Ziarul de Duminică

Mijlocul drumului sau Cine are nevoie de prieteni

30.05.2008, 14:50 15

Atunci cand, cu vreo cinci sau sase ani in urma, am ales pentru rubrica de fata titlul pe care il poarta si acum, am avut in minte mai degraba o aspiratie decat o stare de fapt. Cu gandul la indepartatele vremuri cand scena ocupa in oras (sau in stat, si nu numai in orasul-stat) un loc central, chiar daca aflat, uneori, la marginea asezarii, si cu ochii la timpul prezent, cand majoritatea cetatenilor declara ca merg la spectacole, in medie, o data la trei ani, imi doream sa apuc zilele unui nou interes al "societatii civile" pentru expresia artistica nu doar cel mai strans legata de realitate, ci si cel mai evident predispusa - si apta - sa influenteze direct viata publica. (Prostii! Uitasem de televiziune!...) Imi imaginam, cu alte cuvinte, ca oamenii vor ajunge (din nou) sa doreasca nu doar sa sustina prin interpusi (adica prin incasatorii de impozite, taxe si alte angarale) institutiile producatoare de vise incarnate, ci si sa (re)intre intr-o relatie mai tandra, personala si personalizata, cu aceste institutii, sa traiasca mai mult si mai liber in preajma sau chiar in interiorul lor, sa si le simta mai aproape si mai "ale lor". Desigur, reimprietenirea urma sa aiba loc dinspre ambele parti: teatrele aveau, si ele, foarte multe de facut pentru reincalzirea supei.
La ora de fata, am impresia, aceasta jumatate de drum a fost parcursa. Cele mai multe dintre salile de spectacol sunt renovate si dotate multumitor in materie de facilitati si comoditati, au dependinte civilizate si climatizare decenta. Nu prea au, e drept, spatii potrivite pentru "socializare" extraartistica - cafenele, librarii, mici magazine de suveniruri specifice (cum am vazut cam peste tot, in strainatate); incet-incet probabil ca vor aparea si acestea. Mai ramane acum ca si cetatenii sa vrea sa accepte oferta.
De pilda, Festivalul Comediei Romanesti le-a dat ocazia (si ideea) organizatorilor sai - Teatrul de Comedie, cu director si actori cu tot - sa iasa in strada, la propriu, pentru a-si intalni eventualul public si in mod mai putin conventional, desi zona (sapata si desfundata, in scop arheologic, mai mult chiar decat, in scop electoral, restul Bucurestiului) nu este, zilele acestea, prea ospitaliera. Inevitabilii gura-casca nu au lipsit, fireste, dar, atat cat mi-am putut da seama dintr-o plimbare fugara, interesul de moment pentru peisajul neobisnuit nu s-a transformat intr-o curiozitate mai profunda: ia sa vedem, domnule, ce se intampla in cladirea asta pe care scrie Teatru si din care apar tipii astia ciudati! Altfel, respectivii curiosi ar fi aflat ca acolo, spre deosebire de alte locuri ale Cetatii, in schimbul a ceea ce ti se ia la intrare capeti ceva ce poti lua cu tine la iesire. Si pastra, apoi, toata viata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO