Ziarul de Duminică

Mere coapte şi alte curiozităţi, de Stelian Ţurlea. GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

Autor: Stelian Turlea

04.04.2013, 23:59 133

Sarah Winman

Când Dumnezeu era iepure

Editura Litera

Traducere din limba engleză de Ioana Avădanei. E povestea unei fetiţe care, între cinci şi douăzeci şi cinci de ani trăieşte în preajma a trei vicii – fratele homosexual, o mătuşa lesbiană şi un vecin exibiţionist -, care e modelată de părinţii neatenţi, de cea mai bună prietenă care miroase permanent a chipsuri şi de un iepure pe care l-a botezat „Dumnezeu”, fetiţă care rămâne, orice se întâmplă în jurul ei, ingenuă. O poveste tulburătoare despre prietenie, copilărie şi partea întunecată a dragostei şi a sexului. Romanul este debutul acestei scriitoare britanice, care este şi actriţă. Cartea a fost tradusă în 30 de ţări şi a câştigat mai multe premii.

 

Gregor von Rezzori

Zăpezile de altădată

Potrete pentru o autobiografie pe care nu o voi scrie niciodată

Editura Humanitas

Traducere din geramnă de Sanda Munteanu. Gregor von Rezzori (1914–) s-a născut într-o familie austriacă la Cernăuţi, în Bucovina, devenind după 1918 cetăţean român. A trăit la Bucureşti, înainte de a pleca în 1938 la Berlin. Este considerat unul dintre marii scriitori moderni de limbă germană. Volumul de faţă cuprinde cinci portrete extraordinare – doica, mama, tatăl, sora şi guvernanta – „pentru o autobiografie pe care nu o voi scrie niciodată“, spune autorul. Autorul îşi povesteşte prima parte a vieţii, petrecută la Cernăuţi, în Bucovina. „Am crescut sub oblăduirea femeilor şi am cunoscut, datorită lor, «femeia» în trei ipostaze arhetipale: prin Cassandra, maternitatea caldă, care te învăluie protejându-te; prin sora mea – care mă devansa în permanenţă cu patru ani şi prin bunul plac al naturii –, nimfa superioară, mai uşoară, mai spiritualizată, mai capricioasă şi inaccesibilă; şi, în fine, prin mama mea, conlucrarea labilă a tuturor însuşirilor străvechi feminine: atracţia senzuală – ca să-i dăm satisfacţie şi profesorului Freud – şi în acelaşi timp capriciozitatea iubitei potenţiale inconstante, oscilând între tandreţe impetuoasă şi pretinsă indiferenţă, între empatie plină de dragoste şi răceală punitivă, plină de cruzime.“

Austin Kleon

Fură ca un artist

10 lucruri pe care nu ţi le-a spus nimeni despre cum să fii creativ

Editura Paralela 45

Traducere de Ileana Ioniţă - Iancu. Austin Kleon este un poet nonconformist. A început cu un proiect poetic postmodernist, Newspaper Blackout, şi a continuat cu Steal like an Artist (Fură ca un artist), un manifest (ilustrat) pentru creativitate în era digitală, foarte bine vândut, după cum îl cotează NewYorkTimes. Pornind de la câteva sfaturi pentru cei care vor să facă artă, Kleon a creat o carte care te convinge că nimeni nu se naşte creativ şi nici nu e o calitate de care au nevoie doar artiştii. Nu trebuie să fii un geniu, trebuie doar să fii tu însuţi - acesta este mesajul lui Austin Kleon.

 

Sorin Mărculescu

Partea din toate

(Carte singură, VI)

Cartea românească

„Ideea unei «cărţi singure», a unei cărţi de poezie unice la care să scriu, întregind-o, toată viaţa, mi-a apărut încă de pe la sfârşitul anilor 50 ai secolului trecut. Doream, de fapt, să depun o mărturie continuă despre trecerea mea, nicidecum să realizez o «carte absolută» visam la un registru de întâmplări, întâlniri sau vise, cu substrat inevitabil diaristic, într-un limbaj poetic supus el însuşi timpurilor mele.... Abia cu cartea aceasta, viziunea structurală mi s-a clarificat şi am ajuns la imaginea simplă şi extensibilă a unui retablu portabil, de uz personal, pentru timpul ce-mi mai fi dat.”

Antti Tuomainen

Tămăduitorul

Editura Trei

Traducere din limba germană de Laura Karsch. „Cu două zile înainte de Crăciun, locuitorii din Helsinki se zbat să supravieţuiască schimbărilor climaterice catastrofale. Ploaia parcă nu se mai opreşte, tunelele metroului sunt inundate, maşini abandonate ard în flăcări pe străzi, iar autorităţile lansează avertizări de epidemii. Într-o atmosferă apocaliptică, de sfârşit de lume, un bărbat îşi caută soţia dispărută. Tapani Lehtinen, unul dintre puţinii oameni dispuşi să mai trăiască în oraş, se angajează într-o căutare frenetică. Pe măsură ce avansează în cercetările lui, Tapani descoperă din ce în ce mai multe secrete din trecutul Johannei. Secrete care sunt legate chiar de crima pe care aceasta o investiga.”

 

Su Anisa

Săptămâna merelor coapte

Editura Vremea

Cartea de debut a unei autoare născută în 1980, care a studiat dreptul şi a ajuns avocat. Volumul cuprinde 28 de povestiri. Despre ele edituraspune că „încearcă, într-un mod autentic, inocent şi ironic să ajungă la cititor descoperindu-i o lume a dorinţelor împlinite în mod simbolic, a trecutului care poate reapărea subit, a neputinţei de a-l înţelege pe celălalt, uneori a cruzimii umane, a aşteptărilor zadarnice sau a unor căutări exterioare a ceea ce nu există în propria persoană. Personajele au propriul mod de a vedea lucrurile şi de a acţiona, ceea ce conduce la finaluri surprinzătoare. Totuşi, fiecare personaj, fie el om, peşte, roşie sau curte, se sforţează să schimbe ceva sau măcar să înţeleagă ce i se întâmplă.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO