marcel Lucaciu şi Daniel Hoblea care,aşa cum ne-am permis să sugerăm chiar din titlu, ne-au oferit,pentru o zi, o imagine a unui posibil Parnas al secolului XXI.

Foto: În ordine, de la stânga la dreapta: poetul ViorelMureşan, dramaturgul Flavius Lucăcel, poetul Ioan Es. Pop, poetulşi traducătorul Daniel Hoblea, poetul Ion Mureşan, poetul siziaristul Daniel Săuca, poetul Viorel Mureşan

[1])Montparnasul e una dintre cele mai importante gări pariziene, ceface legătura cu nord-vestul ţării. Întâmplător, Zalăul corespundeacestui reper geografic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO