Ziarul de Duminică

Mic manual internaut antialarmist

16.05.2008, 22:47 11

Cam la trei zile o data primesc - via email sau Messenger - un semnal de alarma isterizat din ciclul: "URGENT SI IMPORTANT!! Nu deschideti un mesaj care are subiectul 'Lucifer', o sa va stearga tot HDD si ataca si calculatoarele cu care sunteti legat!" Natura amenintarii variaza de la caz la caz. Astept cu infrigurare ziua in care o sa fiu avertizat ca, daca deschid mailul respectiv, o sa fiu impuscat in cap.
Intre timp, dar mult mai des, adica de vreo cinci ori pe zi, cu o consecventa si insistenta minunate, mai multe Loterii Nationale din lume (in special cea irlandeza - o fi in legatura cu IRA?; parca se dezarmasera) ma anunta ceremonios ca am castigat potul cel mare, in valoare de (sumele variaza, dar nu mult) cateva sute de mii ori chiar cateva milioane de euro.
In fine, din cand in cand, diversi avocati din intreaga lume, dar mai ales din Africa (!?), ma anunta cu bucurie ca sunt singurul mostenitor al averii colosale a unei rude nestiute decedate pe alte meridiane (de pilda, Mr. Robert Zarojanu, ucis in atentatele din 11 septembrie 2001, bietul avocat - namibian - m-a cautat cu anii prin intreaga lume).
N-am reusit inca sa inteleg de ce - chiar in lipsa oricarei avertizari - as deschide VREODATA un mesaj cu subiectul "Lucifer", sau orice alt subiect, venit de la o adresa de mail pe care n-o cunosc. Cei care vantura speriati semnale de alarma nu cunosc ori nu respecta reguli elementare de (supra)vietuire in retea. Dar nici macar nu e vorba despre ceva ce ar trebui invatat de undeva - ci de o elementara prudenta. Orice om din lume care ma cunoaste si vrea sa-mi scrie prima data e normal sa ma avertizeze in prealabil cu un telefon. E nu numai prudent, ci si politicos. Iar dupa prima data, gata, ii stiu adresa, nu mai e nici o problema.
Imi amintesc zambind despre isteria care a bantuit acum cativa ani in legatura cu virusul Michelangelo, care, odata plonjat pe nevazute in intestinele calculatorului, urma sa-l scoata din uz in ziua de nastere a ilustrului artist (6 martie). Cate avertismente, cata agitatie, cate sfaturi! - in loc de unul banal: schimbati pe 5 martie data sistemului si reveniti la zi pe 7...
Ar mai trebui spus ceva: o mare parte dintre utilizatorii de Internet (eu, de exemplu) nu corespondeaza decat in limba natala. Or, cvasi-totalitatea spam-ului e in engleza. Deci, nu deschid niciodata un mesaj in engleza - necum sa descarc ceva ori sa urmez un link.
tczarojanu@yahoo.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO